Gibraltarul și Ținuturile Arctice, puncte cheie ale geopoliticii mondiale. Numai în „Evenimentul Istoric”!

Gibraltarul și Ținuturile Arctice, puncte cheie ale geopoliticii mondiale. Numai în „Evenimentul Istoric”!

Gibraltarul și Ținuturile Arctice, puncte cheie ale geopoliticii mondiale. Cum au încercat britanicii și sovieticii să tragă un maxim profit geopolitic din acestea.

Din 1704, Gibraltarul a fost ocupat de britanici, dar recunoașterea a venit prin Tratatul de la Utrecht din 1713. Polul Nord a devenit încă din perioada antebelică nu doar de interes științific, SUA și URSS dorind în perioada interbelică să folosească regiunea ăn scop defensiv, respectiv ofensiv.

Puncte cheie: Gibraltarul

Gibraltarul, Coloanele lui Hercule, ori Stânca lui Tariq reprezintă strâmtoarea și teritoriul sud-iberic controlat de britanici de peste trei secole. Evenimentul Istoric face o analiză a principalelor etape istorice în care micul teritoriu britanic a făcut diferența în plan geopolitic:

„Un teritoriu britanic aflat la sud de Spania, Gibraltarul este o destinație turistică care adăpostește un important șantier naval al Marinei Regale Britanice. Mai puțin cunoscute sunt rețelele vaste de tuneluri de sub această zonă, care se întind pe aproximativ 54 de kilometri, unele datând din anii 1700”.

Puncte cheie: Ținuturile Arctice

Expedițiile norvegiene, ruse pentru a găsi căile de comunicație peste Polul Nord care să facă o comunicație între Rusia și America au fost o constantă a perioadei cuprinse între finalul secolului XIX și începutul secolului XX. Stalin a petrecut mult timp în exil forțat în Siberia și aici se pare că s-a pus la curent cu potențialul regiunii, economic și geopolitic pe care Țarismul îl ignora.

De aceea, în perioada interbelică, Stalin a pus la punct o strategie de a se apropia de SUA pe la  Polul Nord, pe drumul cel mai scurt. Se zice că doar rachetele intercontinentale nucleare ar cam fi pus capăt planurilor de a crea poduri aeriene și curse navale dinspre Rusia, spre America de Nord pe la Polul Nord.

Evenimentul istoric oferă o analiză de excepție pe acest subiect:

„Războiul din Ucraina a distras atenția lumii de la activitățile de spionaj militar ale Kremlinului dintr-o altă regiune extrem de problematică a planetei – Arctica. Cu toate acestea, zilele trecute Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a invitat Canada, aliata din NATO, să încheie un parteneriat comun cu Norvegia pentru a proteja infrastructura din nord”.

Așadar, nu ratați două analize de excepție în cel mai recent număr al Evenimentului Istoric pe care îl puteți comanda on-line de pe Editura de Carte sau îl puteți cumpăra de la chioșcurile stradale sau din hypermarket-uri.

Sursa foto: Arhivă

 

Ne puteți urmări și pe Google News