E un gangster care, în afaceri, se poartă după codul nescris al interlopilor. A făcut închisoare şi a tras cu pistolul după oameni.

La începutul anilor ’90, era cunoscut, în cercuri restrânse, ca un bişniţar fugit din ţară în 1974. În străinătate a ţinut contactul cu machidonii lui prin intermediul fotbaliştilor care jucau în cupele europene. Revenit în ţară, a şpăguit mai mulţi ziarişti sportivi, ca să-şi facă reclamă ca samsar de fotbalişti.

Ulterior, a făcut bani, ca vărul Gigi, din imobiliare. Manierele de derbedeu le-a păstrat. Ca atunci când făcea bişniţă cu bilete la cinema Patria din Bucureşti. Îl cheamă Ioan, dar lumea îl ştie de Giovani. Mai exact: Giovani Becali. Ăla care l-a bătut cu târnăcopul pe Pandele, primarul de Voluntari, şi care scuipă ziariştii, în direct, la televizor.

"E puşcărie mare ăştia de la Evenimentu’!"

Pe un perete din recepţia firmei de impresariat atârnă un tablou cu "Generaţia de Aur". Care generaţie i-a umplut buzunarele cu milioane de dolari. Acum recunoaşte că veniturile i s-au înjumătăţit. Pe o canapea, Florin Costea şi Găman aşteptă cuminţi să-i primească "başkan-ul".

O secretară blondă se uită plictisită pe un site cu verighete.Din spatele biroului, Giovani abia se vede. La TV pare mare dar, în realitate, e mititel. Are la mână un Rolex din aur, de 35.000 de euro, e încălţat cu pantofi de piele întoarsă, albaştri, şi pe inelarul mâinii drepte şi-a înfipt un ghiul cu diamante. "Nu eşti de la sport!?", te fixează fioros decanul de vârstă al clanului Becali: "Că io cu ăştia de la Evenimentu’-sport nu vorbesc! E puşcărie mare ăştia: Adi Dobre şi Octavian Cojocaru… (n.r. – colegii noştri de la secţia sport)!".

A mâncat dolari, să nu-l prindă Miliţia

"Dacă unu’ îmi dă o palmă, io-i dau trei! Am dreptu’ ăsta! Că-s «dezident» d-ăla, adevărat!", se supără pe limba română Giovani Becali. Se laudă că a luat Bac-ul cu 9,70. Nu spune dacă a copiat. În ’74, a trecut Dunărea înot, cu alţi patru inşi, până la sârbi.

"Aveam 300 de dolari în chiloţi. S-au stricat. La Zagreb, când ne-au legitimat, am aflat că România plătea, pe transfug, 500 de kile de carne! Aveam 20 şi ceva de ani şi vroiam dolari! Aveam şi acasă, da’ vroiam să-i fac altfel. Mi-era frică! Am înghiţit atâta «verde» că şi acum, la WC, mai expediez bomboane verzi… Mâncam dolari, să nu mă prindă! La prânz luam masa la Athenee Palace şi seara la Pescăruş şi Melody!", se laudă fostul bişniţar.

"Cu Dan Alban n-a fost bombă în maşină"

Legenda spune că Giovani ar fi "beneficiarul" morţii fostului său prieten Dan Alban. Că i-a preluat afacerea după ce Alban a murit după ce maşina în care era cu Cornel Dinu a explodat. "Uite-l colo pe Alban! Era din Moţăieni, Dâmboviţa şi a fugit odată cu mine!", arată cu degetul Becali spre o fotografie din spatele biroului.

"N-a fost nicio bombă… Prostii! Ne despărţisem de câteva ore. Trebuia să plec în Germania. N-a început nicio muncă de impresariat, n-avea în cap să intre în fotbal. Io aveam contacte cu fotbaliştii! Cu Hagi, Mateuţ şi Cămătaru. Le dădeam dolari şi ei le dădeau bani familiilor lui Victor şi Gigi. Le trimiteam şi câte o pereche de blugi…", intră Giovani în măruntaiele tenebroasei sale ascensiuni.

"Apoi, când Dinu a ajuns secretar de stat, în ’90, am profitat de relaţia sa cu Alban şi am intrat în anturajul Naţionalei!", marchează momentul când a început să se "spele".

Giovani, fetele şi şpaga pentru ziarişti

"Mi-am dorit un băiat. Nu l-am avut!“, oftează Ioan Becali. Gigi are fete, Victor la fel şi Giovani are şi el două pe inventar. "Of"-ul e că n-are un moştenitor să ducă numele clanului mai departe. "Navem ce face… Suntem mulţumiţi cu ele. Io am făcut primul pas şi am măritat una!", oftează Giovani privind câş.

Recunoaşte că a plătit jurnalişti. "Nu mulţi. Au venit să ceară. Erau pe scări, tot timpu’! Veneau la două-trei sute de dolari. E unu’ Ivanovici, io-i zic «cârnat gros». A luat de la mine, de la Gigi.. şi acum îl atârnă pe Gheară!", e dispreţuitor Giovani Becali. Îi căşunează pe Chioţea de la "Adevărul": "Ăsta-i ziarist, stă cu tine la cafea şi apoi toarnă la ziar? E spionaj de ultima speţă!". Asta înseamnă să fii reporter.

MIZELE VIEŢII SALE Cum era să rămână becher la bătrâneţe

Pe frumoasa columbiancă Stella Narda, nevastă-sa, a cunoscut-o la Paris. "Dacă avea două-trei mii de dolari, îi luam io şi fugeam. M-am recomandat Giovani, italian. După o lună şi jumătate am făcut dragoste prima oară cu ea şi am luat-o de nevastă! Înainte, i-am spus cum mă cheamă şi că-s român. De atunci a rămas porecla", se destăinuie machidonul.

Un scandal i-a despărţit. O femeie a afirmat la OTV că are un băieţel cu el. Stella l-a părăsit şi s-a întors după ce i-a ieşit negativ testul de paternitate. "A fost telenovelă! Nenorocita voia câteva milioane şi 25.000 de euro pe lună de la mine!", se umflă machidonul ca un cocoş în poiată.

S-a spus depre el că a făcut puşcărie ba în Bulgaria, ba în Germania sau Spania. "Am făcut, da’ contravenţională, la noi… Mi-au dat patru luni pentru jocuri de noroc, adică barbut şi parazitism. Păi, io parcam Alfa-Romeo în faţă la Athenée şi ziceau că-s parazit!", se indignează barbugiul.

"Orice sport îl transform în joc de noroc. Sunt parior, de la barbut până la ruletă! Cea mai mare miză am avut-o în Germania, la rummy cu cărţi. 50.000 de mărci închiderea simplă, 100.000 – normala şi 150.000 cu Jolly-Joker!", se laudă din nou. Nu spune câţi bani a pierdut. Are o dambla. Când pierde, înjură dealerul şi, câteodată, răstoarnă masa. Ultima oară a făcut-o la un turneu de poker.

"M-au invitat ca VIP, pe banii lor. De câştigam făceam o «beneficienţă»! Vorbeam tare şi m-au atenţionat… Nu mi-a plăcut regulamentul. E ca şi cum mi-au dat o cafea şi mă învăţau cum s-o beau! Le-am aruncat fisele şi englezu’ ălă, organizatoru’, era cât p’aci să ia un scuipat!", îşi recunoaşte Becali năravul. Conchide: “Vreau să mă bat. E frumos să dai o palmă!".

„Toată viaţa mea am dat şi am luat bătaie. Îmi place să mă bat, să dau şi să iau! Nici de împuşcături nu mă tem!"

GIOVANI BECALI, impresar. TUPEU DE BIŞNIŢAR

Înainte să revină acasă, Giovani le-ar fi zis alor săi să dărâme poarta, că nu-i încape maşina. Se trage din oierii lui văr’su, Gigi. Se hlizeşte: "Încercasem să mai fug şi m-au prins, la Herculane, cu o vioară Stradivarius… Când m-am hotărât iar, tata lu’ Gigi mi-a zis: «Unde să mergi că te ştiu toţi de pişniţar!». Atunci le-am zis!

Când m-am întors cu un Mercedes 560 SL, n-a încăput. O luasem la barbut de la un traficant de droguri columbian, împuşcat în Bolivia!", nu scapă Giovani ocazia să se dea mai mare decât e: "Mă laud cu ce am şi ce fac! Pe tarla, în Pipera, au crescut palate!". Il Luce – trădător şi Răzvan – swinger

Are boală pe familia Lucescu. Pe "Il Luce" l-a făcut trădător că l-a şuntat la comision când a plecat de la Galata, la Şahtior, iar pe Răzvan l-a acuzat că-i swinger, că nu promova la Naţională jucătorii lui. "Vina cu Lucescu e că nu l-am lăsat la Rapid, pe 200.000 de dolari, şi că l-am scos din mocirla fotbalului românesc. Nu-i vorba de trădare, ci de respect, de cum m-a tratat", înghite în sec impresarul. Începe să ţipe.

"Răzvan, da, e swinger! El şi Cristi Iancu, zis Kiki, de la federaţie. Şi ăla, Verdeş, zis «Popo», fac grup de swingeri. De unde ştiu? Păi, vorbesc cu taximetrişti, şefi de localuri, curve…, mai aud o bârfă", dă din casă Becali. O avere din bişniţă, barbut şi fotbalişti Imobiliarele i-au golit conturile odată cu criza, dar nu recunoaşte. A făcut case pentru fotbalişti şi a rămas cu ele.

"Nu-i adevărat, au luat Borcea, Zicu… Chivu, în altă parte", e frustrat de întrebare samsarul de fotbalişti. Zice că nu s-a certat cu Gigi: "Doar n-am vorbit!". Se spune că Giovani ar fi gelos pe Gigi din cauza mediatizării acestuia. Interdicţia de a intra în Germania, cauzată de neregulile din transferuri, Becali o infirmă: "Am fost în martie şi mai merg peste o lună! Copiii mei sunt nemţi!".

Nu regretă perioada când a fost bişniţar: "De ce să-mi pară rău, viaţa e ireversibilă! La 16 ani câştigam 400 de lei pe zi. La 18, o mie!". E sincer: "«Generaţia de Aur» a fost foarte importantă pentru averea familie Becali!". Nu dă procente, dar recunoaşte că atunci s-a pus cheagul.

Lepădarea de Mutu şi târnăcopul lui Pandele

Neagă că i-a dat bani lui Mourinho ca să vină la palatul lui Gigi. "A venit în ’98, la Campionatul Under 21! Acu’, a venit special pentru mine şi pentru meciul România-Franţa", nu scapă Giovani ocazia să se dea mare. Referitor la "lepădarea de Mutu", după ce acesta a fost depistat drogat, face pe imaculatul: "Io accept orice, până la drog!".

O dă la pace: "Am stat separaţi patru ani şi acu’ a revenit în echipa noastră".

E cunoscut faptul că se răzbună pe cei care-l părăsesc. Zice că nu: "Niciodată! Pe neînsemnaţi îi uit! Spre deosebire de Gigi şi Victor, io mă împac greu". Asta nu l-a împiedicat să se împace repede cu Florentin Pandele, căruia i-a rupt mâna cu târnăcopul: "Suntem rude acu’… Avem relaţii bune. Nu spun mai mult, că se supără Gigi!".

După Dinamo şi Rapid, la DNA

A condus, meteoric, Dinamo şi Rapid. Pe Nicolae Badea, se vorbeşte, l-ar fi tras de nas, ca un mafiot. "Badea e unul dintre cei mai buni prieteni şi colaboratori ai mei. Am avut o controversă într-un CA. Nu l-am tras de nas. De la Dinamo am plecat singur, că aşa am dorit. La Rapid am schimbat regulile şi n-a convenit. Am fost un conducător adevărat. Întreabă-l pe Copos…", expediază subiectul.

Are dosar la DNA în procesul transferurilor: "Se judecă. Io ştiu cât de curat sunt! Şi toţi ceilalţi… Au cheltuit banii statului degeaba cu noi". N-a impus antrenori la Naţională. Doar i-a prezentat Nu vrea post la FRF şi zice că nu-i manevrează pe Hagi şi pe Popescu, care îi sar în ajutor la comanda sa. "Îmi place să fiu malefic, diabolic! Să mi se ştie de frică. Dau şanse puţine celorlalţi să se compoarte necinstit cu mine!", face Giovani pe "Gigi Duru’".

Te umflă râsul când îl auzi: "N-am încercat să impun pe nimeni la Naţională. Doar i-am prezentat pe Hagi şi pe Piţurcă prima dată. Iar jucători, niciodată n-am impus!". Microbiştii ştiu mai bine. 

DE LA BRÂU ÎN JOS "Am revolver, pistol şi o lupara". 

Vrea să intre în politică 

Aventura europarlamentară a vărului Gigi i-a dat idei. Ultima găselniţă e intrarea în politică. Când spune ce vrea să facă, te strici de râs: "O să candidez la o funcţie importantă, având în spate un partid puternic care trebuie să fie democrat, social, liberal şi moderat". Mai trebuia să fie şi maghiar şi acoperea tot spectrul politic. Dar cum, în Ilfov, minoritarii sunt alţii, nu i-a luat în calcul.

Lui Cartianu, redactorul şef de la "Adevărul", i-a zis că pute. Pe Emanuel Terzian l-a scuipat în ochi. În direct, la TV. "După ce a scris cărţile cu Revoluţia, cred că l-a învăţat cineva pe Grigore să-şi aleagă parfumul. Terzian? Era poliţist, procuror şi judecător. A meritat-o!", nu regretă nicio flegmă Giovani Becali.

Tot el i-a ameninţat pe ziariştii de la "Evenimentului Zilei" că-i "face de la brâu în jos": "Vroiam să zic că îi împuşc, sub genunchi, pe ăla tâmpit şi p-ăilalţi doi beţivi, că legea îmi dădea doar şase luni…". E înarmat tot timpul. "Am trei arme: revolver, pistol şi o «lupara», cu acte în regulă. Am tras şi după oameni, să mă apăr", o dă iar la întors samsarul de fotbalişti.

Are licenţa de procurator FIFA suspendată.

"I-am dat-o lui Prunea să şi-o bage în cur!"

ETICHETE: Epitete şi sintagme pentru prieteni şi inamici

Pus în faţa unui "exerciţiu de sinceritate", în care să eticheteze printr-un epitet sau o expresie diverşi oameni de fotbal, apropiaţi sau inamici, Giovani a făcut exact ca la televizor. Ioan Becali a lăudat acolo unde trebuie şi a scuipat venin unde nu i-a plăcut de figura personajului.

  • Adrian Mititelu: "Jigodie!"
  • Mircea Lucescu: "Mincinos!"
  • Jean Pădureanu: "Un fals lord’"
  • George Copos: "Ardelean cinstit"
  • Mircea Sandu: "Un lord adevărat!"
  • Mitică Dragomir: "Un şmecher adevărat!"
  • Arpad Paszkany: "Ungur obraznic!"
  • Marian Iancu: "Un gentleman" 

De alte personaje nu l-am mai întrebat. Răspunsurile tindeau să devină extrem de previzibile.