Greșeala de la bloc care umflă facturile iarna. Mulți români aruncă aiurea cu banii

Bani, lei. Sursa foto: Arhiva EVZ

Există mai multe de a încălzi apartamentul pe timp de iarnă. Prima opțiune o reprezintă, evident, caloriferele. Dar sunt perioade în care agentul termic este oprit, căci avariile sunt dese în perioada rece a anului. Pe listă sunt și centralele termice, însă nu toată lumea dispune de ele. Așa că trecem la cea mai simplă alternativă: aerul condiționat. Este ușor de întebuințat și încălzește casa foarte repede. Dar este oare rentabil?

Vremea a început să aibă accente pronunțate de iarnă. În multe zone din țară a nins, iar temperaturile au scăzut sub limita înghețului. Pentru români, încălzirea locuinței a devenit o proprietate.

E mai comod și mai simplu

Din varii motive, mulți dintre ei folosesc aerul condiționat pentru încălzire. Este mai comod. O simplă apăsare a telecomenzii și temperatura ambientului se schimbă.

E simplu, dar poate fi costisitor. Să nu uităm că folosim curent electric.

Putem compara aparatul de aer condiționat cu un frigider, care extrage căldura din interiorul său pentru a păstra alimentele la o temperatură scăzută.

Aer condiționat. Sursa foto: Freepik

În același mod, aerul condiționat extrage căldura dintr-o cameră și o eliberează în exterior, răcind astfel spațiul intern. Procesul se numește schimb de căldură și se bazează pe un fluid refrigerant care circulă prin aparat, transformându-se din lichid în gaz și invers.

În faza de răcire, fluidul refrigerant extrage căldura din interior, iar în faza de încălzire, procesul se inversează, aducând căldura în interior.

Tocmai datorită acestei capacități de a schimba direcția fluxului de căldură, multe aparate de aer condiționat moderne vin echipate cu funcții de încălzire.

Aerul condiționat, costuri

Este, într-adevăr, o opțiune comodă, dar costurile sunt, și ele, pe măsură.

Pentru un apartament de 50 de metri pătrați, echipat cu un aparat de aer condiționat inverter de 12.000 BTU, consumul zilnic estimat la o temperatură exterioară de zero grade este de aproximativ 8-10 kWh, presupunând că aparatul funcționează între 8 și 10 ore pe zi. La un tarif plafonat de 0,80 lei/kWh pentru energia electrică, costul lunar pentru încălzire va fi între 192 și 240 de lei.

Ca o comparație, întreținerea la o astfel de locuință, pe timp de iarnă, variază între 300 și 500 de lei, în funcție de zonă și consum. La o primă vedere, aerul condiționat pare rentabil. Dar să nu uităm că în constul întreținerii intră și apa caldă.

Așadar, aerul condiționat poate fi doar o opțiune temporară, în situații de criză.

Este important de reținut, însă, faptul că tehnologia în domeniul aerului condiționat a evoluat semnificativ. Astăzi, aparatele sunt dotate cu caracteristici ce le permit să funcționeze eficient pe parcursul întregului an.