Granturi de circa 9 300 de dolari pentru aplicarea practicilor agricole moderne. Cum vor ajunge banii la fermieri

Granturi de circa 9 300 de dolari pentru aplicarea practicilor agricole moderne. Cum vor ajunge banii la fermieriFemieri. Sursa foto: Dreamstime.com

Republica Moldova. Mai mulți fermieri vor primi granturi de circa 9 300 de dolari pentru aplicarea practicilor agricole moderne. În cadrul celui de-al cincilea apel pentru finanțare, comisia de evaluare și selecție a aprobat 20 de solicitări, acordând finanțări în valoare totală de peste 185 mii de dolari.

Investițiile au scopul de a îmbunătăți productivitatea în sectorul agricol

Potrivit autorităților, programul de granturi post-investiționale pentru managementul durabil al terenurilor continuă să sprijine fermierii în adoptarea practicilor agricole moderne și eficiente.

„Valoarea medie a unui grant este de aproximativ 9 300 de dolari. Fondurile au fost alocate pentru a sprijini fermierii în adoptarea unor tehnologii și practici agricole moderne. Acestea sunt menite să îmbunătățească productivitatea și sustenabilitatea în sectorul agricol”, a subliniat Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare.

Subvenţii

Granturi. Sursa foto: Arhivă EvZ

Programul de granturi compensează o parte din costurile aferente achiziției de echipamente agricole și implementării unor metode inovatoare precum semănători No-Till, combine și tocătoare performante, bazine de acumulare și sisteme de irigare eficiente. Scopul acestor investiții este de a promova un management durabil al resurselor agricole și de a crește competitivitatea fermierilor.

De la lansarea programului - anul 2022, au fost aprobate 88 de solicitări. Finanțarea totală fiind de aproximativ 780 mii de dolari. Ultimul apel de finanțare este în desfășurare, iar fermierii interesați sunt încurajați să depună dosarele de solicitare până la data de 31 decembrie curent.

Sectorul agricol și dezvoltare rurală a beneficiat de 1,7 miliarde de lei în acest an

În anul 2024, sectorul agricol și dezvoltare rurală a beneficiat de subvenții în valoare de peste 1,7 miliarde lei. Cele mai mari sume au fost solicitate de către agricultori pentru rambursarea ratelor la creditele accesate (355,4 milioane lei), investiții în sectorul zootehnic (circa 219 milioane lei), achiziția de tehnică și utilaj agricol (184,09 milioane lei) și investiții în procesarea producției vegetale (151,34 milioane lei). În prezent, suma disponibilă pentru subvenții este de 132,54 milioane lei.

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare. Sursa foto: point.md

Pentru a acoperi toate cererile în cadrul măsurii de subvenționare post-investiții din anul 2023, ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a identificat necesitatea unei completări a fondului de subvenționare. Este vorba de o sumă de 500 milioane lei. Până în prezent, doar 5 milioane lei au fost alocate din resursele bugetare disponibile. Restul sumei urmează a fi distribuită pe măsura mobilizării fondurilor necesare.

De asemenea, pentru fermierii care au început un proiect investițional în anul 2024, dar nu pot finaliza implementarea acestuia într-un termen optim, se oferă posibilitatea de a continua pe o perioadă de 2-3 ani, conform devizelor și proiectelor tehnice aferente.

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare remarcă că, în anul 2023, sectorul agricol a înregistrat o creștere în direcția inovării și tehnologizării afacerilor agricole, lucru realizat prin intermediul măsurilor de subvenționare.