Grecia e falimentară! Alexis Tsipras le-a cerut grecilor să nu se lase intimidaţi şi să voteze "nu" la referendum
- Dodo Romniceanu
- 30 iunie 2015, 08:27
Momentul intrării Greciei în incapacitate de plată este aproape. Astăzi expiră acordul cu creditorii internaţionali, iar Atena trebuie să plătească către FMI o tranşă imensă, de 1,6 miliarde de euro. Premierul Alexis Tsipras le-a cerut grecilor să voteze "nu" la referendumul de duminică, cu toate că liderii europeni au atras atenţia că "nu" înseamnă "ieşirea Greciei din zona euro". Băncile din Grecia vor rămâne închise până pe 6 iulie, a doua zi după referendum, iar populaţia va putea retrage de la bancomate sume limitate de bani.
Premierul Alexis Tsipras s-a arătat din nou inflexibil, luni seară, la televiziunea naţională, sugerând cam ce va urmă. Mai mult, el le-a cerut grecilor să voteze "nu" la referendumul privind propunerile creditorilor, pentru că Atena "să aibă o poziţie puternică la viitoarele negocieri", relatează stirileprotv.ro. El este convins că nimeni nu doreşte ieşirea Greciei din Zona euro, deoarece "costurile pentru ei ar fi prea mari". Liderii europeni nu par însă să mai accepte nicio altă opţiune.
Alexis Tsipras, premierul Greciei (foto sus): "Creditorii ne-au oferit un acord care nu poate fi o soluţie pentru noi. Cu cât mai mare va fi procentul lui "nu" la referendum, cu atât mai puternice vor fi armele guvernului grec pentru re-lansarea negocierilor."
Dar ce şanse sunt că un popor, oricare ar fi el, să aleagă prin referendum măsurile de austeritate, chiar dacă sunt un rău necesar? Aproape nule. Mii de greci au manifestat luni seară în favoarea unui "nu propunerilor creditorilor internaţionali'' la consultarea populară de duminică viitoare.
Dar nu toţi gândesc aşa... Un şofer de taxi nu-şi ascunde îngrijorarea: "Oamenii au moralul scăzut. E dificil de prezis ce va urmă". Din mersul maşinii se vedeau, luni, cozile la bancomatele care mai eliberau, încă, bani, fie şi cu porţia. Angajaţii băncilor au schimbat softul la ATM-uri, că să fixeze plafonul de retargere.
Alţii au adoptat o atitudine fatalistă, după ani de austeritate şi criză. Asta nu înseamnă că oamenii nu au opinii faţă de sfidarea la adresa Europei, orchestrată de Tispras: "Stupid şi nebun să facă asta..."
Localnic: "Vineri noaptea (nr: 26 iun) speram că sâmbătă o să fie un acord. Din nefericire, partidul Syryza a luat această decizie, să ţină referendum. De ce, eram atât de aproape?"
Vacanţă bancară forţată şi controlul capitalurilor rămân în vigoare toată săptămâna, până la referendum. Între timp, la mărfurile neesenţiale au apărut deja scăderi ale vânzărilor.
Alt semn de îngrijorare - diminuarea stocurilor de carburanţi. Transportul în comun este gratuit zilele acestea - au anunţat oficialii - pentru a-i determina pe oameni să reducă deplasările cu maşină personală. Chiar şi un gigant că British Petroleum a pus în geam anunţul - "Fără carduri, doar cash!"
Alexis Tsipras: Referendumul trebuie să conducă la continuarea negocierilor
"Opţiunea noastră este să rămânem în zona euro (...), mesajul (către creditori) este că guvernul grec va continua să se afle la masa negocierilor a doua zi după referendum", a declarat premierul elen Alexis Tsipras în cursul unui interviu de o oră la postul naţional de televiziune Ert, relatează Agerpres.
El a răspuns "la tentativa de intimidare", în opinia sa, din partea liderilor europeni care, luni dimineaţă, au atras atenţia că "nu" la referendum înseamnă "ieşirea Greciei din zona euro".
Pentru Alexis Tsipras, dacă votul negativ va câştiga, aceasta va însemna că guvernul va fi "mai bine înarmat pentru a negocia cu creditorii" şi a tempera măsurile dure de austeritate.
Cu câteva ore mai devreme, cancelarul german, Angela Merkel, afirmase că, dacă guvernul elen va solicita reluarea negocierilor, "evident, nu ne vom opune".
"Referendumul trebuie să conducă la continuarea negocierilor (...), obiectivul nostru este ca el să permită să fim mai bine înarmaţi pentru continuarea negocierilor", a declarat Alexis Tsipras, subliniind că, dacă votul pozitiv va câştiga, nu va mai rămâne premier cu orice preţ.
"Nu sunt un prim-ministru care să rămân în funcţie de ninge sau de plouă", a răspuns la o întrebare despre eventuala sa demisie, după ce a dat asigurări că "vom respecta verdictul poporului grec".
El a confirmat implicit că plata celor 1,5 miliarde de euro către FMI, prevăzută pentru marţi, nu va fi efectuată de ţara sa, ale cărei bănci "au fost sufocate".
"Este posibil ca, după ce au sufocat băncile, creditorii să aştepte plata către FMI ?", s-a întrebat Alexis Tsipras. El a adăugat totuşi că, "imediat ce se hotărăsc să renunţe la sufocare, vor fi plătiţi".
În pline discuţii cu creditorii, premierul elen a creat surpriza în noaptea de vineri anunţând organizarea unui referendum asupra acceptării măsurilor de austeritate propuse de creditori vizând, în opinia lor, redresarea economiei ţării.