Editura Evenimentul si Capital

Gigantul american Google OMAGIAZĂ astăzi România în 22 de țări. Totul i se datorează unei FEMEI care a fost TRIMISĂ la CRATIȚĂ

Foto: mirror.co.uk
Autor: | | 0 Comentarii | 1622 Vizualizari

Gigantul american Google dedică ziua de 10 noiembrie primei femei inginer din lume, românca Elisa Leonida Zamfirescu, printr-un doodle ce va rula pe prima pagină a motorului de căutare în 22 de ţări.

. Se împlinesc 131 de ani de la nașterea ei. Când s-a înscris la Academia Regală Tehnică din Berlin, decanul i-a spus că nu este o meserie potrivită pentru o femeie, deoarece rolul ei este să se ocupe de bucătărie, copii și biserică.

Elisa Leonida Zamfirescu s-a născut la Galați într-o familie de intelectuali. A făcut școala primară în orașul natal, apoi Şcoala Centrală de Fete din Bucureşti, dar a obținut și o diplomă de bacalaureat la secţia reală de la Liceul „Mihai Viteazul”. Respinsă, din cauza prejudecăţilor, de conducerea Şcolii de Poduri şi Şosele din Bucureşti, s-a înscris, începând cu 1909, la Academia Regală Tehnică din Berlin, Charlottemburg, pe care a absolvit-o în 1912, devenind prima femeie inginer din Europa. Nici înscrierea la Berlin nu a fost simplă, decanul a încercat s-o convingă să renunţe, aducând ca argument cei trei K: Kirche, Kinder, Küche(„biserica, copiii, bucătăria”) ca elemente esenţiale pentru profilul femeii.

Presa de atunci a prezentat evenimentul ca pe ceva senzațional. „O compatrioată a noastră, domnişoara Elisa Leonida, în loc să studieze Literele sau Medicina, sau mai rău, Dreptul, a studiat ingineria la Charlottemburg. În inginerie viitorul femeilor e mare, domnişoara Elisa Leonida a trecut cu deosebit succes examenul final, obţinând diploma de inginer”, consemna ziarul „Minerva” în1912.

S-a întors în România, unde a lucrat la Institutul Geologic. În perioada războiului s-a înscris în Crucea Roșie. Pe front s-a cunoscut și s-a căsătorit cu cu chimistul Constantin Zamfirescu, fratele scriitorului Duiliu Zamfirescu.

După război şi-a reluat activitatea la Institutul Geologic, unde a condus mai multe laboratoare de analize. S-a preocupat de analiza apei potabile, a diverselor minerale, petrol, gaze, cărbuni, bituminide solide, roci de construcţie şi de prepararea minereurilor.

A profesat până la 1 mai 1963 când a ieşit la pensie, la vârsta de 75 de ani. Zece ani mai târziu a murit. Din 1993 o stradă din sectorul unu din București îi poartă numele.

Ediția electronică mirror.co.uk îi dedică un articol în care arată realizările româncei.

Andi Moisescu, reactie BOMBA! Sotul Oliviei Steer a rabufnit, dupa ce sotia lui a fost linsata mediatic

Pagina 1 din 1

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Fapt divers

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI