Globurile s-au „spart“, Oscarurile în pericol

Globurile s-au „spart“, Oscarurile în pericol

Din cauza grevei scenariştilor, gala pe covorul roşu va fi înlocuită cu o conferinţă de presă. Protestele ar putea afecta şi Oscarurile.

După 11 săptămâni de grevă, scenariştii de la Hollywood reuşesc prima „lovitură“ grea în industria americană de film: transformarea ceremoniei Globurilor de Aur, de pe 13 ianuarie, într-o banală conferinţă de presă.

Evenimentul „la scară redusă“, de la hotelul de lux Beverly Hilton, din Los Angeles, va ţine doar o oră în loc de trei (între 18.00 şi 19.00, ora locală, adică 2.00- 3.00 noaptea, ora României), va fi coordonat de postul de televiziune NBC şi va fi lipsit de cele 70 de staruri anunţate cu fast.

Regizorul Cristian Mungiu nu-şi va anula însă călătoria spre Statele Unite, „4 luni, 3 săptămîni şi 2 zile“ fiind nominalizat la categoria „Cel mai bun film străin“. Împreună cu actorul Vlad Ivanov, cineastul va lua parte la o altă ceremonie, cea a Asociaţiei Criticilor din Los Angeles, programată pe 12 ianuarie, unde Ivanov va primi distincţia pentru „Cel mai bun actor în rol secundar“, iar „432“ pentru „Cel mai bun film străin“. „Noi vom merge oricum la Los Angeles, pentru a lua premiile din partea Asociaţiei Criticilor. Ce va fi la Globurile de Aur încă nu ştim. E problema lor internă, noi venim din afară“, ne-a declarat Vlad Ivanov. Vedetele, solidare cu scenariştii Dacă negocierile dintre marile studiouri şi scenarişti nu dau rezultate până în februarie, gala Oscarurilor, de pe 24 februarie, riscă să fie afectată în acelaşi mod.

Elementul care a forţat mâna Asociaţiei presei străine de la Hollywood (HFPA) - cea care organizează anual Gala - este decizia Sindicatului Actorilor din America (Screen Actors Guild, SAG) de a nu trece de pichetele de grevă pe care membrii Sindicatului scenariştilor (Writers Guild of America, WGA) au anunţat că le vor instala în faţa Beverly Hilton.

Ecuaţia e simplă: dacă vedetele nu apar pe covorul roşu, interesul pentru gală e aproape nul. Iar pe lista invitaţilor figurau nume mai mult decât atrăgătoare: Julia Roberts, George Clooney, Angelina Jolie, John Travolta, Johnny Depp, Denzel Washington sau Keira Knightley.

Scenariştii de la Hollywood au început protestele pe 5 noiembrie, după ce Sindicatul producătorilor americani a refuzat să renegocieze drepturile de autor privind difuzarea operelor lor pe DVD, telefoane mobile sau MP3 playere. Pierderi de 80 de milioane $ În cifre, anularea Galei nu „sună“ deloc bine. Potrivit revistei „Variety“, economia locală pierde 80 de milioane de dolari, în timp ce o anulare a Oscarurilor ar urca suma la 130 de milioane de dolari.

Pentru petrecerile programate după Gală şi anulate acum s-au cheltuit deja sume imense, care nu mai pot fi recuperate, iar canalul NBC pierde cele 15-20 de milioane de dolari pe care i le-ar fi adus reclamele difuzate în timpul ceremoniei.

Ne puteți urmări și pe Google News