Greșelile făcute de Rusia în războiul din Ucraina. Care a fost tactica lui Putin? Cum a reușit Ucraina să aibă succes

Greșelile făcute de Rusia în războiul din Ucraina. Care a fost tactica lui Putin? Cum a reușit Ucraina să aibă succes sursa: arhivă EVZ

Narațiunile de gen figurează foarte mult în retorica, mesajele și propaganda extremei drepte. Ecosistemele online frecventate de această mișcare sunt pline de retorică și conținut vizual care își are rădăcinile în misoginie și solicită subjugarea și violența împotriva femeilor și fetelor.

Această retorică sexistă se intersectează cu narațiunile rasiste, antisemite, anti-LGBTQ+ și antidemocratice pentru a consolida viziunea violentă asupra lumii a extremismului de extremă dreaptă și a supremației albe.

O falsitate populară în rândul extremei drepte a fost că securitatea este definită de masculinitate și că Rusia este vârful acestui ideal. Această idee s-a scurs pentru a pătrunde în curentul principal, așa cum a demonstrat senatorul Ted Cruz anul trecut, când a echivalat diversitatea cu o armată americană. Pe 5 aprilie, reprezentantul Matt Gaetz a avertizat armata SUA pentru că a rămas în urmă în capacități și strategie din cauza „antrenamentului obligatoriu al pronumelor” și a altor cauze de „trezire”. Conflictul în curs din Ucraina este o infirmare puternică a acestor convingeri fără temei.

Retorica folosită de Rusia

De ani de zile, președintele rus Vladimir Putin a învățat cum să curteze extrema dreaptă și să profite de disprețul lor comun față de democrație și liberalism. În acest scop, Rusia a făcut o cauză comună cu mișcările politice de dreapta din Statele Unite și Europa, precum și prin sprijinul „indirect” pentru grupurile extremiste occidentale. Putin este acum în căutarea unor linii pentru a contesta coeziunea și soluționarea răspunsului internațional la acțiunile sale în Ucraina.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pentru a înțelege reacțiile la invazia Ucrainei de către Rusia în rândul extremei drepte online, analiștii trebuie să înțeleagă dinamica de gen a acestor grupuri. Problemele sociale și culturale oferă un punct focal ideal pentru aceste comunități. Rusia exploatează de ani de zile problemele de gen, sexualitate și rasă în Occident. Putin a stăpânit cum să joace rolul extremei drepte a valorilor tradiționale și a politicii autoritare hipermacho, inclusiv utilizarea retoricii sexiste și anti-LGBTQ+.

Luați, de exemplu, un punct de discuție comun între extrema-dreapta și supremația albă că Statele Unite și alte armate occidentale sunt distruse de diversitate. Reperele în sprijinul integrării de gen, diversității și includerii în forțele armate sunt întâmpinate cu afirmații conform cărora armatele occidentale nu pot include femei, minorități și soldați LGBTQ+ fără a reduce eficiența militară și puterea de luptă.

O armată de invidiat

Extrema dreaptă este fixată pe ideea rolurilor „naturale” de gen, bărbații fiind reprezentați ca protectori ai identității albilor în țările lor, iar femeile lor ca victime fragile care trebuie apărate. Viziunea lor asupra lumii dezumanizează și amenință cu violență populațiile non-albe, feministele și comunitatea LGBTQ+, pe care le consideră agitatori și subversivi care nu au dreptul deplin de cetățenie.

Extrema dreaptă luptă pentru a menține egalitatea de gen, drepturile LGBTQ+, egalitatea rasială și alte cauze ale drepturilor omului în afara instituțiilor naționale, sub steagul luptei „trezirii”, iar abordarea lor față de armată nu este diferită. Includerea în forțele armate a persoanelor cu identități de gen și orientări sexuale diverse, precum și eforturile de combatere a inegalității rasiale istorice, au fost întâmpinate de extrema dreaptă și chiar de unii politicieni de dreapta. Discursul militar „anti-trezire” la extrema dreaptă a susținut că li se va da dreptate dacă se întâlnesc cu Rusia pe câmpul de luptă.

În dezbatere a intrat și presa de stat rusă. În cuvintele radiodifuzorului rus RT, acum sancționat în Europa, videoclipurile „au contrastat abordarea rusă de a atrage bărbați pentru a servi în forțele armate cu cea adoptată recent de armata americană”, iar un alt articol se referea la recruții militari americani ca fiind „slabi”.

Motivele succeselor militare ale Ucrainei până în prezent sunt nenumărate și vor fi studiate de savanții militari în anii următori. Unele aspecte, totuși, resping direct narațiunea de extremă-dreapta și merită subliniate: femeile reprezintă aproximativ 15% din forțele armate ale Ucrainei și contribuie, în mare măsură, la rolurile de sprijin non-combat. Soldații ucraineni LGBTQ+ participă la operațiuni de luptă pentru țara și viața lor.

În Ucraina, lumea poate vedea pe ecran slăbiciunea conceptului învechit și ineficient al Rusiei de putere. Experții în securitate ar trebui să profite de acest moment pentru a respinge odată pentru totdeauna ficțiunea de extremă dreaptă conform căreia masculinitatea câștigă războaie, că securitatea nu este incluzivă și că Rusia reprezintă orice aparență de standarde militare de invidiat în secolul XXI, potrivit Law Fare Blog.