Goldman Sachs a fost amendată cu 3 milioane de dolari, după ce a confundat milioane de ordine de vânzare „scurte” cu „lungi”

Un organism de supraveghere de pe Wall Street, Autoritatea de reglementare a industriei financiare din SUA, sau Finra, a amendat Goldman Sachs cu 3 milioane de dolari pentru că a încurcat 60 de milioane de ordine de vânzare de acțiuni, a anunțat marți autoritatea de reglementare a brokerajului într-un dosar.

Goldman Sachs a marcat greșit ordinele de vânzare „short” (scurt), distrugând peste 14 miliarde de acțiuni, ca fiind ordine de vânzare „long” (lung) între octombrie 2015 și aprilie 2018, conform dosarului, care a fost semnat atât de Finra, cât și de gigantul bancar de investiții.

Vânzările „short” înseamnă vânzarea de acțiuni pe care entitatea nu le deține în prezent. Viceversa, vânzările „long” înseamnă că entitatea vinde acțiuni pe care le deține în prezent. Din cele 60 de milioane de ordine marcate incorect, Goldman Sachs a „omorât” aproape opt milioane, a precizat Finra.

Mai mult, ordinele greșit marcate de Goldman au dus la eliminarea unui număr de 12.335 de ordine scurte (short) în timp ce un „executor de circuit pentru vânzări scurte” era în funcțiune, conform declarației. Documentul nu a dezvăluit valoarea monetară sau pierderea sau profitul din acțiunile afectate.

Care este vinovatul?

Ordinele au fost marcate incorect deoarece Goldman „a omis” să includă o singură linie de cod informatic în timpul unei actualizări a software-ului de tranzacționare automată. „Firma a remediat imediat această eroare de codare după ce a fost notificată de Finra în aprilie 2018”, potrivit documentului.

Această evoluție survine pe fondul unei examinări sporite a instituțiilor financiare și a autorităților de reglementare ale acestora, în urma prăbușirii mai multor bănci la nivel global în luna martie. Finra a aplicat amenzi mai multor brokeri de bursă - inclusiv UBS Securities și Nomura Securities – atât pentru încălcarea legilor americane privind valorile mobiliare, cât și pentru nerespectarea propriilor sale reguli.

Goldman a acceptat și a consimțit constatările Finra „fără să le recunoască sau să le nege”, se arată în documentul depus. Insider nu a reușit să contacteze Goldman Sachs prin intermediul liniilor telefonice în afara orelor obișnuite de lucru. Un purtător de cuvânt a refuzat să comenteze miercuri pentru Bloomberg.