Mihail Gorbaciov despre candidatura lui Vladimir Putin: "Rusia va pierde 6 ani prin revenirea lui la Kremlin"

Mihail Gorbaciov despre candidatura lui Vladimir Putin: "Rusia va pierde 6 ani prin revenirea lui la Kremlin"

Anunţul făcut sâmbătă la Moscova privind o nouă candidatură a premierului Vladimir Putin la alegerile prezidenţiale din 2012 a provocat îngrijorarea fostului lideer sovietic Mihail Gorbaciov. Iniţiatorul Perestroikăi a declarat pentru "Novaïa Gazeta"că Rusia "riscă să piardă şase ani prin aşteptata revenire" a lui Putin la Kremlin, dacă acesta nu va reforma în profunzime sistemul politic.

Gorbaciov: "Ne putem aştepta la o lipsă totală de progres, dacă nu iniţiază reforme serioase la nivelul sistemului politic în ansamblu", spune Gorbaciov în ziarul "Novaia Gazeta", unde este şi acţionar, potrivit "Le Figaro". Fără aceste reforme, explică fostul lider sovietic, "riscăm să pierdem şase ani". "Cred că viitorul preşedinte va trebui să reflecteze serios la asta. Rusia este într-un impas, iar situaţia nu va fi simplă", a continuat Gorbaciov. Prin extinderea mandatului prezidenţial, de la patru la şase ani, teoretic, dacă va fi ales în 2012, Putin va putea obţine şi un mandat ulterior, urmând să stea la Kremlin până în 2024, când va avea 72 de ani. Presa de la Moscova spune că, dacă se va ajunge aici, Vladimi Putin va preşedintele  cu cel mai lung mandat, de la Stalin încoace.

Ziarul "Novaia Gazeta" publică astăzi pe prima pagină o caricatură cu Putin, Medvedev şi alţi lideri de la Kremlin, cu chipurile îmbătrânite, aşa cum ar arăta în 2024, purtând uniforme  ale nomenclaturii sovietice, de pe care nu lipsesc zeci de medalii.

Luna trecută, Gorbaciov vorbea despre "tendinţele autoritare" ale lui Putin, criticându-i partidul, "Rusia Unită", despre care a spus că seamănă cu fostul partid comunist din epoca sovietică.

Ne puteți urmări și pe Google News

Preşedintele Dmitri Medvedev a propus sâmbătă, la congresul partidului "Rusia Unită", ca actualul premier şi fost şef de stat Vladimir Putin să candideze la prezidenţialele din martie 2012, punând capăt astfel lunilor de speculaţii în legătură cu cel care va candida la Kremlin.