Gravidele şi copiii nu mai primesc vitamine gratuite

Gravidele şi copiii nu mai primesc vitamine gratuite

De aproximativ două săptămâni, copiii şi femeile însărcinate nu mai primesc gratuit vitamine, paracetamol şi calciu.

„Când s-au întocmit noile liste de medicamente compensate şi gratuite, acestor produse le lipsea documentaţ ia necesară. Este vorba de dosarele de bioechivalenţă“, a justificat situaţia Vasile Ciurchea, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

Medicii de familie spun că nu au fost informaţi despre aceste schimbări şi că eliberează în continuare astfel de reţete. „Nouă nu ne-a transmis nimeni nimic“, spune medicul de familie Remus Lupu. Reprezentanţii Casei de Asigurări de Sănătate au promis că vor rezolva problema în mai puţin de o săptămână. „Văd că vor să renunţe cu totul la aceste medicamente“ Fără sprijinul statului, o astfel de reţetă costă până într-o sută de lei, dar multe gravide, mai ales cele din mediul rural, nu-şi permit să cumpere cu banii jos astfel de suplimente. „Mă îndoiesc că aceste medicamente nu aveau dosare de bioechivalenţă, în condiţiile în care ele se eliberează de ani buni. O vreme s-a lărgit gama de vitamine şi minerale prescrise gravidelor şi copiilor, apoi, cu anii, s-a restrâns, acum văd că vor să renunţe de tot la ele!“, s-a arătat îngrijorată farmacista Elena Călin, din Dolj.

Specialistul susţine că femeile gravide ar trebui încurajate să ia astfel de suplimente, aşa cum se întâmplă în toate ţările civilizate. Cele mai multe suplimente prenatale conţin acid folic, fier şi calciu. Femeile gravide au nevoie de o cantitate mai mare din aceşti nutrienţi decât femeile obişnuite, şi în special de acidul folic, care ajută la formarea sistemului nervos al fătului. Copiii, mai ales cei care au probleme cu asimilarea calciului în oase, ar trebui sprijiniţi şi ei cu ajutorul acestor gratuităţi.

Ne puteți urmări și pe Google News