Gogonelele murate făcute în casă sunt grozave în sezonul rece. Fiind crocante și acrișoare merg foarte bine cu friptura de porc, tocănițe sau mâncăruri mai grele tot cu carne.
Gogonele murate pentru iarnă, o rețetă tradițională
Gogonelele conțin aceleași substanțe nutritive necesare ca și roșiile, chiar dacă sunt verzi. Pentru a avea murăturile perfecte alege gogonele tari, iar dacă nu sunt încă coapte, așeazați-le la soare câteva zile până prind o culoare gălbuie. Pentru această rețetă tradițională aveți nevoie de următoarele ingrediente:
- două kg de gogonele,
- trei morcovi,
- trei ardei iute (opțional),
- câteva cepe albe,
- o rădăcină de hrean,
- două căpățâni de usturoi,
- frunze de țelină,
- câteva boabe de piper,
- câteva boabe de muștar,
- mărar uscat,
- sare mare pentru murături cam d0uă linguri la un litru de apă
- doi litri de apă.
Cum se prepară această rețetă
Înainte de toate spălați bine gogonelele, curăță morcovii apoi îi tăiați rondele, curățați hreanul apoi îl faceți fâșii subțiri, curățați usturoiul dar lasați cățeii întregi.
Așezați ingredientele pe fundul borcan, adică frunzele de țelină, frunzele de vișin și mărarul uscat. Așezați apoi un strat de gogonele, un rând de rondele de morcovi, ardei iute, fâșiile de hrean și cățeii de usturoi.
Cum se prepară saramura pentru gogonele murate
Se fierbe apa în care se dizolvă sarea mare specială de murături. Se lasă la răcit până ajunge la temperatura camerei, apoi se toarnă peste gogonelele din borcan. Adăugați boabele de piper și de muștar în borcan.
Frunzele de vișin și cele de țelina împreună cu hreanul dau o aromă aparte și mențin gogonele crocante. După ce ați terminat de pus saramura, acoperiți borcanul etanș și lasă-l așa vreo trei zile la temperatura camerei. Apoi puneți borcanul la răcoare în cămară sau în beci. Dacă nu aveți spații răcoroase, puneți borcanul cu gogonele în frigider pentru a nu se moleși legumele și moarea să nu se tulbure.