De la Bucureşti până la Plovdiv sunt fix 400 de kilometri. Mai puţin decât până la Suceava! Drumul e greu de străbătut doar iarna, când ninge şi în munţii Rodopi, şi pe malurile râului Mariţa. Puţini ştiu că oraşul Plovdiv, al doilea ca mărime al Bulgariei după capitala Sofia, e unul dintre cele mai vechi din Europa.
Aici, la Plovdiv, în istorica provincie Tracia, de câteva săptămâni bune se petrece un "fenomen" ciudat! Echipa locală, Botev Plovdiv, care s-a numit de-a lungul istoriei sale de 102 ani chiar şi Trakia, transferă pe bandă rulantă jucători de la Nord de Dunăre, din Liga I. Şi nu sunt jucători de mâna a doua.
Se pregătesc Boudjemaa şi Cosmin Matei
Botev a luat trei oameni de bază de la Petrolul Ploieşti şi doi "câini" de la Dinamo. Botev e foarte aproape să se transforme în "Petrolul Ploieşti II" sau în "Dinamo II". După transferurile lui Benga, Dore şi Hamza, un alt "găzar" e cu bagajele la uşă şi aşteaptă un semn de la bulgari. E vorba de Damien Boudjemaa! Se aude că şi al treilea dinamovist, Cosmin Matei, e "pe ţeavă"!
Ani buni, în fotbalul din Bulgaria nu au existat decât două echipe mari şi late, ambele din capitală, ŢSKA şi Levski. Cele două grupări au cucerit împreună 57 de titluri în Bulgaria. După 1989, formaţiile din provincie au început şi ele să emită pretenţii. Primele care au întrerupt hegemonia formaţiilor ŢSKA şi Levski au fost Litex Loveci, cu patru titluri, şi Ludogoreţ Razgrad, campioana ultimelor două sezoane în Bulgaria.
Din această iarnă se naşte, se pare, o nouă forţă la sud de Dunăre. Botev Plovdiv, echipă care acum trei ani era în Liga a III-a, vrea şi ea titlul după o pauză de 47 de ani. Botev are în palmares doar două titluri ale Bulgariei, în 1929 şi în 1967.
Hristo Botev, patronul spiritual al echipei
Metamorfoza grupării din Plovdiv i se datorează afaceristului Ţvetan Vasilev, 54 de ani, al doilea cel mai influent om de afaceri din Bulgaria, conform celebrei reviste Forbes. La începutul anilor ’90, Vasilev s-a evidenţiat prin firmele sale de brokeraj şi de investiţii.
Ţvetan Vasilev a primit în ultimii ani o mulţime de premii, printre care şi unul de "Doctor honoris causa" şi unul de "bancherul anului"! Aidoma omologului său de la Steaua, Gigi Becali, Ţvetan Vasilev e atent la imaginea sa publică. El a finanţat o mulţime de proiecte de caritate, a dat bani la biserici, dar, spre deosebire de Becali, Vasilev a investit masiv în Centrul de Copii şi Juniori al clubului Botev Plovdiv.
După 23 de etape jucate în actualul sezon al primei ligi din Bulgaria, Botev Plovdiv e pe locul şapte, cu 39 de puncte, la 11 distanţă de locul 1, împărţit de Litex Loveci şi Ludogoreţ Razgrad. La Ludogoreţ evoluează un alt fost dinamovist, Cosmin Moţi.
Patronul spiritual al echipei din Plovdiv este Hristo Botev (1848 – 1876), un adevărat erou naţional al Bulgariei, considerat cel mai mare poet de la sud de Dunăre.

Te-ar putea interesa și: