"Statul va deveni mai performant dacă vom corela salariile din administraţie cu rezultatele. (…) Suntem vreo 3.000 de primari care au absorbit fonduri europene într-un procent covârşitor şi cu toate acestea au nişte salarii de mizerie. (…) Să-i premiem pe primarii care ştiu să-şi facă treaba cu fondurile europene", a spus Gorghiu, la reuniunea Ligii Aleşilor Locali.

Legislaţie neclară în cazul incompatibilităţilor

Ea a vorbit despre "legislaţia neclară" la care trebuie să se raporteze aleşii locali, referindu-se punctual la incompatibilităţi. "În fiecare zi, aceşti oameni dedicaţi comunităţilor lor trebuie să îndeplinească aşteptări din ce în ce mai mari, însă, resursele sunt din ce în ce mai mici. (…) Pe lângă lipsa de resurse trebuie să vorbim şi despre legislaţia neclară în cazul incompatibilităţilor. Această legislaţie (…) vă predispune unor suspiciuni nedrepte. În acelaşi timp, PNL trebuie să rezolve o temă nerezolvată în ultimii 26 de ani, vorbesc de aspectul salarizării în administraţie. Am senzaţia că statul român nu urmăreşte altceva decât să-şi pedepsească funcţionarii, nu să încurajeze munca şi buna credinţă", a adăugat liderul liberal, potrivit Agerpres.

Culoare politică versus administraţie publică

Copreşedintele PNL a pledat pentru 'limitarea' politicului în administraţia publică. "Trebuie să vorbim despre ideea de mai puţină politică şi mai multă administraţie pentru că pe acest principiu va trebui să separăm palierul politic de cel al funcţionarilor publici. Nu mai putem să facem în România ce-a făcut PSD până acum, nu poţi să mergi până la ultimul palier dintr-o primărie doar dacă ai carnet de partid", a mai spus Alina Gorghiu. Ea a arătat că trebuie instaurată transparenţa şi eficienţa în domeniul achiziţiilor publice, pledând pentru crearea de instanţe specializate în domeniul achiziţiilor publice. "N-aveţi idee câte milioane de euro astăzi sunt blocate în instanţele din România, câte proiecte de infrastructură mari nu pot fi derulate pentru că ani de zile stau pe masa judecătorilor din România. Va trebui să facem presiuni şi să generăm acele instanţe specializate în litigiile de achiziţii publice", le-a spus liderul PNL, aleşilor locali. Pe de altă parte, ea a opinat că există un decalaj în interiorul României, între regiuni care se apropie de nivelul Uniunii Europene şi zone unde "evoluţia s-a oprit acum opt ani".

Ce a adoptat Liga Aleşilor Locali

La eveniment au mai susţinut discursuri candidaţi ai partidului la alegerile locale, precum Vergil Chiţac – candidat la Primăria Municipiului Constanţa, Gheorghe Falcă – Arad, Pavel Badea – Craiova, Ilie Bolojan – Oradea, Marcel Vela – Caransebeş, Ludovic Orban – Bucureşti, Gheorghe Flutur – candidat la preşedinţia Consiliului Judeţean Suceava, Daniela Câmpeanu – CJ Sibiu. Liberalii au adoptat, sâmbătă, în cadrul Ligii Aleşilor Locali, o rezoluţie intitulată "Eficientizarea managementului în administraţia publică locală" în care solicită, printre altele "eliminarea incompatibilităţilor public-public" care se aplică primarilor, consilierilor locali şi celor judeţeni. De asemenea, Liga Aleşilor Locali a mai adoptat o rezoluţie privitoare la discrepanţele dintre mediul rural şi cel urban şi una referitoare la cota de gen pe care partidul a impus-o şi care prevede ca 30% dintre candidaţii liberali la consiliile locale şi judeţene să fie femei.