Google îl celebrează pe Paul Cézanne

Google îl celebrează pe Paul Cézanne

Astăzi se împlinesc 172 de ani de la naşterea pictorului francez Paul Cézanne, eveniment marcat de Google.

Artistul s-a născut într-un orăşel din apropierea Marsiliei, Aix-en-Provence, într-o familie înstărită. Tatăl său a înfiinţat prima bancă din urbe. În primii ani de şcoală,Paul Cézanne a fost un elev eminent şi a legat prietenii cu colegii de Emile Zola, Jean-Baptiste Baille şi Louis Marguery. Zola şi Cézanne erau colegi şi în cadrul orchestrei oraşului natal, primul cântând la clarinet, iar cel de-al doilea la corn.

Deşi s-a înscris la Facultatea de Drept din Aix în 1858, Paul Cézanne pleacă la Paris în 1861. Aici, va trăi dintr-o alocaţie lunară de 125 de franci, plătită de tatăl său. Artistul nu reuşeşte să treacă examenul de admitere la Academia de Arte Frumoase din capitala Franţei.

În Paris, Paul Cézanne se împrieteneşte cu Camille Pissarro, în atelierul căruia ajunge să picteze după model. Pissarro este cel care îl sfătuieşte pe Cézanne să picteze şi în afara atelierului. 

Ne puteți urmări și pe Google News

Picturile lui Paul Cézanne nu sunt acceptate la Salonul Oficial, iar în 1874 participă la prima expoziţie a impresioniştilor, prezentând trei opere, printre care şi lucrarea "O Olympia modernă". Toate cele trei sunt considerate ridicole de critici. Artistul revine cu 16 lucrări la cea de-a treia expoziţie a impresioniştilor, însă prima sa expoziţie personală va fi vernisată de abia în 1895, cu ajutorul negustorului de tablouri Ambroise Vollard, eveniment care marchează recunoaşterea sa ca pictor. Ulterior, îşi cumpără un atelier în afara oraşului natal, iar în 1904 expune la Salonul Oficial de toamnă. Anul 1886 este marcat de o ceartă dintre cei doi vechi prieteni, Paul Cézanne şi Emille Zola. Pictorul se recunoaşte în eroul principal al romanului lui Zola, "Oeuvre", un pictor ratat aflat în pragul sinuciderii. Jucătorii de cărţi,naturile moarte cu fructe sau femeia care se scaldă sunt câteva dintre temele picturii lui Paul Cézanne. Artistul s-a stins din viaţă la 23 octombrie 1906, după ce a contractat o pneumonie gravă. Pictorul a fost surprins de ploaie în timp ce lucra în aer liber.