Principalul suspect în cazul crimei de la Braşov a fost eliberat în luna mai din Penitenciarul Craiova, la mai puţin de două săptămâni după ce instanţa hotărâse că el trebuie să rămână după gratii.
Preşedintele Administraţiei Naţionale a Penintenciarelor (ANP), Ion Băla, a declarat că, după arestarea din 2004, Serghei Gorbunov a avut trei cereri de eliberare condiţionată. Doar ultima i-a fost aprobată. Prima dintre acestea i-a fost refuzată în februarie 2006, când Gorbunov se afla în penitenciarul de la Codlea, judeţul Braşov.
Motivul: nevralgie intercostală, lumbago cronic şi furuncul. La a doua cerere, care datează din 5 mai 2008, deţinutul a venit cu o altă boală (glaucom), dar instanţa de judecată a considerat că starea de sănătate a deţinutului nu este atât de gravă încât să impună eliberarea.
Ciudat este că, la numai 11 zile de la această decizie, o altă instanţă de judecată din Craiova a decis eliberarea condiţionată a lui Gorbunov, pe baza aceluiaşi certificat medico-legal.
"Din momentul eliberării, monitorizarea deţinutului este responsabilitatea ministerului de Interne, nu a ANP", a completat Băla, în cadrul unei conferinţe de presă de la ANP.
Glaucomul nu poate fi tratat în puşcărie Potrivit purtătorului de cuvânt al Tribunalului Dolj, Laura Udrea, cererea lui Gorbunov a fost singura aprobată în anul 2008, dintre cele peste 200 de cereri. Ea a oferit şi un motiv al eliberării condiţionate a lui Gorbunov.
"Glaucomul chirurgical nu poate fi tratat în penitenciar", a spus Udrea, citând dintr-un barem comunitar trimis fiecărui tribunal local. CSM recunoaşte problema
Noul preşedinte al Consiliului Suprem al Magistraturii, Virgil Andreieş, consideră că este evidentă existenţa unei "probleme de practică neunitară", deoarece nu este normal ca două instanţe de judectă să interpreteze diferit acelaşi certificat medical.
"Concluziile noastre le veţi afla în următoarea conferinţă de presă a CSM", a încheiat Andreieş. Citiţi şi: PENITENCIARE CU UŞI DESCHISE: Gorbunov a avut trei complici în justiţie