Evenimentul Zilei > International > Goergia este, încă, departe de NATO
Goergia este, încă, departe de NATO

Goergia este, încă, departe de NATO

Cancelarul german Angela Merkel s-a declarat favorabilă explorării unei îmbunătăţiri a legăturilor dintre Georgia şi NATO, dar fără modificarea actualului cadru de bază al acestor relaţii, ce nu prevede aderarea Georgiei la Alianţa Nord-Atlantică.

Merkel a făcut aceste aprecieri la conferinţa de presă comună cu premierul georgian, Georgi Kvirikaşvili, aflat miercuri în vizită la Berlin, scrie EFE, citată de Agerpres.

Ea a menţionat că vede şanse ca la summitul NATO din luna iulie să se convină „posibilităţi suplimentare” pentru sporirea capacităţii defensive a Georgiei, dar a insistat că, deocamdată, acordul cadru bilateral, semnat cu doi ani în urmă la summitul NATO din Ţara Galilor, este o „bază bună”.

La rândul său, premierul Kvirikaşvili a vorbit despre intenţia guvernului său de a îmbunătăţi relaţiile cu Moscova. După războiul purtat cu Rusia în anul 2008, în urma căruia Georgia a pierdut controlul asupra provinciilor separatiste proruse Abhazia şi Osetia de Sud, guvernul de la Tbilisi a rupt relaţiile diplomatice cu Moscova. Noile autorităţi georgiene instalate după ce preşedintele Mihail Saakaşvili a pierdut puterea în anul 2013 şi-au manifestat dorinţa unei normalizări a raporturilor cu Moscova, demers aflat însă în continuare în impas.

'Încercăm să scădem temperatura' şi 'căutăm o soluţie paşnică', a spus şeful guvernului georgian despre conflictul legat de cele două provincii separatiste rusofone, unde Rusia şi-a instalat baze militare.