Globurile de Aur: Mungiu, invins de rivalul de la Cannes
- Adam Popescu
- 15 ianuarie 2008, 02:00
Cineastul roman a ratat prima distinctie americana importanta in favoarea lui Julian Schnabel, regizorul filmului „Scafandrul si fluturele”.
Regizorul care declara de curand ca Palme d’Or-ul ii era destinat lui, nu lui Cristian Mungiu, si ca juriul de la Cannes s-a razgandit pe ultima suta de metri din motive „politice” si-a savurat „revansa” duminica seara.
Filmul sau, „Scafandrul si fluturele”/ „The Diving Bell and the Butterfly”, i-a adus doua Globuri de Aur, pentru Cel mai bun regizor si Cel mai bun film strain, categorie la care a concurat si „4 luni, 3 saptamini si 2 zile”. De la Cannes - unde lui Schnabel i-a revenit premiul pentru regie - cele doua filme au mers „umar la umar” in toate topurile criticilor, pe listele nominalizatilor la diverse premii si in festivaluri, primind elogii aproape unanime.
La ceremonia care deschide sezonul premiilor americane insa, filmul lui Schnabel pare sa fi avut mai multa trecere printre membrii Asociatiei Presei Straine de la Hollywood. Dupa 15 premii internationale, e prima distinctie importanta pe care o rateaza „432”.
Al treilea film din cariera americanului Schnabel (56 de ani), „Scafandrul si fluturele” (coproductie franco-americana) e inspirat din povestea reala a lui Jean-Dominic Bauby, redactor-sef la „Elle”, ramas paralizat in urma unui accident cerebral. Singura parte vie a corpului sau e pleoapa ochiului stang: clipind, el dicteaza o carte. Celelalte pelicule concurente la categoria Cel mai bun film strain au fost „Persepolis”, „The Kite Runner” si „Lust, Caution”.
„Ispasirea”, cel mai bun film
Editia din acest an, a 65-a, a fost dominata de patru filme, care s-au ales cu cate doua trofee: britanicul „Atonement”/”Ispasirea” al lui Joe Wright (Cel mai bun film si Cea mai buna coloana sonora), „Sweeney Todd: Barbierul diabolic din Fleet Street” (Cel mai bun musical si Cel mai bun actor intr-un musical, Johnny Depp), „Nu exista tara pentru batrani” de Joel si Ethan Coen (Cel mai bun scenariu si Cel mai bun actor secundar, Javier Bardem) si „Scafandrul si fluturele”.
Daniel Day-Lewis si-a revendicat trofeul pentru interpretare masculina, cu rolul din „There Will Be Blood”, iar Julie Christie - pentru cea feminina („Away From Her”). Premiul pentru rol secundar feminin i-a revenit lui Cate Blanchett, care-l joaca pe tanarul Bob Dylan in „I’m Not There”, iar cel pentru rol principal in comedie sau musical, frantuzoaicei Marion Cotillard („La vie en rose”).
O gala „cenusie”
Din cauza grevei scenaristilor, gala Globurilor de Aur, de la Hotelul Beverly Hilton din Los Angeles, a avut toate ingredientele unei banale conferinte de presa, complet lipsita de glamour. N-a fost intins nici macar simbolicul covor rosu, iar anuntarea premiilor s-a consumat intr-o jumatate de ora, in prezenta a 500 de persoane (majoritatea ziaristi) si fara picior de vedeta prin sala.
In absenta fastului si a mediatizarii intense, presa internationala se intreba ironic daca Globurile „chiar s-au dat” ori daca mai conteaza pentru industria filmului. Dupa acest esec, producatorii au anuntat ca vor relua negocierile cu Sindicatul Scenaristilor Americani, pentru a salva Oscarurile.
NOMINALIZARI
„432” asteapta Oscarurile
Desi se afla la Los Angeles, Cristian Mungiu a lipsit de la conferinta Globurilor, urmarind transmisia fulger de la un local din Los Angeles, impreuna cu actorul Vlad Ivanov si distribuitorul sau american de la IFC Films. Prima infrangere pe pamant american n-a fost o surpriza pentru Mungiu, care declara inainte de Gala ca filmul sau nu are niciun fel de „implicare americana”.
Sansele la un Oscar pentru film strain raman insa la fel de mari, nominalizarea sa fiind anticipata de premii cu traditie in „preziceri” de acest fel, precum Hollywood World Award. Nominalizarile la Oscar vor fi anuntate martea viitoare, pe 22 ianuarie.