Grecia: Parlamentul dezbate planul de austeritate sub presiunea UE și a sindicatelor

Grecia: Parlamentul dezbate planul de austeritate sub presiunea UE și a sindicatelor

Parlamentul de la Atena începe azi să dezbată planul de austeritate cerut de UE și FMI pentru a scăpa de amenințarea falimentului. În încercarea de a contracara adoptarea acestui plan, mai mulți militanți ai frontului comunist sindical Pame au afişat, în această dimineață, pe Acropole, un banner uriaș pe care scrie ”Popoarele au puterea şi nu se predau niciodată. Organizaţi contraatacul!”

Opoziția conservatoare a respins apelul liderilor Uniunii Europene, la unitate, formulat în ultimele săptămâni, obligându-l pe premierul Georgios Papandreou să se bazeze pe o majoritate fragilă pentru trecerea planului de redresare ce prevede adoptarea unor măsuri de austeritate, informează Euronews. Dacă aceste măsuri nu vor fi aprobate de legislativ, UE și FMI nu vor acorda un nou împrumut destinat Greciei, în valoare de 110 miliarde de euro. Sindicatele și opoziția au anuțat deja  că mâine și miercuri vor declanșa o grevă de 48 de ore, în contextul în care, joi, va fi supus votului Parlamentului planul de redresare.

Sindicaliștii greci din Pame speră însă ca planul să nu fie adoptat și cer ”un contraatac”. Ei au desfăşurat pe Acropole un banner pe care au scris ”Popoarele au puterea şi nu se predau niciodată. Organizaţi contraatacul”. Operaţiunea a fost organizată de circa 300 de militanţi ai Pame, care fluturau steguleţe ale sindicatului. Pame a mai desfăşurat de două ori bannere pe Acropole, ultima dată acum un an, la lansarea primelor măsuri de austeritate în Grecia. Probleme cu majoritatea parlamentară

Patru parlamentari ai PASOK, partidul aflat la guvernare, ar putea să nu voteze în favoarea măsurilor de austeritate, scrie Ekathimerini.com.

Ne puteți urmări și pe Google News

În acest caz, PASOK va rămâne cu o majoritate de doar un vot, dacă nu va primi susţinerea unei alte formaţiunii mai mici, precum Alianţa Democrată.