Evenimentul Zilei > Actualitate > Grecii au venit la summitul Eurogrupului fără planul de reforme
Grecii au venit la summitul Eurogrupului fără planul de reforme

Grecii au venit la summitul Eurogrupului fără planul de reforme

Autoritățile elene au avut șansa de a face noi propuneri credibile, pentru a-i convinge pe creditorii sceptici să redeschidă negocierile, dar au venit cu același plan

Delegația Greciei la summitul extraordinar al Eurogrupului, condusă de noul ministru de Finanțe Euclid Tsakalotos, a venit cu aceleași propuneri de săptămâna trecută.

Urmează ca astăzi Grecia să prezinte noua ofertă de măsuri și reforme. Având în vedere, însă, că băncile grecești nu mai au bani, iar BCE nu le mai oferă fonduri, situația este îngrijorătoare. Premierul Alexis Tsipras trebuie să-i convingă pe liderii celorlalte 18 țări din zona euro, mulți dintre ei exasperați după cinci ani de criză economică, să autorizeze negocieri rapide, pentru un nou împrumut care să salveze Grecia.

„Ușa este deschisă”

Liderii Germaniei și Franței, cele două mari puteri europene, au declarat, luni seara, că „ușa este încă deschisă unui acord de salvare a Greciei”. Angela Merkel este sub presiuni, în Germania, pentru a nu ceda în fața Greciei, și a spus clar că depinde de Tsipras să vină cu noi propuneri convingătoare, după ce Atena a respins creșterea taxelor, reducerea cheltuielilor și pensiilor și reforme pe piața muncii, pentru a primi 240 de miliarde de euro, într- un împrumut care a expirat săptămâna trecută.

Președintele Comisiei Europene, Jean Claude Junker, le-a spus, ieri, europarlamentarilor că există câteva țări în UE care încearcă, în mod deschis sau în secret, să excludă Grecia din zona euro.

Fără o promisiune fermă privind reducerea datoriei, nici Grecia, nici FMI nu vor fi dispuse să accepte o înțelegere. Germania și aliații săi din nordul continentului vor fi însă greu de convins în acest sens.

Grexit

Ieșirea Greciei din zona euro „nu este exclusă”, dacă Atena nu prezintă „un pachet de reforme credibile”, declara, ieri, vicepreședintele Comisiei Europene Valdis Dombrovskis, înainte de summitul Eurogrupului. „Dacă încrederea nu este stabilită, dacă nu este prezentat niciun program de reforme credibile”, o ieșire din zona euro nu poate fi exclusă”, a spus el. Anterior, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, susținea că își dorește să se evite ieșirea Greciei, că „este momentul să se revină la masa negocierilor”, și făcea apel la „găsirea unei soluții”.