Zeci de sedii ale unor importatori celebri de uleiuri pentru autoturisme au fost percheziționate, într-un dosar de evaziune fiscală. Marile firme sunt suspectate că au apelat la societăți din România, care le-au eliberat certificate de reciclare pentru uleiurile uzate care, în realitate, au fost depozitate în condiții improprii. Prin neplata taxei de mediu, statul ar fi fost păgubit cu 29 de milioane de euro
O amplă anchetă demarată de polițiștii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice a Poliției Române, sub coordonarea procurorilor din Parchetul de lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (Parchetul General), a scos la iveală faptul că, timp de doi ani, mai multe firme de renume de pe piața auto s-ar fi folosit de documente emise de societăți de reciclare a uleiurilor pentru a nu plăti o taxă de mediu.
O taxă de 2 lei/litru
Surse judiciare au declarat, pentru EVZ, că sedii ale unor giganți din industria auto, precum Toyota, Mercedes, Mol sau Connex Distribution au făcut obiectul a 53 de percheziții în București și în 22 de județe, într-un dosar de evaziune fiscală cu un prejudiciu de aproximativ 29 de milioane de euro. De asemenea, descinderile oamenilor legii au vizat sedii și puncte de lucru ale firmei Premium Lubricants SA.
Oficiali din rândul anchetatorilor au explicat, pentru „Evenimentul zilei” că sunt suspiciuni potrivit cărora firma Premium Lubricants SA ar fi eliberat certificate de mediu care justificau reciclarea de uleiuri arse de către marile firme importatoare. Pe baza acestor certificate, importatorii de uleiuri nu ar mai fi plătit taxa de 2 lei/litru către Fondul pentru Mediu, aflat în vigoare în perioada 1 ianuarie 2011 – 31 decembrie 2013, pentru diferența dintre cantitățile corespunzătoare obligațiilor anuale de gestionare și cantitățile de uleiuri uzate gestionate. În fapt, susțin anchetatorii, reciclarea ar fi fost făcută, în cea mai mare parte, pe hârtie. Adică era justificată în fața organelor fiscale dar, în realitate, uleiurile arse erau depozitate în condiții improprii. Prin acest mecanism, bugetul Fondului pentru Mediu ar fi fost păgubit cu aproximativ 29 de milioane de euro.
„Bombe” ecologice
În timpul descinderilor de joi, polițiștii au descoperit adevărate „bombe ecologice”, locuri în care uleiurile „reciclate” erau depozitate în condiții improprii. Din acest motiv, a fost sesizată și Garda de Mediu. În dosarul penal deschis la Parchetul General sunt efectuate cercetări pentru evaziune fiscală.
Perchezițiile au avut loc în municipiul București și în județele Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Buzău, Călărași, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Hune doara, Ialomița, Iași, Ilfov, Galați, Mureș, Olt, Prahova, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș și Vrancea. Au fost vizate 17 societăți comerciale implicate în activitatea de colectare, valorificare sau eliminare a uleiurilor uzate, care emiteau certificate de gestionare a acestor uleiuri.
Documente, ridicate de la 44 de importatori
Surse din rândul anchetatorilor ne-au mai precizat că nu au fost chemate persoane la audieri, ci doar au fost ridicate documente de la 44 de societăți comerciale importatoare de uleiuri industriale. Firmele au beneficiat de astfel de certificate emise de societățile implicate în activitatea de colectare, valorificare sau eliminare a uleiurilor.