Evenimentul Zilei > Actualitate > Grecia, în presa lumii: între faliment şi salvare
Grecia, în presa lumii: între faliment şi salvare

Grecia, în presa lumii: între faliment şi salvare

Posibilul faliment al Greciei a devenit una dintre cele mai disputate probleme în presa internaţională.

Dacă publicaţii precum Bloomberg şi Wall Street Journal vorbesc despre iminenţa unui faliment, Financial Times şi BBC scot în evidenţă declaraţia celui mai puternic lider al zonei euro, cancelarul german Angela Merkel.

"Folosim toate instrumentele pe care le avem pentru a preveni asta. Avem nevoie să evităm orice proces de dezordine care ar putea afecta moneda euro", a afirmat cancelarul german. Merkel a subliniat că Europa face tot posibilul pentru a evita intrarea în incapacitate de plată a Greciei şi a avertizat politicienii din coaliţia de guvernământ să fie mai atenţi cu declaraţiile referitoare la această ţară.

Avertismentul vine după ce, luni, Philipp Roesler, ministrul german al economiei, a spus că "un faliment controlat" al Greciei ar putea fi luat în calcul, dacă există intrumentele necesare pentru a stabiliza moneda euro. Această declaraţie, care a creat panică în rândul investitorilor, a dat apă la moară presei internaţionale de peste Ocean.

Potrivit analiştilor consultaţi de Bloomberg, probabilitatea a atins 98%, după ce Guvernul de la Atena nu a reuşit să convingă pieţele de capital că ţara poate supravieţui crizei.

Un sondaj de opinie efectuat de Wall Street Journal arată că circa 80% dintre cititori consideră că Grecia va intra în insolvenţă, iar restul nu cred în această posibilitate.

China şi-a reafirmat încrederea în economia Europei şi în moneda euro, susţinând că Europa va continua să fie una dintre pieţele majore pentru investiţiile străine ale ţării, potrivit agenţiei Xinhua, preluată de Agerpres.

Bursele s-au stabilizat

Bursele europene au avut o evoluţie uşor crescătoare spre finalul zilei de ieri, după un debut pe roşu. Investitorii s-au mai calmat datorită intervenţiei cancelarului german Angela Merkel şi încrederii arătate de China.

Bursa de la Londra a crescut, ieri, cu circa 0,87%, după ce la început a scăzut cu aproape 1% . Bursa de la Paris a terminat ziua pe verde, cu un plus de aproape 1,41%.

98% dintre analiştii consultaţi de Bloomberg
cred într-un faliment al Greciei. Investitorii nu au validat sondajul: bursele europene au închis, ieri, pe plus

Citiţi şi:

  • Profeţia lui Soros s-a împlinit: Grecii nu mai au bani. O spun chiar ei!
  • Disperare maximă: "UE a provocat criza din Grecia şi acum profită"
  • Germania se chinuie să pună Grecia pe linia de plutire
  • Ce şanse sunt ca Grecia să iasă din zona euro?
  • Oficial UE: Vom face totul pentru a evita falimentul Greciei
  • Măsură anticriză în Grecia: Impozitul pe casă, de 20 de ori mai mare pentru bogaţi
  • Ar rezista zona euro la un eventual faliment al Greciei?
Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: