Grecia, măturată de un nou val de măsuri de austeritate

Grecia, măturată de un nou val de măsuri de austeritate

Executivul socialist de la Atena negociază un nou acord de asistenţă financiară cu creditorii externi. Populaţia va trebui să facă faţă, în schimb, altor măsuri de reducere a cheltuielilor publice.

Guvernul de la Atena urma să anunţe ieri un nou pachet de măsuri de austeritate pentru a contrabalansa un nou acord de asistenţă financiară în valoare de cel puţin 60 de miliarde de euro agreat cu FMI şi UE. Suma exactă a fost ieri subiectul speculaţiilor în presa elenă, în condiţiile în care executivul grec nu făcuse încă un anunţ oficial în acest sens.

Noul acord de asistenţă, pe următorii trei ani, l-ar înlocui pe cel în valoare de 110 miliarde de euro, semnat anul trecut în luna mai, mai scrie presa elenă.

Pentru a restabili încrederea creditorilor, Grecia a dat asigurări că va adopta un nou pachet de măsuri de austeritate, menite să economisească 6.4 miliarde de euro numai anul acesta, scrie ziarul britanic "The Guardian".

Ne puteți urmări și pe Google News

Planul pune accent din nou pe reducerea cheltuielilor publice, majorarea taxelor, dar conţine şi un program ambiţios de extindere a privatizărilor. Odată finalizat, programul de privatizare ar aduce la bugetul de stat 50 de miliarde de euro, scrie şi BBC.

Noile măsuri au fost insistent cerute de FMI şi UE înainte de a debloca cea de-a cincea tranşă de 12 miliarde de euro din ajutorul iniţial de 110 miliarde de euro.

Disensiuni în partid

Premierul grec Georgios Papandreou, care a prezentat ieri noul pachet de austeritate preşedintelui Eurogrup, Jean-Claude Juncker, a fost criticat de colegii din formaţiunea socialistă PASOK pentru că nu a propus măsurile şi spre dezbatere internă.

Populaţia a reacţionat ca şi la precedentele măsuri similare: a ieşit în stradă pentru a protesta. Purtătorul de cuvânt al guvernului a fost atacat joi noapte cu pietre şi cutii de iaurt.

Un apel la organizarea unei greve generale la nivel naţional a fost din nou lansat de sindicate.