Gordon Brown, bântuit de Tony Blair

Gordon Brown, bântuit de Tony Blair

Imaginea premierului britanic Gordon Brown a suferit o dublă lovitură, sâmbătă şi duminică, cu ocazia unor interviuri acordate de soţia lui Tony Blair, Cherie, şi de fostul vicepremier, John Prescott.

Intervenţiile, care insistă pe nerăbdarea lui Brown de a prelua funcţia lui Blair - un obiectiv atins în 2007 - vin într-un moment în care actualul şef al guvernului se confruntă cu o lipsă istorică de popularitate.

În interviurile publicate sâmbă tă de două cotidiene, Cherie Blair a declarat că Brown exercita presiuni asupra soţului său, pentru a prelua funcţia, chiar în momentul în care acesta avea probleme din cauza deciziei privind implicarea Marii Britanii în războiul din Irak.

„Problema dintre mine şi Gordon nu este una personală. Am crezut pur şi simplu că soţul meu era persoana cea mai potrivită pentru această funcţie (cea de premier - n.r.), o funcţie a naibii de dificilă“, a adăugat Cherie Blair, în ceea ce comentatorii britanici au interpretat ca o aluzie la incapacitatea lui Brown de a conduce guvernul.

Ne puteți urmări și pe Google News

Duşman sau consilier?

Dezvăluirile lui Cherie Blair, care intervin chiar înainte de publicarea memoriilor, mai conţin o noutate - aceea că Tony Blair l-ar sfătui pe Brown pentru a-l ajuta să câştige alegerile. O nouă dovadă a greutăţilor cu care Brown se confruntă în mult-dorita funcţie de premier, potrivit presei britanice.

Situaţia lui Brown a fost agravată de declaraţiile lui John Prescott, care a amintit la rândul său că actualul premier era „furios“ în faţa refuzurilor repetate ale lui Tony Blair de a-i ceda puterea, aşa cum promisese iniţial. Prescott a precizat chiar că l-a sfătuit pe Blair să îl concedieze pe Brown din funcţia de cancelar, pentru a evita certurile.

Interviurile vin într-un moment în care Brown se confruntă cu atacuri repetate, inclusiv din partea laburiştilor, în urma înfrângerii istorice a acestora la alegerile locale de la 1 mai.