Grecia: negocierile pentru formarea unui guvern s-au accelerat. Atena trebuie să aibă un guvern până joi, când se reuneşte Eurogrupul

Grecia: negocierile pentru formarea unui guvern s-au accelerat. Atena trebuie să aibă un guvern până joi, când se reuneşte Eurogrupul

Evangelos Venizelos, liderul formaţiunii socialiste PASOK, şi Fotis Kouvelis, şeful stângii moderate, au convenit astăzi "să accelereze procedurile" în încercarea de a forma un guvern de coaliţie condus de dreapta lui Antonis Samaras, câştigătoare în alegerile legislative de duminică din Grecia.

UPDATE: Formarea unui guvern de coaliţie în Grecia este posibil să aibă loc până "miercuri, la miezul zilei", a declarat, în această seară, liderul PASOK, Evangelos Venizelos, după o reuniune între responsabili ai principalelor partidelor politice, informează agenţiile internaţionale de presă.

"Un guvern trebuie format cât mai rapid posibil", a afirmat fostul ministru de finanţe, într-o scurtă declaraţie televizată, menţionând că, pe baza situaţiei actuale, aceasta "se poate realiza până mâine la miezul zilei". Venizelos a mai afirmat că partidul său va sprijini noul guvern "din toată inima", însă nu a decis deocamdată ce formă va lua participarea socialiştilor.

Mesaj de credibilitate pentru străinătate "Am convenit să accelerăm procedurile, Grecia trebuie şi va avea un guvern în cel mai scurt timp posibil", a declarat Venizelos după o întâlnire cu Fotis Kouvelis, citat de AFP.

"Sunt optimist", a adăugat el, subliniind necesitatea ca Atena "să transmită un mesaj de credibilitate" în străinătate. Această întâlnire a deschis a doua zi de negocieri politice derulate pentru formarea unei coaliţii guvernamentale, impuse de legislativele de duminică, încheiate fără degajarea unei majorităţi absolute.

Kouvelis a considerat posibilă o soluţie "în următoarele ore", însă şi-a reiterat dorinţa "de a avea un acord asupra programului" viitorului guvern. Această platformă politică trebuie să prevadă "dezangajarea ţării de cele mai dificile condiţii ale memorandumului", programul de austeritate dictat Atenei de creditorii săi - UE şi FMI, a reafirmat el.

Antonis Samaras, la fel ca posibilul său partener de guvernare, Evangelos Venizelos, speră să-l convingă pe Kouvelis să sprijine de pe poziţia sa de stânga noul executiv, care va fi însărcinat cu continuarea planului de austeritate pentru a garanta menţinerea ţării în zona euro.

Această viitoare echipă este expusă unei opoziţii puternice din partea stângii radicale (Syriza), care a ieşit pe poziţia a două la alegerile duminică şi care şi-a centrat campania pe respingerea austerităţii. Samaras urmează ca în cursul zilei de marţi să continue contactele cu liderii politici, a precizat partidul său.

Încă înainte de întâlnirea dintre Venizelos şi Kouvelis, optimismul prevala deja la Atena asupra şanselor de găsire a unui acord până la reuniunea de joi a Eurogrupului, care trebuie să redeschidă dialogul dintre Grecia şi creditorii săi - UE şi FMI, mai scrie agenţia franceză, preluată de Agerpres.

"Formarea imediată a unui guvern este dată ca sigură", a scris marţi publicaţia de dreapta Elefthéros Typos. Cotidianul socialist Ethnos consideră la rândul său că Noua Democraţie a lui Samaras, PASOK (socialis) şi Dimar, formaţiune condusă de Kouvelis sunt "aproape de un acord".

Ne puteți urmări și pe Google News