INVESTIŢIE. O companie australiană vrea să facă în comuna Gârliciu, din judeţul Constanţa, cel mai mare teren de golf din România.
Un proiect venit odată cu criza economică nu poate suporta amânare, mai ales când banii au fost puşi la saltea, departe, în Australia, de către investitorii cu buzunare largi şi idei năstruşnice, pentru relaxare. Un teren de golf la marginea unei comune din Constanţa i-a dat pe spate pe sătenii care au văzut în viitor locuri de muncă frumoase, ca într-o continuă vacanţă, cu turişti străini. Înainte de distracţie, lacuri cu lebede, pantofi lăcuiţi ca ai unui nobil englez care răsuceşte o ţigară de foi sub umbrela de soare, mănuşi albe şi maşinuţa de cărat crosele, edilii din sat s-au gândit cum să facă să iasă bine şi pentru ei, şi pentru afaceriştii australieni.
Primarul comunei este cel mai încântat dintre toţi. „Este nevoie ca oamenii să crească relaxaţi. Trebuia făcut ceva pentru comuna noastră”, spune Constantin Cinpoiaşu, cel care a fost alături de investitori în vizita lor de curtoazie, de tatonări şi de planuri. De la „păgubos”, la „sanctuar”
Comuna Gârliciu, împânzintă de terenuri agricole din care localnicii îşi câştigă existenţa, va deveni „un sanctuar”, după previziunile australienilor care, ajutaţi de arhitecţi, ingineri şi specialişti în turism, vor transforma 170 de hectare într-un complex turistic sportiv . În jurul unui teren de golf, afacerea de sezon va angrena piste de echitaţie, terenuri de tenis, lac de agrement şi o fermă ecologică. „Noi vrem să facem acolo ceva ce nu s-a mai făcut în România. Am luat un loc foarte păgubos ca să-l facem sanctuar. Cum semnăm actele de concesiune, cum ne apucăm de treabă”, spune Demis Papillon, unul dintre afaceriştii care au sărit cu investiţia în Gârliciu şi care aşteaptă, din moment în moment, verdele de la edilii locali.
Venit într-o perioadă în care mai toţi businessmenii pun lichidităţile la ciorap pentru vremuri de cheltuială, Demis Papillon spune că recesiunea a picat pentru ei, oarecum, pe moale. „Compania din Australia are deja banii. Este vorba de Alvin Constructions, firma la care eu sunt director executiv. Dacă proiectul va trebuie să aibă fonduri suplimentare, vom căuta şi un investitor român”. Vânt puternic, ca la mama golfului
Un aspect important pe care australienii l-au notat când au tras cu ochiul pe pământurile patriei a fost clima, cu vânt puternic, numai bun pentru o partidă de golf. „Este ca în Scoţia. De asta am şi ales terenul pentru că este linişte şi arată ca în mama Scoţie, de unde a venit golful”. Încântat că va răsturna din temelii viaţa unei comune care s-a învârtit, mai mereu, între arat şi semănat, Demis spune că vor fi investiţii uluitoare, de până la 50 de milioane de euro, dintre care patru vor fi alocate numai terenului de golf.
Pronosticul lor, făcut din vreme pentru ca afacerea să iasă brici din orice împotmoleală în calcule, arată că, atunci când comuna Gârliciu va scoate la iveală toată splendoarea de complec turistic, 150 de săteni vor avea locuri de muncă. „Este, deocamdată, un calcul aproximativ. Cu siguranţă nu vor lucra străini. Vor lucra oamenii din stat pentru întreţinere, pentru fermă, pentru echitaţie”. Testul de piaţă
Peste Gârliciu, satul aruncat de mâna lui Dumnezeu pe malul drept al Dunării, a dat norocul dintr-odată. „Au fost atraşi de zona frumoasă, de oamenii de aici care sunt, ca în toată ţara, foarte ospitalieri. Noi n-am avut industrie, numai agricultură. Iar în ţara asta toţi investesc în altceva, numai în sport nu”, hotărăşte primarul Cinpoiaşu, încântat că australienii de la Alvin Constructions i-au ales tocmai pe ei.
Studiile făcute de echipa lui Demis Papillon au arătat că, în general, străinii vin pe litoralul românesc pentru 10 zile. „Ca să meargă la plajă, să viziteze obiective turistice sau istorice, să se dea cu telegondola lui Mazăre le ia cam şase zile maximum. După aia, se cam plictisesc. Patru zile rămân fără activitate. Aşa că noi le oferim altceva, un teren de golf australiano-american, pentru că oamenii când pleacă din metropole, vor linişte. Asta caută”. Lacul lebedelor de la Gârliciu
Până să dea drumul afacerii, australienii au dus în comună ingineri francezi care să testeze solul şi apa şi să pună pe picioare prima etapă a proiectului: fezabilitatea. Mai mult, investitorii au deja în minte imaginea locului împânzit de gazon şi mingiuţe, dar şi un lac pe care vor să-l facă. „Lacul este inclus în schiţă. Deocamdată nu ştim unde va fi amplasat, dar va trebui să inundăm o suprafaţă a terenului şi vom aduce 100 de lebede”, spune Demis Papillon.
Terenurile de golf din România, ce strâng pentru partide un public exclusivist, de la bancheri până la miliardarii afacerişti, sunt mici şi cu puţine găuri. De aceea, pe lângă cele din Bucureşti sau Breaza, Cyus Golf & Country Club, viitorul teren de la Gârliciu, îşi va câştiga clienţii prin dimensiune, dar şi prin utilităţile de ultimă generaţie.
Pasiunea pentru golf l-a făcut pe Demis, australianul născut în Constanţa acum 48 de ani, să se întoarcă pentru a face ceva în ţara lui. S-a gândit la imobiliare, deşi a fost campion la golf în America şi a trăit 30 de ani în Australia. „Am venit aici, în 2007, să facem un hotel în Mamaia, numai că am luat 1.000 de metri pătraţi şi ne-am oprit. A venit şi criza pe care noi, afaceriştii am simţit-o de atunci”. Aşa a venit reorientarea, dar şi un vis pe care l-a văzut crescând cu ochii, o şcoală de golf la Breaza şi la Lacul de Verde, unde predă tehnica sportului.
Australia, care i-a rămas „acasă” oricât de des s-ar întoarce în România, încă îl mai aşteaptă. „Din România am plecat în ’79, din cauza regimului comunist. Am ajuns întâi în Singapore, apoi în Australia. De acolo am plecat în America, unde, în San Diego, am făcut Academia de Golf. Am stat doi ani şi m-am întors. M-am căsătorit cu o româncă, iar aici voi sta doar pentru investiţii”.