Orașul Kozani din nordul țării, a fost, cândva, inima industriei miniere. Majoritatea grecilor când aud despre Kozani, se gândesc, automat, la cărbune. În 1950, compania de stat PPC, acum cea mai importantă firmă de electricitate din țară, a preluat minele și a adus prosperitate localnicilor, într-o zonă agricolă săracă.


În ultimii ani, economia s-a contractat cu 25%, un sfert dintre firme a dispărut, salariile au scăzut cu 38%


Locuitorii și-au abandonat ocupațiile tra diționale: prelucrarea lânii, producția de marmură și cultivarea șofranului. Pentru că se plătea bine, toată lumea s-a angajat în mină.

Industrie distrusă

Acum, însă, Kozani, un orășel de 75.000 de locuitori, care producea 70% din electricitatea Greciei, nu produce decât mai puțin de 40%. Din 9.000 de angajați, s-a ajuns la 6.000, după criza din 2010, scrie Newsweek.

O treime dintre locuitorii zonei sunt șomeri, iar în rândul tinerilor, procentul este de 70%, cel mai mare din Europa.

  Toa-tă Grecia a fost afectată de criza din ultimul deceniu , dar zonele rurale au fost extrem de lovite. După șomaj și distrugerea mediului înconjurător, la Kozani a urmat și un exod al populației tinere.

Apoi, în februarie 2016, când credeau că lucrurile nu pot merge mai rău, a apărut o problemă nouă: refugiații.

Migrație plus austeritate

Criza imigrației din ultimul an a afectat toată Europa, dar în timp ce alți europeni se tem de atentatori sinucigași și sute de mii de refugiați, o nouă criză – economică și socială – se abate asupra grecilor.

Economia nu dă semne de revigorare. În vară, țara trebuie să returneze împrumuturi de 10 miliarde de euro, bani pe care nu-i va avea, decât dacă premierul Alexis Tsipras negociază cu creditorii să primească bani din al treilea pachet de împrumut.

Grecia nu este un jucător important în UE, în care s-a integrat în 1981, dar locul său în acest proiect nu a fost niciodată sub semnul întrebării până în 2009, când s-a aflat că guvernul grec raporta datorii mai mici decât în realitate și cheltuia fără grijă, iar datoria națională a ajuns la 130% din PIB.

Tineri în șomaj

Tinerii au avut mult de suferit din cauza șomajului și l-au acuzat pe premierul Tsipras că a făcut concesiuni troicii, iar în alegerile din septembrie 2015 au arătat că nu mai cred în promisiunea schimbării – doar 56% s-au prezentat la urne. Fundația pentru Cercetare Economică și Industrială anticipează că recesiunea se va adânci anul acesta, iar economia se contractează cu încă 1%, în ciuda așteptărilor. „Oamenii nu știu dacă vor fi plătiți luna viitoare, dacă mai apare o taxă, dacă se mai taie salariul sau pensia. Cuplurile nu mai fac copii în astfel de vremuri”, spun tinerii. De când a începtu criza, rata nașterilor a scăzut cu 10%, fiind una dintre cele mai mici din zona euro.