Grecia: A treia încercare de formare a unui guvern la Atena

Grecia: A treia încercare de formare a unui guvern la Atena

Liderul PASOK (Mişcarea Socialistă Panelenă), Evangelos Venizelos, a declarat că mâine va primi mandat din partea preşedintelui grec Carolos Papoulias pentru a forma un guvern de coaliţie, anticipând astfel eşecul şefului stângii radicale Alexis Tsipras.

”Voi primi mandat şi voi continua efortul naţional privind formarea viitorului cabinet”, a declarat Venizelos, la sfârşitul unei întâlniri eşuate cu Alexis Tsipras, al doilea şef de partid însărcinat cu crearea unei coaliţii guvernamentale după alegerile de duminică.

Alexis Tsipras, lider al partidului Syriza (stânga radicală), care a creat surpriză la alegeri, plasându-se pe locul al doilea, cu 16,7% din voturi (52 de deputaţi din cei 300 ai parlamentului), încearcă de ieri formarea unui executiv, scrie ”Le Figaro”. Adept al pentru anulării măsurilor financiare severe impuse Greciei de Uniunea Europeană şi de Fondul Monetar Internaţional, în schimbul acordării unor împrumuturi substanţiale, Tsipras a exclus orice implicare într-un guvern care susţine actuala politică de austeritate.

Înaintea lui, sarcina i-a revenit liderului conservator Antonis Samaras, al cărui partid a obţinut la alegeri cele mai multe voturi, fără însă o majoritate, dar eforturile sale au eşuat.  Dacă și această a treia tenativă nu va avea rezultate, șeful statului trebuie să convoace toate partidele pentru o ultimă tentativă de formare a unui guvern de ”unitate națională”.

Ne puteți urmări și pe Google News