Evenimentul Zilei > International > Grecia se pregătește de război. Când vin primele avioane franceze de luptă
Grecia se pregătește de război. Când vin primele avioane franceze de luptă

Grecia se pregătește de război. Când vin primele avioane franceze de luptă

Tensiunile dintre Atena și puternicul ei vecin, Turcia, se acumulează în Mediterana. Grecia este prima țară europeană care se dotează cu avioane franceze de luptă Rafale.

Premierul grec, Kyriakos Mitsotakis, a anunțat achiziția a 18 avioane de luptă Rafale. Mitsotakis a oferit detalii acest contract istoric care face din Grecia prima țară europeană care a achiziționat aeronava de luptă franceză.

După Egipt, Qatar și India este rândul Greciei să comande 18 avioane Rafale. Potrivit lui Mitsotakis, șase dintre cele 18 avioane vor fi noi și 12 sunt de ocazie.

„Primele avioane vor ajunge în Grecia în 2021 și achiziția va fi finalizată la începutul anului 2022”, a declarat premierul elen într-o conferință de presă, fără a specifica costul acestei achiziții destinate înlocuirii avioanelor Mirage-2000, tot franceze.

Acest contract vine într-un context de tensiune puternică cu Turcia, care pretinde dreptul de a exploata zăcămintele de hidrocarburi într-o zonă maritimă pe care Atena o consideră a fi sub suveranitatea sa.

În ultimele săptămâni, cele două țări și-au arătat mușchii cu declarații marțiale, manevre militare și trimiteri de nave în zonă.

Această achiziție este o veste excelentă pentru Paris, care are o nevoie majoră de exporturi dinamice pentru industria sa de apărare.

Într-un comunicat de presă, ministrul forțelor armate, Florence Parly, și-a exprima satisfacția că „pentru prima dată o țară europeană dorește să achiziționeze avioane de luptă Rafale”.

Utilizat de marina franceză din 2004 și de forțele aeriene din 2006, Rafale, fabricat de Dassault Aviation, a avut multă vreme dificultăți la export.

Abia în 2015 a găsit un cumpărător pentru prima dată, Egipt și apoi Qatar.

În 2016, India a comandat 36 de avioane Rafale pentru o sumă estimată la 9,4 miliarde de dolari.

Capabil să îndeplinească diferite misiuni în timpul aceluiași zbor, Rafale este calificat pentru apărare aeriană, bombardament strategic și sprijin terestru, război anti-navă și operațiuni de recunoaștere aeriană.

Este, de asemenea, vectorul descurajării nucleare aeriene franceze.

Trimis în 2007 în Afganistan, a fost primul avion care a intervenit în Libia în 2011, înainte de a fi angajat în Mali, în 2013, ca parte a operațiunii Serval.

 

 

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: