Scandalul muşamalizării probelor antidoping ia amploare. Graziela Vâjială nu ştie nimic? „O colecţie de minciuni”

Fosta preşedintă a ANAD, Graziela Vâjială, a dezminţit faptul că ar avea vreo implicare în muşamalizarea unor probe antidoping, neavând nicio legătură cu cazul Ekeng. Despre raportul WADA în care este vizată, Vâjială a spus că este „o colecţie de minciuni” spuse despre ea de către două persoane din laboratorul Bucureşti.

„Sunt indignată de raportul WADA, e o colecţie de minciuni spuse despre mine de către doi oameni din laborator, în principal de doamna Stan, care a vrut astfel să devină ceea ce este acum - directorul laboratorului. Nu am nici o legătură cu cazul Ekeng, n-am vorbit cu nimeni de la laborator. Mi-aş fi dorit să se clarifice odată morţile subite din fotbal!”, a spus Vâjială.

Vâjială a explicat că proba la care se face referire în raport a fost luată pe când Ekeng încă juca, şi că, din câte ştie, toate testele fotbalistului au ieşit negative: „Raportul INML arată o moarte din cauza unei malformaţii cardiace şi întrebarea corectă este: cine l-a lăsat să joace cu o asemenea malformaţie? Eu nu am discutat niciodată cu doamna Stan în laborator şi nicăieri despre cazul Ekeng, există camere de luat vederi acolo şi totul poate fi verificat”.

În privinţa probei de urină luate în cazul Ekeng, pe care ar fi prelucrat-o laboratorul deşi nu era validată, Graziela Vâjială a spus: „Este oricum o aberaţie să spui că efectuarea acelei probe a fost în defavoarea aflării adevărului, poate că şeful laboratorului a vrut să se facă totuşi acea probă şi chiar şi nevalidată ea dădea un indiciu dacă Ekeng ar fi luat ceva. Dar nu s-a găsit nimic”.

În raportul WADA, se arată că Agenţia Naţională Antidoping a instruit laboratorul din Bucureşti ca să muşamalizeze rezultatele pozitive ale unor teste antidoping în cazul a cel puţin trei sportivi. În acest context, în perioada 2015-2019, atunci când a izbucnit scandalul, presedinte al ANAD era chiar Graziela Vâjială.

De asemenea, în raportul WADA mai este menţionată şi Valentina Alexandrescu, director general al ANAD.

„În cel mai bun caz a ignorat comportamentul necorespunzător al lui Vâjială sau, în cel mai rău caz, a fost complice”, se precizează în raport.

Potrivit raportului WADA, s-ar recomanda concedierea celor două persoane din conducerea ANAD.

Raportul se bazează pe un alt raport, din noiembrie 2017, în care s-a precizat că lui Valentin Pop şi Mirela Zorio, foşti conducători ai laboratorului, li s-a cerut să muşamalizeze teste de către ANAD, sub conducerea lui Vâjială. Sportivii menţionaţi în rapoartele WADA sunt Gabriel Sîncrăian, Elena Scărlătescu şi Suzana Şeicariu.

În raport s-ar mai menţiona că Vâjială le-a cerut angajaţilor laboratorului să folosească o metodă nevalidată de testare pentru analizarea unui eşantion, după decesul unui jucător de fotbal în mai 2016.

În raport nu scrie că eşantionul îi aparţinea lui Patrick Ekeng, dar se precizează că decesul său este motivul pentru care s-a cerut analizarea unui eşantion printr-o metodă care nu a fost validată de laborator până la 28 septembrie 2017.

Graziela Vâjială a fost eliberată, la 17 ianuarie, la cerere, din funcţia de preşedinte ANAD. Ea a fost numită vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Formare Profesională Iniţială în Sistem Dual din România. În 18 ianuarie, la conducerea ANAD a fost numit Cristian Balaj, potrivit digi24.ro