Giuliani, candidatul republican in SUA, are probleme de familie

Giuliani, candidatul republican in SUA, are probleme de familie

Fostul primar al New Yorkului are de infruntat primul obstacol din campania sa electorala pentru Casa Alba.

El a primit o grea lovitura dupa ce fiul sau aafacut marturisiri negative despre el in cotidianul „The New York Times”.    Creditat in toate sondajele de opinie drept favorit la alegerile interne pentru nominalizarea reprezentantului republicanilor la alegerile prezidentiale din 2008, Giuliani va trebui sa se descurce in campania electorala fara copiii sai, Andrew si Caroline.

Andrew are 21 de ani si este student la Universitatea Duke. El a dezvaluit ziaristilor ca relatia cu tatal sau s-a deteriorat dupa divortul parintilor. In 2002, Giuliani a divortat cu scandal de mama lui Andy, Donna Hannover, casatorindu-se cu Judith Nathan. Pana atunci, Rudy fusese foarte apropiat de copiii sai si mergea la manifestarile lor scolare.

Atacul fiului parasit

Ne puteți urmări și pe Google News

Andrew a lasat sa se inteleaga  faptul ca nu o agreeaza pe Nathan si ca incearca sa se impace cu tatal lui, dupa o perioada de timp in care nu a mai vorbit cu el. „E clar ca intre mine si sotia lui este o mica problema si incercam s-o depasim”, a spus Andrew.

Cea mai importanta declaratie a tanarului Giuliani este ca nu va sta alaturi de tatal sau in campania electorala. Andrew a incercat sa mascheze atacul spre tatal sau, motivand ca se va dedica unei cariere profesioniste de jucator de golf. Andrew a declarat ulterior pentru ABC News ca-si iubeste parintele. El nu a precizat cat timp nu a vorbit cu tatal sau, dar „New York Times” a aflat de la apropiatii lui Andy ca a trecut cel putin un an fara ca ei sa tina legatura. Ziarul mentioneaza ca si Caroline, 17aani, care va studia din septembrie la Harvard, s-a distantat de Rudy.

Ce-i lipseste lui Giuliani

Un candidat care nu si-a facut ordine in propria viata, lipsit de sprijinul celor dragi, este vulnerabil si va fi atacat cu ferocitate de adversari. Spre nelinistea republicanilor, Hillary Clinton este imbatabila la acest capitol. Ea a depasit criza familiala provocata de scandalul „Monica Lewinsky”, demonstrand ca este dispusa sa faca un compromis important pentru a-si salva familia.

In februarie, Rudy a fost atacat voalat de sotia lui Mitt Romney, un alt candidat al republicanilor. Aceasta a declarat ca sotul ei are o singura nevasta, aluzie clara la aventurile matrimoniale din viata lui Giuliani. Presa americana nu a uitat sa mentioneze ca Rudy nu poate face o fotografie de familie pentru campania electorala, spre deosebire de Romney, care a pozat inconjurat de sotie, de cei cinci copii si de cei zece nepoti.

Russ Buettner si Richard Perez-Pena de la „New York Times” observa ca in timp ce unele site-uri de campanie ii infatiseaza pe candidati alaturi de membrii familiei, site-ul lui Giuliani nu face referire la copiii lui, dar contine fotografia actualei consoarte, Judith Nathan.

Cele trei mariaje, precum si pozitia libertina in chestiunile avortului si a casatoriilor intre homosexuali, au atras neincrederea ultraconservatorilor republicani in Giuliani, in ciuda sondajelor care il dau favorit in fata rivalilor sai din partid, John McCain si Mitt Romney. Cel mai recent sondaj, comandat de „Newsweek”, il indica pe Giuliani cu un avans consistent, de 59% la 34%, in fata lui McCain.

Degringolada republicanilor

Nu doar deteriorarea imaginii actualului presedinte, George W. Bush, ii preocupa pe republicani, ci si incapacitatea actualilor candidati de a genera speranta. Cu zece luni inainte de primul tur al alegerilor primare, republicanii inca mai cauta un candidat care sa-i reprezinte pe deplin, observa agentia AP.

Scepticismul republicanilor a sporit dupa traditionala Conferinta de Actiune Conservatoare, care se desfasoara anual. „Speram ca un alt conservator va intra in arena. Nu sunt incantat de actualii candidati”, a spus Steve Baldwin, un lider conservator.

In opinia lui David Keene, seful Uniunii Conservatorilor Americani, nucleul dur al republicanilor a evaluat atent candidatii, dar nu a gasit niciunul perfect. John McCain a divortat si el o data, s-a opus reducerii unor taxe si a atacat cativa lideri conservatori in campania din 2000.

Romney provine din Massachusetts, un fief al democratilor, si nu inspira sinceritate, deoarece si-a schimbat opinia privind avortul si drepturile homosexualilor, incercand sa para conservator. „Am fi vrut sa-l avem pe Ronald Reagan in cursa, dar el nu mai e aici”, regreta David Keene.

In acest context presarat cu neincredere si dezbinare, Giuliani trebuie sa-i convinga pe republicani ca, asa cum a recladit New York-ul, poate recladi si America.

Avantaje

Plusurile candidatului Rudolph Giuliani

> Succesul inregistrat ca procuror in lupta cu mafia newyorkeza.

> Reducerea cu 57% a infractionalitatii in cel mai mare oras al SUA, de la 1.946 de crime in 1993 la 649 in 2001. FBI a desemnat New York-ul drept cea mai sigura metropola americana.

> Reducerea cu 21% a fiscalitatii. Giuliani a redus mai multe taxe (23) decat toti primarii din istoria New York-ului.

> Giuliani a mostenit un deficit de 2,3 miliarde de dolari si a lasat primaria cu un surplus de cateva miliarde.

Dezavantaje

Minusurile unui aspirant la presedintie

> Casatoria cu Regina Peruggi, verisoara indepartata. Aceasta era fiica unui var al tatalui lui Giuliani.

> I-a promovat pe amicul sau Bernard Kerik si pe Russel Harding, fiul unui aliat politic, acuzati de coruptie si frauda.

> Cateva afaceri cu firme implicate in fraude.

> Divorturile si lipsa familiei care sa-l sustina in fata alegatorilor.

> Trecutul politic punctat de actiuni contradictorii si desprinderea de doctrina conservatoare.

Incoruptibilul

A invins Mafia americana si a transformat New York-ul

Biografie. Viata lui Giuliani cuprinde cateva succese majore ca procuror si primar al New Yorkului, dar si o serie de nereusite in plan personal. Nascut in Brooklyn, el provine dintr-o familie de imigranti italieni. Tatal sau, Harold Angel Giuliani, nu si-a gasit o slujba si a ajuns sa colecteze taxele de protectie ale Mafiei. A fost judecat pentru jaf si inchis in Penitenciarul Sing Sing.

In 1968, Rudolph a intrat ca stagiar in echipa procurorului Lloyd MacMahon, cel care l-a scapat de Razboiul din Vietnam. In 1969, MacMahon a formulat o cerere catre armata, cerand clasarea lui Rudy, intrucat acesta era un angajat esential, de care nu se putea dispensa. Solicitarea a fost aprobata.

Statul american a avut numai de castigat pentru ca nu a blocat in armata cariera fulminanta a procurorului Giuliani. Din cele 4.152 de cazuri de care s-a ocupat acesta, doar 25anu s-au finalizat conform asteptarilor acuzarii. Succesul a fost contestat. Giuliani a primit unele critici potrivit carora  aranja mai intai arestarile si apoi adauga probele la dosar.

Cel mai mare succes legat de cariera de procuror a lui Giuliani a fost lichidarea clanurilor mafiote Gambino, Genovese, Colombo, Lucchese si Bonano, care stapaneau New Yorkul in anii ‘80. Pe baza dosarului intocmit de Giuliani, Anthony Salerno, zis „Fat Tony”, capul clanului Genovese, a fost condamnat la 100ade ani de inchisoare.

In 1989, Giuliani si-a inceput activitatea politica. Mai intai ca democrat, apoi ca independent, sfarsind ca republican. In acel an a ratat la mustata fotoliul de primar al New Yorkului in fata democratului David Dinkins. Rudy si-a luat revansa in fata lui Dinkins in ‘93, fiind reales fara emotii in 1997.

Prima sa masura contestata a fost implementarea in 1994 a unui sistem statistic de monitorizare geografica a crimelor si infractiunilor pentru o mai buna dispunere a resurselor in lupta contra infractionalitatii. Adversarii au sustinut ca sistemul a incurajat politia sa raporteze cifre false.

In noiembrie 1998, Giuliani urma sa se confrunte cu Hillary Clinton pentru fotoliul de senator de New York. Fostul primar era favorit, dar s-a retras din lupta pe 19 mai 2000 din cauza unui cancer de prostata, iar Hillary a castigat alegerile.

Primarul unei natiuni

Dupa atacurile teroriste din 11 septembrie, Giuliani a coordonat toate departamentele municipale si autoritatile federale implicate in reconstructia zonei in care se afla complexul World Trade Center. In aparitiile publice, edilul si-a exprimat toate emotiile traite de newyorkezi in acele zile: soc, groaza, tristete, furie, hotarare. Atunci s-a nascut si titlul sau neoficial de „Primar al Americii”, pare-se nascocit de vedeta de televiziune Oprah Winfrey.

Nu toata lumea a apreciat insa eforturile sale. In septembrie 2006, jurnalistii Wayne Barrett si Dan Collins au publicat cartea „Marea iluzie: Povestea nespusa a lui Rudy Giuliani si 9/11”, criticandu-l pe Rudy pentru ca, inainte de atentate, mutase celula de criza a orasului la etajul 23 al cladirii WTC 7, desi complexul mai fusese tinta unui atentat in ‘93. In cladire a fost stocata o rezerva enorma de combustibil pentru a asigura energie in caz de urgenta. Incendiul puternic provocat de atentate a dus la prabusirea cladirii WTC 7 la cateva ore dupa colapsul Turnurilor Gemene.

Giuliani a fost acuzat si pentru trimiterea la fata locului a echipelor de interventie fara aplicarea masurilor de protectie. Multi dintre cei care au participat la interventiile de urgenta au avut probleme de sanatate din cauza emanatiilor produse de resturile de azbest. Dupa retragerea din primarie, Rudy a devenit milionar.

Luni, Giuliani si-a vandut fondul de investitii catre compania australiana Macquarie Group, pentru ca activitatile clientilor sa nu fie legate de campania sa electorala pentru Casa Alba. Valoarea tranzactiei este estimata la 100 de milioane de dolari.

Nestatornic

Casatorit cu o verisoara, divortat intr-o conferinta de presa

>  In 1968 s-a casatorit cu educatoarea Regina Peruggi, prietena din copilarie. In 1976, cei doi au decis sa se desparta. Cuplul nu avea copii.

>  In 1982, a cunoscut-o pe vedeta locala de televiziune Donna Hanover. A divortat de Peruggi, pe motiv ca abia dupa 14 ani a descoperit ca aceasta ii era verisoara indepartata. In 1984, Rudy s-a casatorit cu Hanover, mariaj din care au rezultat doi copii, Andrew si Caroline.

>  In 1997, revista „Vanity Fair” a anuntat ca Giuliani are o relatie cu Cristyne Lategano, director de comunicare al primarului. Cei doi au negat povestea. Insa trei ani mai tarziu, cand „The New York Daily News” a dezvaluit o legatura cu Judith Nathan, agent de vanzari la o companie farmaceutica, Rudy a convocat o conferinta de presa si a anuntat ca se desparte de sotia lui. Nefericita Donna a aflat in direct ca era expediata din viata primarului!

>  In 2003, Giuliani s-a casatorit cu Judith Nathan. Dupa divort, a doua sotie a primit 6,8 milioane de dolari si a obtinut custodia copiilor.