Invitată la ONU pentru a participa în septembrie la o reuniune dedicată schimbărilor climatice, Greta Thunberg a traversat Atlanticul într-un iaht propulsat exclusiv de vele, aparținând familiei princiare de Monaco și avându-l la cârmă pe fiul lui Caroline de Monaco.

După ce a strigat de la tribuna ONU „Cum îndrăzniți?”, răstindu-se la liderii politici care o ascultau spășiți, năbădăioasa activistă a rămas pe continentul american pentru alte acțiuni ecologiste, iar iahtul a revenit în Europa. Așa cum arăta presa la vremea respectivă, întreaga călătorie a poluat mai mult decât dacă Greta ar fi luat avionul, ca orice om normal.

Acum „Fecioara din Stockholm” nu mai are cu ce să se întoarcă. Avionul și vaporul sunt excluse, pentru că poluează. „Am nevoie să găsesc un mijloc de transport pentru a traversa Atlanticul în noiembrie”, a scris ea pe Twitter. „Dacă cineva ar putea să-mi găsească un mijloc de transport, i-aș fi recunoscătoare.”

Greta plănuise să profite de prezența în America pentru a participa și la o conferință internațională despre climă în Santiago de Chile. Însă, din cauza tulburărilor sociale din această țară, reuniunea se va ține la Madrid la începutul lui decembrie.

„Se pare că am înconjurat degeaba jumătate de lume :)”, a mai scris ea pe Twitter.

Așteptând la ocazie, juna ecologistă șade pe malul Atlanticului și privește cu jind spre Apus.