Greutate mică la naștere, risc de obezitate mai târziu

Greutate mică la naștere, risc de obezitate mai târziu

Nou-născuții cu greutate mică la naștere pot fi „programați” să mănânce mai mult, arată un nou studiu efectuat de cercetătorii de la UCLA Medical Center pe animale.

Rezultatele explică legătura dintre greutatea sub medie la naștere și obezitatea la maturitate, subliniind totodată importanța nutriției corespunzătoarea în timpul sarcinii. Studiile pe animale au relavat faptul că bebelușii cu greutate mai mică la naștere au mai puțini neuroni în aria creierului care controlează apetitul decât cei care se nasc cu o greutate normală. Gravidele care se hrănesc haotic nasc bebeluși predispuși la obezitate Studiile anterioare arătaseră că bebelușii cu o greutate mai mică la naștere, care ulterior „experimentează” o creștere spectaculoasă în greutate, riscă să aibă probleme severe de sănătate, precum obezitate, boli de inimă, diabet de tip 2, hipertensiune și osteoporoză.

„Studiul demonstrează importanța unei nutriții sănătoase încă din timpul sarcinii pentru reducerea obezității. Obezitatea și afecținile derivate sunt principala cauză a mortalității în lume, însă nu avem strategii eficiente de prevenire și de tratare. Educația trebuie să începă de la mame care mănâncă haotic și dezechilbrat în timpul sarcinii”, a declarat dr. Mina Desai, unul dintre participanții la studiu.

Ne puteți urmări și pe Google News