Armata elenă a intrat în stare de alertă la granița cu Turcia de pe râul Evros, anunță site-ul reece.greekreporter.com. Forțele armate grecești și poliția patrulează intens zona pentru a se asigura că nu au loc treceri frauduloase ale frontierei.
Măsurile de securitate au fost sporite după ce în zona neutră care separă cele două țări au apărut sute de imigranți și refugiați, dat fiind că aceștia par să aștepte primul prilej de a trece granița. Grecia a închis, de altfel, trecerea de frontieră de la Kastanies, blocând intrarea în țară cu vehicule ale poliției.
Deplasarea în masă a imigranților și refugiaților spre Grecia mu este întâmplătoare, afirmă jurnaliștii eleni, ci „vine ca urmare a deciziei luate joi în cadrul unei reuniuni de urgență prezidate de președintele turc Tayyip Erdogan. La aceasta reuniune s-a ordonat poliției turcești, agenților de pază de coastă și oficialilor însărcinați cu securitate la frontieră să îi lase pe refugiați să treacă în Europa”.
Decizia turcilor pare să fi stârnit panică în rândul autorităților elene. Șeful Statului Major al Apărării Naționale, Konstantinos Floros, urmează să sosească la Evros în cursul zilei pentru a coordona unitățile de frontieră și a se asigura că granița este inexpugnabilă. Un oficial guvernamental a declarat agenției Athens Macedonia News că Grecia este în contact permanent cu Uniunea Europeană și NATO cu privire la situația de la frontieră.
Potrivit tirilor din presa turcă citate de site-ul greece.greekreporter.com, aproximativ 300 de imigranți și refugiați, inclusiv femei și copii, au plecat spre granița cu Grecia după ce Turcia a anunțat că nu va mai opri refugiații sirieni să ajungă în Europa. Din grupul respectiv nu fac, însă, parte doar sirieni, ci și iranieni și irakieni.
Surse din rândul forțelor armate i-au informat pe jurnaliștii greci că mai multe grupiri de refugiați și-au instalat taberele în apropierea punctelor pe unde se poate trece răul. Aceste grupuri sunt atent monitorizate de soldații greci, iar zona este patrulată de elicopterele armatei.
Situația de la granița terestră nu este, însă, singurul motiv de îngrijorare pentru autoritățile de la Atena. Potrivit presei turcești, alte sute de imigranți și refugiați s-au adunat și pe coasta turcească, în apropiere de Smyrna, așteptând prilejul de a traversa Marea Egee spre insulele grecești.
"Turcia nu poate suporta presiunea noilor refugiați, spunem acum că Turcia este la capacitate maximă", a declarat în cursul zilei Omer Celik, purtătorul de cuvânt al partidului președintelui Erdogan. Într-un interviu acordat CNNTurk, Celik a explicat că politica Turciei în ceea ce-i privește pe refugiați rămâne „aceeași”, dar țara sa nu mai este în situația de a reține refugiații, pe fondul creșterii numărului oamenilor care fug din Siria în aceste zile.
Evident, decizia turcilor de a lăsa imigranții și refugiații să plece spre Europa contravine acordului convenit în 2016 între Turcia și Uniunea Europeană. Potrivit analiștilor citați de presa greacă, însă, această decizie va exercita o mare presiune asupra țărilor UE. Mai precis, UE va fi silită să facă eforturi mari să oprească ofensiva siriano-rusă din regiunea Idlib, dacă vrea să-l convingă pe Erdogan să oprească asaltul asupra Greciei.