God galben de înghețuri în toată Republica Moldova. Culturile, în pericol

God galben de înghețuri în toată Republica Moldova. Culturile, în pericol

Republica Moldova. Înghețurile nu mai contenesc pe teritoriul Republicii Moldova. Meteorologii au emis o nouă avertizare cod galben în acest sens. Atenționarea a intrat în vigoare luni, la ora 13:00, și este valabilă până marți. Astfel, în acest interval de timp, în cursul nopții și al dimineții, predominant în regiunile depresionare, se prevăd înghețuri la suprafața solului cu intensitatea de -1...-2°C.

Culturile agricole, în pericol de a fi compromise de înghețuri. Sfaturile specialiștilor

Specialiștii avertizează că acest fenomen poate afecta grav culturile agricole, mai ales pe cele care au dat deja în floare. În acest sens, toți fermierii sunt îndemnați să ia măsuri de protecție pentru a reduce riscurile generate de scăderea bruscă a temperaturii. Ministerul Agriculturii îndeamnă agricultorii să-și asigure terenurile. Mai ales în contextul în care, statul subvenționează 70% din costul polițelor de asigurare.

În 2024, au fost depuse 502 cerer, iar AIPA a achitat peste 61 de milioane de lei din bugetul de stat pentru acoperirea acestora.

Cod galben, îngheț

Sursa foto: agrointel.ro

Specialiștii agricoli avertizează că astfel de fenomene vor deveni mai frecvente. Astfel, fermierii sunt îndemnați  să se orienteze către soiuri mai rezistente și zone mai puțin vulnerabile la îngheț. În sectorul viticol, cele mai afectate au fost soiurile timpurii, aflate deja într-o fază avansată de dezvoltare. În anumite gospodării, întreaga recoltă a fost compromisă.

Înghețurile din aprilie au provocat pagube de milioane de lei

Înghețurile din aprilie, care au durat aproximativ o săptămână, au afectat grav culturile agricole din toată Republica Moldova. Cei mai afectați au fost pomii fructiferi înfloriți. Printre aceștia se numără cireșii, prunii, caișii, dar și nucii. Înghețurile au compromis și cel puțin două treimi din recolta de sfeclă de zahăr din nordul țării. Potrivit agricultorilor, pagubele se ridică la câteva milioane de lei.

Amintim că, în perioada 7 și 14 aprilie, în Republica Moldova s-au înregistrat temperaturi de până la -5 grade Celsius.