Guvernul grec se clatină. Planul de austeritate a fost aprobat

Guvernul grec se clatină. Planul de austeritate a fost aprobat

Guvernul de la Atena a aprobat, azi-noapte, planul de austeritate cerut de Uniunea Europeană și de Fondul Monetar Internațional pentrua eliberaarea unui nou pachet de asistență financiară internațională pentru Grecia, în valoare de 130 de miliarde de euro.

Potrivit AFP, mâine, pachetul de măsuri va fi votat în Parlamentul de la Atena.

Planul a fost votat de către Guvern cu unanimitate de voturi, susține biroul de presa al Guvernului Papademos. Votul nu a fost însă unul liniștit, grecia fiind pe punctul de a-și pierde din nou Guvernul.  Sinidcatele au anunțat deja o grevă amplă de 48 de ore, în semn de protest față de planul de austeritate Demisii în lanț Cinci miniştri greci şi secretari de stat şi-au depus demisia ieri în semn de protest faţă de noile măsuri de austeritate impuse de creditorii externi în schimbul sprijinului financiar de 130 de miliarde de euro. Demisiile forțează mâna premierului grec Lucas Papademos să își remanieze guvernul. Trei demisii au venit după ce Partidul Poporului a anunţat că se retrage din guvernul de uniune naţională al lui Lucas Papademos, deşi 16 membri ai acestui partid este de aşteptat să sprijine în continuare măsurile ce vor trebui trecute duminică prin parlament, scrie Financial Times.

Marilena Xenoyiannokopoulou, demnitar în cadrul afacerilor europene s-a retras de asemenea. Yannis Koutsoukos, adjunctul ministrului muncii, a demisionat de asemenea joi.

Xenoyiannokopoulou a acuzat partenerii europeni ai grecilor că au "violat" chiar regulile europene şi principiile de bază ale "coeziunii sociale, contractelor colective şi pe cele privind autonomia partenerilor sociali". Grecii trebuie să mai facă economii de 325 de milioane euro Ieri, miniştrii de finanţe din zona euro au cerut grecilor să refacă planul de austeritate şi să găsească soluţii pentru a economisi încă 325 de milioane de euro la buget. Aceştia au fixat elenilor un termen de şase zile pentru refacerea planului care ar trebui să aducă atât înţelegerea cu creditorii privaţi pentru reducerea datoriei Greciei, cât şi noul ajutor de 130 de miliarde de euro de la FMI şi UE. Ministrul de finanţe elen, Evanghelos Venizelos a spus că Grecia nu prea are variante la îndemână decât să accepte condiţiile dure care vin odată cu noul plan financiar de salvare de 130 de miliarde de euro şi cu planul de diminuare cu 50% a datoriei la creditorii privaţi. Acestea sunt cele două elemente care ar permite Greciei să evite intrarea în faliment, odată cu scadenţa unor datorii mari vine săptămâna viitoare. "Este timpul să ne hotărâm", a spus acesta după ce miniştrii de finanţe din zona euro au refuzat să aprobe planul de salvare. "Din păcate avem de ales între sacrificii şi sacrificii şi mai mari", a spus Venizelos.

Reprezentanţii Uniunii Europene şi ai Fondului Monetar Internaţional sunt deja exasperaţi după săptămâni de dezacorduri în privinţa planului de salvare, care ar fi al doilea acordat Greciei după cel din 2010.

Miniştrii au acordat Atenei un răgaz de şase zile pentru a îşi trece prin parlament legile necesare care să permită economii suplimentare la buget în valoare de 325 de milioane de euro şi să aducă asigurări că programul va rămâne în picioare oricare ar fi rezultatul alegerilor.

Acţiunile de pe bursele europene s-au depreciat astăzi, ceea ce reflectă îngrijorarea investitorilor că planul de salvare şi înţelegerea privind datoriile creditorilor privaţi ar putea cădea.

Planul de austeritate definit până acum de Grecia include scăderea cu 22% a salariului minim, tăierea a 150.000 de joburi din sectorul public şi reducerea pensiilor.

Ne puteți urmări și pe Google News