Copacii dintr-o zonă extinsă de pădure sunt puşi la pământ de autorităţile elene din cauza unui gândac ce pare de neoprit şi care devorează scoarţa arborilor.
Gândacul Tomicus piniperda, o insectă cu aspect negru, lucios, are un efect devastator asupra copacilor din pădurea Seih Sou de pe dealurile cu vedere către Salonic, al doilea oraş ca mărime din Grecia, relatează Reuters, citat de Agerpres.
„Din nefericire, în acest moment este o problemă de mare amploare deoarece înaintarea insectei este aproape incontrolabilă”, a declarat profesor Theocharis Zagas din cadrul Universităţii Aristotle.
„Trebuie să luăm măsurile adecvate, acestea constând în exploatare forestieră de precizie, pentru a-i stopa înaintarea”, a adăugat el pentru Reuters.
Gândacul, a cărei prezenţă a fost documentată pentru prima oară în Grecia în anii '70, manifestă o predilecţie pentru copacii din familia coniferelor, preferând în special pinul, molidul european şi zada, a precizat Zagas.
Impactul gândacului este evident. Regiuni întinse de pădure de pin s-au uscat, suprafaţa afectată fiind evaluată de specialişti la o zecime, respectiv 100.000 de copaci.
Starea de sănătate a arborilor este importantă în lupta contra acestui dăunător. Numeroşi copaci au devenit vulnerabili la aceste atacuri ca urmare a condiţiilor climatice precum seceta. ''Pădurea Seih Sou nu a fost cultivată în mod sistematic şi mai ales (nu) în ultimii ani'', a explicat Zagas. ''Acest lucru a făcut ca un mare număr de copaci să prezinte o vitalitate redusă, posibil ca urmare a perioadelor prelungite de secetă”, a spus el.
Autorităţile plănuiesc reîmpădurirea zonelor afectate, diversitatea speciilor fiind esenţială pentru a ţine la distanţă insecta dăunătoare. „Trebuie să proiectăm pădurea viitorului”, a spus Zagas. „ „Vom face o pădure mixtă, aceasta fiind o altă modalitate de luptă contra acestei probleme”, a adăugat specialistul.