Grecia: Papandreou a înlocuit Statul Major al armatei

Grecia: Papandreou a înlocuit Statul Major al armatei

Pe fondul crizei politice generate de anunţul privind organizarea referendumului pentru aprobarea planului de salvare destinat Greciei, premierul Georgios Papandreou a anunţat ieri schimbarea în totalitate a Statului Major al armatei. Şeful guvernului i-a schimbat pe toţi capii armatei, înlocuindu-i cu personaje despre care se spune că ar susţine mai mult actuala conducere politică de la Atena.

Comandanţii Statelor Majore ale forţelor terestre, forţelor navale şi aviaţiei militare au fost schimbaţi, alţi 12 ofiţeri din armata terestră şi Marină fiind eliberaţi de funcţii, a precizat Ministerul Apărării, după o reuniune la vârf, conform EUObserver.

Ministerul susţine că aceste înlocuiri la conducerea armatei erau de multă vreme programate. Analiştii spun însă că un astfel de "cutremur" la comanda militară, care în mod normal are loc la doi-trei ani, ar fi rezultatul unei schimbări a întregii conduceri. Opoziţia a atacat decizia, pe care a calificat-o drept "iresponsabilă", într-un moment în care partidul aflat la guvernare atârnă de un fir de aţă.

Partidul radical de stânga, Syriza, a apreciat că această schimbare "lasă impresia că guvernul vrea să îşi consolideze şi politizeze forţele armate, prin care poate controla crizele politice". Premierul grec, Giorgios Papandreou, a anunţat luni aseară organizarea unui referendum, în vederea aprobării acordului încheiat săptămâna trecută la summitul UE privind ştergerea unei părţi din datoria publică elenă.

Ne puteți urmări și pe Google News