Gorbaciov despre Boris Elțîn: Am fost prea blând cu el

Gorbaciov despre Boris Elțîn: Am fost prea blând cu el

Fostul președinte al Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov, mărturisește, într-un interviu pentru ziarul britanic ”The Guardian”, că unul dintre marile sale regrete este acela că a permis ascensiunea la putere a lui Boris Elțîn.

”Am fost probabil prea liberal și democrat în ceea ce-l privește pe Elțîn. Ar fi trebuit să îl trimit ambasador în Marea Britanie sau într-o fostă colonie britanică”, a afirmat Gorbaciov în interviul pentru ”The Guardian”, realizat cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la tentativa de lovitură de stat, din vara lui 1991.

Devenit erou în urma puciului  militar din 1991, care urmărea alungarea de la putere a lui Gorbaciov, Elțîn a devenit primul președinte ales al Rusiei post-sovietice. „Iubea puterea, era irascibil și ambițios”, a mai spus fostul lider al Uniunii Sovietice. Trebuia să plec mai devreme din PCUS Gorbaciov nu se ferește să fie autocritic nici în ceea ce privește politicile aplicate de el în cei șase ani de mandat, între 1985 și 1991. El admite, pentru prima dată, public, că ar fi trebuit să demisioneze mai devreme din Partidul Comunist și să inițieze o mișcare politică separată, la începutul anului 1991.

În plus, Gorbaciov susține că lucrurile ar fi fost probabil, altfel, dacă cele 100 de miliarde de ruble (2 miliarde de lire sterline) nu ar fi fost cheltuite în 1991 pe arme, ci s-ar fi achiziționat bunuri de larg consum.  

Ne puteți urmări și pe Google News