Evenimentul Zilei > International > Grecia, în situație ingrată: criza refugiaților combinată cu cea economică
Grecia, în situație ingrată: criza refugiaților combinată cu cea economică

Grecia, în situație ingrată: criza refugiaților combinată cu cea economică

Grecia se apropie cu pași lenți, dar siguri, de un nou colaps financiar, avertizează specialiștii. În timp ce se luptă cu problemele imigrației masive din Siria și țările vecine, economia sa este într-o stare foarte proastă

Orașul Kozani din nordul țării, a fost, cândva, inima industriei miniere. Majoritatea grecilor când aud despre Kozani, se gândesc, automat, la cărbune. În 1950, compania de stat PPC, acum cea mai importantă firmă de electricitate din țară, a preluat minele și a adus prosperitate localnicilor, într-o zonă agricolă săracă.


În ultimii ani, economia s-a contractat cu 25%, un sfert dintre firme a dispărut, salariile au scăzut cu 38%


Locuitorii și-au abandonat ocupațiile tra diționale: prelucrarea lânii, producția de marmură și cultivarea șofranului. Pentru că se plătea bine, toată lumea s-a angajat în mină.

Industrie distrusă

Acum, însă, Kozani, un orășel de 75.000 de locuitori, care producea 70% din electricitatea Greciei, nu produce decât mai puțin de 40%. Din 9.000 de angajați, s-a ajuns la 6.000, după criza din 2010, scrie Newsweek.

O treime dintre locuitorii zonei sunt șomeri, iar în rândul tinerilor, procentul este de 70%, cel mai mare din Europa.

  Toa-tă Grecia a fost afectată de criza din ultimul deceniu , dar zonele rurale au fost extrem de lovite. După șomaj și distrugerea mediului înconjurător, la Kozani a urmat și un exod al populației tinere.

Apoi, în februarie 2016, când credeau că lucrurile nu pot merge mai rău, a apărut o problemă nouă: refugiații.

Migrație plus austeritate

Criza imigrației din ultimul an a afectat toată Europa, dar în timp ce alți europeni se tem de atentatori sinucigași și sute de mii de refugiați, o nouă criză – economică și socială – se abate asupra grecilor.

Economia nu dă semne de revigorare. În vară, țara trebuie să returneze împrumuturi de 10 miliarde de euro, bani pe care nu-i va avea, decât dacă premierul Alexis Tsipras negociază cu creditorii să primească bani din al treilea pachet de împrumut.

Grecia nu este un jucător important în UE, în care s-a integrat în 1981, dar locul său în acest proiect nu a fost niciodată sub semnul întrebării până în 2009, când s-a aflat că guvernul grec raporta datorii mai mici decât în realitate și cheltuia fără grijă, iar datoria națională a ajuns la 130% din PIB.

Tineri în șomaj

Tinerii au avut mult de suferit din cauza șomajului și l-au acuzat pe premierul Tsipras că a făcut concesiuni troicii, iar în alegerile din septembrie 2015 au arătat că nu mai cred în promisiunea schimbării – doar 56% s-au prezentat la urne. Fundația pentru Cercetare Economică și Industrială anticipează că recesiunea se va adânci anul acesta, iar economia se contractează cu încă 1%, în ciuda așteptărilor. „Oamenii nu știu dacă vor fi plătiți luna viitoare, dacă mai apare o taxă, dacă se mai taie salariul sau pensia. Cuplurile nu mai fac copii în astfel de vremuri”, spun tinerii. De când a începtu criza, rata nașterilor a scăzut cu 10%, fiind una dintre cele mai mici din zona euro.