Din data de 10 octombrie, Google vorbește despre introducerea cheilor de acces în locul parolelor, simplificând procesul de autentificare pentru clienții săi. Ei vor putea folosi coduri PIN, recunoașterea facială sau amprenta digitală pentru a-și accesa conturile.
Utilizatorii conturilor Google vor primi îndrumări să creeze implicit chei de acces pentru propriul lor cont. Cheile de acces sunt mai rapide cu 40% în comparație cu parolele. Mai mult, oferă și un nivel mai înalt de securitate datorită utilizării unei anumite forme de criptografie.
Google introduce chei de acces în sistemul de autentificare
Folosirea unei chei de acces pentru autentificare înseamnă că nu mai este necesar să reținem sau să tastăm parole, ci putem utiliza sisteme biometrice sau cod PIN pentru a accesa conturile.
Cu toate acestea, Google subliniază că parolele „vor continua să facă parte din viața noastră pe măsură ce facem această tranziție”. Utilizatorii Google pot alege în continuare să se autentifice în conturile lor Google cu parole tradiționale.
Având posibilitatea să renunțe la utilizarea cheilor de acces prin dezactivarea opțiunii „omitere parolă atunci când este posibil” când li se solicită.
Sistemele de chei de acces nu se limitează doar la Google. Apple utilizează deja un sistem similar. Acestea reprezintă o alternativă de lungă durată la parolele tradiționale, bazată pe metodele de autentificare proprii ale dispozitivelor.
Utilizatorii pot accesa servicii precum Gmail, PayPal sau iCloud printr-o simplă activare a funcției Face ID pe dispozitivele iPhone. Prin recunoașterea prin amprentă pe majoritatea smartphone-urilor sau prin activare vocală pe dispozitivele compatibile.
Sunt utilizate două tipuri de chei în acest sistem
Sistemul cheilor de acces utilizează două tipuri de chei. Una este stocată în contul vostru. Cealaltă este o cheie privată stocată pe dispozitivul pe care îl utilizați pentru a vă verifica identitatea.
Aceste chei de acces funcționează pe mai multe dispozitive. Fapt ce înseamnă că, în cazul în care vă pierdeți telefonul, veți putea totuși accesa contul de la distanță prin intermediul altui dispozitiv.
Un aspect crucial este că multe servicii care acceptă cheile de acces cer, de asemenea, o reautentificare prin intermediul numărului de telefon sau adresei de e-mail pentru a proteja conturile în cazul în care dispozitivul este pierdut sau furat.
Google a introdus deja suport pentru cheile de acces într-o varietate de produse în ultimul an. Inclusiv în conturile Workspace și Cloud, precum și în browser-ul web Chrome.
În prezent, le implementează și le promovează pentru clienții care utilizează servicii precum YouTube, Maps și alte servicii personale Google. Recent, și Uber și eBay au activat suportul pentru chei de acces, iar compatibilitatea cu WhatsApp este planificată să fie disponibilă în curând, scrie Evening Standard.