Fostul căpitan al tricolorilor e furios pentru halul în care a ajuns prima reprezentativă şi îi găseşte vinovaţi, pe lângă Piţurcă, şi pe conducătorii FRF.
După înfrângerea din Austria, naţionala României trăieşte vremuri catastrofale. Gică Popescu, celebrul component al Generaţiei de Aur care a înregistrat, în 1994, cea mai bună performanţă sub tricolor (prezenţa în sferturile de finală ale Cupei Mondiale din SUA), i-a desfiinţat pe actualii jucători, pe selecţioner, dar şi întreaga conducere a federaţiei. „Lucrurile de la naţională sunt mult mai grave decât sunt reflectate în presă! Trebuie analizat ce s-a făcut la nivel de performanţă în fotbalul românesc. După părerea mea, nu s-a făcut nimic. S-au promis centre de juniori, dar au fost vorbe de pomană.
Piţurcă are o mare parte din vină, dar nu s-a spus un cuvânt despre conducerea federaţiei. Naţionala e o ruşine, în frunte cu jucătorii! Am închis televizorul după ce am văzut că Piţurcă a declarat, la finalul meciului cu Austria, că nu s-a întâmplat nimic deosebit! Fără Mutu şi Chivu, naţionala României nu poate mai mult”, a concluzionat, dezolat, „Baciul”. Gică Popescu susţine că această generaţie este lipsită de valoare: „Aşa cum joacă România, nu merită să se califice la Mondiale. O echipă valoroasă nu e cea care face o performanţă şi apoi dispare, ci aceea care are performanţe legate.
Jucătorilor din actuala generaţie le lipseşte valoarea. Au altă educaţie. Nu simt acelaşi lucru atunci când pun pe ei tricoul echipei naţionale, faţă de ce simţeam noi. S-au schimbat perioadele, sunt alte preţuri la case, la terenuri, la maşini, lumea se gândeşte la bani... Pe Piţurcă l-am apărat înainte de meci, deşi nu sunt un fan al lui. Dar acum, după ce am văzut ce a declarat, trebuie să plece!”. „Eu cu Hagi am fost daţi de-o parte” Fostul internaţional dă de înţeles că se gândeşte să candideze la alegerile din acest an pentru preşedinţia FRF: „Acum nu sunt decis. Dar... Mai ştii? Mai e până atunci. Sandu n-are decât să candideze până în 2200, dacă aşa au făcut legile la federaţie! După mine, un preşedinte n-ar trebui să stea la FRF mai mult de două mandate. Eu cu Gică Hagi am făcut mai mult decât toată federaţia la un loc şi am fost daţi de-o parte. Am făcut şcoli de fotbal pe banii noştri, am investit în centre de copii şi juniori, dar nu putem să-i antrenăm şi la echipa naţională. Federaţia aduce la tineret şi la juniori antrenori mediocri, care stau acolo pe 1.000 sau 2.000 de euro. Normal, ar trebui cooptaţi antrenori foarte buni, nu cei care nu sunt în stare să pregătească echipe din Liga I”.
Eu am un plan despre cum am putea ieşi din impas”, şi-a făcut ieri lobby Gică Hagi, oferind şi explicaţia lipsei de rezultate la nivelul tricolorilor în ultimul timp. „În ultimii 10 ani s-au făcut nişte greşeli... Generaţia mea a beneficiat de un plan în anii ‚80 şi astfel am avut rezultate în anii ‚90”, a explicat „Regele”. Gigi Becali susţine că are informaţii conform cărora fostul „decar” al naţionalei va fi noul selecţioner, după ce Piţurcă va fi debarcat.
„Tănase trebuia convocat de acum câţiva ani!”
Hagi a tras un semnal de alarmă cu privire la selecţia de la echipa naţională: „Cristian Tănase a fost liderul generaţiei sale la juniori şi, cu toate astea, a ajuns abia acum, la 22 de ani, să fie convocat la prima reprezentativă! Trebuia să fie convocat mai devreme, de acum câţiva ani, aşa cum s-a întâmplat şi în cazul meu, la 18 ani. Vedeţi, aceste mici detalii contează”.
Primul mandat al lui Gică Hagi la naţională, în 2001, a echivalat cu o catastrofă totală. „Regele” a preluat echipa de la Loţi Bölöni, ale cărui proiecte de reconstrucţie le-a abandonat imediat. Cu el pe bancă, România a obţinut o singură victorie în cinci meciuri şi a ratat incredibil calificarea la Mondialele din 2002, fiind eliminată la baraj de Slovenia (1-1 şi 1-2). „Regele” a lansat ieri a doua ediţie a competiţiei care-i poartă numele: Cupa Hagi. Turneul se adresează micilor fotbalişti, cu vârste cuprinse între 10 şi 12 ani. (Cristian Delcea) VIITOR
Profilul noului tehnician rămâne în continuare neclar Demiterea lui Victor Piţurcă a devenit o certitudine, dar soluţiile veritabile pentru înlocuirea sa rămân încă puţine. Teoretic, Mircea Sandu şi Ionuţ Lupescu pot alege dintr-o întreagă panoplie de antrenori români şi străini. O serie de criterii mai mult sau mai puţin subiective răresc însă dramatic rândurile pretendenţilor. În primul rând, federaţia nu-şi permite un antrenor scump. În condiţiile recesiunii economice şi ale certitudinii că nu ne mai putem califica la Mondiale, bugetul pentru noul antrenor va fi mai mic decât cel pe care-l are acum Piţurcă (600.000 de euro pe an). În al doilea rând, fiecare dintre conducătorii FRF are parti-pris-urile lui.
Mircea Sandu nu l-ar prea suporta pe Mircea Lucescu. Ionuţ Lupescu nu-l înghite pe Loţi Bölöni. Amândoi împreună nu agreează un tehnician independent. Mai există şi alte interese, iar antrenorul care vine trebuie să ştie că intră într-o junglă. „Independentul” Piţurcă făcea uneori lotul la barul din Pipera, la masă cu Ioan Becali şi cu telefonul deschis, gata să asculte sugestiile unor prieteni precum Gigi Becali. Prin fotbalul nostru se învârt şi alţi profitori gata să-l sfâşie pe independentul care nu vrea să intre în sistem. Acesta e, de altfel, şi motivul real pentru care Loţi Bölöni a plecat în 2001 de la cârma naţionalei.
Culmea e că, în acest moment, Mircea Lucescu şi Loţi Bölöni ar fi dispuşi să vină la naţională. Nici unul dintre ei n-ar accepta s-o facă însă înainte de finalul sezonului, pentru că au proiecte importante cu echipele la care activează acum. O variantă mai comodă pentru FRF ar fi aducerea unui antrenor tânăr şi mai puţin pretenţios (Gică Hagi e pe recepţie). Ar fi însă şi soluţia cea mai periculoasă. Un alt drum ar fi cel care duce în străinătate. Un antrenor de rangul doi adus din Vest ar asigura, măcar teoretic, o imparţialitate. Nu se ştie însă dacă un astfel de om „paraşutat” la Bucureşti ar rezista măcar câteva luni aici.