Gradul de colectare a ambalajelor prin Sistemul de Garanţie-Returnare este în creștere

Gradul de colectare a ambalajelor prin Sistemul de Garanţie-Returnare este în creștereÎn România au apărut primele încercări de fraudă în cazul sistemului de returnare a ambalajelor. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Gradul de colectare a ambalajelor prin Sistemul de Garanţie-Returnare a înregistrat o creştere exponenţială de la începutul acestui an, ajungând la aproape 20 de procente în prezent, spune directorul general al Asociaţiei Berarii României, Julia Leferman. La o conferinţă de specialitate, ea a afirmat că aproape 90 la sută dintre ambalajele colectate de RetuRO au fost în zona Bucureşti:

Obiectul de colectare de anul acesta

„Am pornit de la un nivel de colectare de 1,2% în ianuarie. În februarie, acesta a ajuns la 7,3%. Și în martie suntem deja la 17%, deci o creștere de aproape 500% ca și progresie de colectare. Sigur că este un lucru foarte bun că suntem la 20% grad de colectare a ambalajelor SGR puse în piață, pentru că aici, trasabilitatea este foarte bună și sistemul calculează la numărul de unități, conform raportărilor pe care le primește de la producători. Obiectivul de colectare anul acesta, însă, este 65%. Deci, în continuare este foarte provocator”,a spus Julia Leferman.

Mircea Fechet, ministrul Mediului - Facebook

Mircea Fechet, ministrul Mediului - Facebook

Între timp, ministrul Mediului, Mircea Fechet, prezent la un alt eveniment de profil, a anunțat că magazinele vor fi obligate să preia manual ambalajele, dacă automatele nu funcţionează, oferindu-le clienţilor contravaloarea acestora. El a menţionat că instituţia pe care o conduce lucrează la o hotărâre de guvern în acest sens, potrivit Rador.

colectare,

Ministrul Mediului. Sursă foto: Facebook/Mircea Fechet

Ce este RetuRO Sistem Garanție Returnare

RetuRO Sistem Garanţie Returnare este o companie ce funcţionează pe principiul not for profit – ceea ce înseamnă că eventualul profit realizat de companie în urma colectării de ambalaje de băuturi va fi reinvestit, exclusiv, în dezvoltarea SGR. Compania a fost creată de un consorţiu de trei acţionari privaţi – Asociaţia Berarii României pentru Mediu (30%), Asociaţia Producătorilor de Băuturi Răcoritoare pentru Sustenabilitate (30%) şi Asociaţia Retailerilor pentru Mediu (20%) – şi un acţionar public, statul român, prin autoritatea centrală de mediu, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (20%).

Cum funcționează

RetuRO, administratorul SGR, funcţionează cu finanţare exclusiv privată şi are rolul de a asigura transparenţa asupra cantităţilor de ambalaje pentru băuturi puse pe piaţă şi returnate de consumatori, contribuind la dezvoltarea durabilă a României, prin gestionarea responsabilă a deşeurilor de ambalaje, în vederea atingerii ţintelor de reciclare impuse României de Uniunea Europeană.

articol sustinut