Sebastian Ghiță, OMUL de LEGĂTURĂ în noaptea alegerilor din 2009 | „NOI SUNTEM STATUL!” (XII)

Serialul „Noi suntem Statul!” continuă să nască noi comentarii, unele mai înțepate, altele mai calme, dar toate au ajuns să fie circumscrise întâmplărilor care au avut loc în noaptea de 6 spre 7 decembrie 2009, respectiv se referă la episodul în care am descris o întâlnire în casa lui Gabriel Oprea.

S-a spus, corect, că la acel moment, Gabriel Oprea era (doar) parlamentar independent, dar pot demonstra oricând că acesta era un om politic extrem de influent în tabara celor care îl sprijineau pe Traian Băsescu pentru un al doilea mandat și extrem de apropiat de conducerea SRI din acel moment.

Gabriel Oprea îl cunoscuse pe George Maior în PSD, iar de Florian Coldea era apropiat, fiind binefăcătorul lui. Am descris într-un episod anterior cum Gabriel Oprea i-a salvat cariera militară lui Florian Coldea. În 2007, Gabriel Oprea a obținut ca în scandalul bilețelelor cu amănunte compromițătoare ce pot fi folosite împotriva unor judecători de la Curtea Constituțională, scrise de fostul prim-adjunct SRI, să nu fie luată nici o măsură disciplinară sau penală, deși aveam de-a face cu un caz veritabil de poliție politică.

Relațiile între ei s-au consolidat de-a lungul timpului, episodul din 2008 în care Gabriel Oprea a devenit ministru de Interne ca urmare a unei competiții strânse în interiorul PSD cu Cătălin Voicu, fiind elocvent. Atunci a existat o implicare masivă a unor oficiali, existând convingerea că dacă Ministerul de Interne va fi preluat de către Cătălin Voicu, exponent al grupării Mitică Iliescu - Marian Vanghelie - Viorel Hrebenciuc, bătălia dosarelor urma să devină mult mai dură. Iar alegerile prezidențiale erau la doi pași.

O prezență greu de explicat. Laura Codruța Kovesi, acasă la Oprea

Ce căuta în acea noapte (6-7 decembrie 2009) Laura Codruța Kovesi, procuror general al României, împreună cu prim-adjunctul ei, în casa lui Gabriel Oprea, este una din problemele sensibile ale acelei nopți, iar majoritatea celor care au încercat să discrediteze relatarea mea au avut în vedere acest aspect. Pentru că este dovada unei implicări peste limitele stabilite de codul deontologic și prevederile legale în vigoare în cazul unui magistrat.

Pentru că prezența Laurei Codruța Kovesi în calitate de procuror general al României în acea noapte la Gabriel Oprea acasă este singura care nu poate fi explicată, s-a instalat o tăcere adâncă.

Orice răspuns ar fi ciudat! Laura Codruța Kovesi era prietenă cu Gabriel Oprea, nu-l cunoștea pe Neculai Onțanu, la a cărui onomastică a susținut gazda că ne-a invitat, nu avea de ce să fie îngrijorată de pierderea sau câștigarea alegerilor de către Traian Băsescu, nu putea fi îngrijorată de atitudinea Realității TV în focul bătăliei electorale. Era însă în relații extrem de apropiate cu George Maior, șeful SRI, și Florian Coldea, prim-adjunctul SRI.

Bâlbâiala lui Gabriel Oprea. Uite masa, nu e masa…

Gabriel Oprea a fost singurul care a încercat să explice ceva fără să spună nimic concret despre prezența lui Florian Coldea și a Laurei Codruței Kovesi la el acasă, în noaptea alegerilor.

Numai că a reușit să facă publice două versiuni în interval de 6 zile.

Prima, în data de 13.04. 2017:

Mă uit la televizor și mă doare capul. Am anunțat că dau o masă, la mine acasă. Era ziua lui Onțanu. L-am invitat pe domnul Andronic, pe Anghel Iordănescu, pe Vasile Dîncu, l-am invitat și pe domnul Maior. Masa a durat până la ora 22:30 – 23:00. Eu nu știu ce a discutat fiecare, mi-am făcut datoria de gazdă. A fost o simplă masă”, a spus Gabriel Oprea.

„Vă explic moment cu moment. Nu infirm faptul că a fost domnul Coldea, dar vreau să vă explic exact. Să știți că mai sunt și mese între prieteni sau între colegi și nu durează toată noaptea. A durat doar două ore jumătate și a fost doar o masă. M-a bătut la cap nevastă- mea să intru”, a mai spus Gabriel Oprea.

A doua, după 6 zile, tot la Mihai Gâdea:

Oprea: - Fac o declarație, așa cum ne-am înţeles. A fost o simplă cină. Nu i-am organizat ziua de naştere sau ziua de sfânt domnului Onţanu. A fost o cină, s-a servit masa, ne-am uitat la televizor, normal, i-am spus La mulţi ani domnului Onţanu. V-am spus persoanele pe care eu, Gabriel Oprea, le-am invitat: domnul Maior, domnul Dîncu, domnul Iordănescu, domnul Andronic, domnul Onţanu. Cu riscul de a dezamăgi, a fost o întâlnire informală.

Gâdea: - Au fost sau nu la această cină domnul Coldea şi doamna Kovesi?

Oprea: - Încă o dată vă spun, domnule Gâdea: la această cină, eu, Gabriel Oprea, pe aceste persoane le-am invitat.

Gâdea: - Doamna Kovesi şi domnul Coldea au venit neinvitaţi de dumneavoastră?

Oprea: - Eu cred că am fost foarte clar în ceea ce am spus.

Gâdea: - Nu puteţi infirma că doamna Kovesi şi domnul Coldea au fost la dumneavoastră acasă, deci au venit din proprie iniţiativă?

Oprea: - Am făcut o declaraţie, am fost corect, având în vedere relaţia personală cu dumneavostră, şi cred că am făcut clarificările respective. A fost o întâlnire informală, a fost o cină, se va dovedi acest lucru, nu a fost nimic politic. Am servit masa şi ne-am uitat la televizor.”

Fără comentarii…

Nu am vorbit despre fraudarea alegerilor, ci despre implicarea unor înalți funcționari

Comentariile ulterioare care au vizat relatarea mea plecau de la premisa că din ceea ce am descris în articolul menționat se întrezăreau mugurii unei fraude electorale. Iar aici cred că trebuie aduse niște lămuriri.

Într-adevăr, atunci, în noaptea de 6 decembrie 2009, în casa lui GABRIEL OPREA, m-am întâlnit cu GEORGE MAIOR, directorul SRI, gen. FLORIAN COLDEA, prim-adjunctul acestuia, LAURA CODRUȚA KOVESI, Procurorul General al României, aflați în biroul lui Oprea. În casă se mai aflau NECULAI ONȚANU, PUIU IORDĂNESCU, persoane care nu aveau nici o calitate oficială, bănuiesc că veniseră ca prieteni sau rude.

Am petrecut 1-2 ore cu ei discutând, așa cum am scris anterior, despre rezultatul alegerilor, despre strategia pe care avea să o urmeze PSD, modul în care poate fi potolită o parte a mass-media, problema Laurei Codruța Kovesi în acea seară.

Am povestit că am auzit-o de două ori pe Kovesi răspunzând la telefon cu „Da, domnule Președinte”, că generalul SRI Florian Coldea primea telefonic date despre voturi, întreaga discuție fiind în context politic, dedicată alegerilor prezidențiale. Nu am spus că aceștia vorbeau cu Traian Băsescu, Mircea Geoană, sau cu președintele BEC, pentru că nu am fost parte la acele conversații telefonice. Dar ele aveau un caracter politic clar!

Cum erau acoperiți PSD-iști de către LCK

Vreau să explic încă o dată că asta nu înseamnă că am indicat că acolo avea loc o fraudă electorală. Am povestit acest episod din alegerile 2009 pentru a face mult mai bine înțeles miezul serialului pe care l-am scris începând cu acum mai bine de două luni. Pentru a demonstra că Operațiunea „Noi suntem Statul!” nu are la bază niște întâmplări izolate, ci reflectă o stare de fapt consolidată în timp.

Am spus însă că, în acea noapte, am asistat la o IMPLICARE POLITICĂ a unor înalți funcționari ai statului într-un proces electoral. Nu în sensul în care au mutat voturi dintr-o parte în alta, ci în sensul în care s-au situat fățiș și fără echivoc de partea unui candidat.

O declarație interesantă a venit din partea lui Cozmin Gușă care, încercând să o acopere pe șefa DNA, a spus:

„Un element: nu am simțit în 2009 implicarea Laurei Codruța Kovesi. Nu au fost dosare, amenințări. Da, că Laura Codruța Kovesi era pusă de Băsescu, nu am nicio îndoială. O implicare în campania lui Traian Băsescu nu s-a simțit”, spunea Cozmin Gușă, ex-șeful campaniei lui Mircea Geoană în 2009.

Numai că aici există un sâmbure de adevăr: avem în lucru un material în care documentăm modul în care, în perioada în care era procuror general, Kovesi a îngropat niște dosare ale unor membri PSD. Deci, Cozmin Gușă își aduce aminte corect.

Până unde a mers implicarea oficialilor. Cum supraveghea PSD tabăra adversă

Au putut influența rezultatul votului acești înalți funcționari ai Statului?

Este o întrebare care nu-și are răspuns (doar) în evenimentele din acea noapte, iar încercarea de a obține din partea mea un răspuns prin DA sau NU este sortită eșecului.

Pentru că într-un sistem normal, aceste răspunsuri ar trebui date de instituțiile Statului, nu de diverși participanți la talk-showuri.

Eu am povestit ce am văzut în acea noapte și atâta tot.

Mai trebuie spus ceva.

Reacția lui Gabriel Oprea a fost declanșată și de interviul pe care fostul șef al SPP și consilier pe siguranță națională Dumitru (Mitică) Iliescu l-a acordat în urmă cu 5-6 zile.

Acesta a confirmat relatarea mea, dând fiori participanților.

„Au ajuns la mine anumite informații privind întâlnirea respectivă. Eu am înțeles că au fost mai multe persoane acolo, militari și civili. Informația mi-a venit a doua sau a treia zi. Se discuta și că Băsescu ar putea pierde alegerile. Au sosit și elemente legate de alegerile din diaspora, dar nu am probe”, a spus Dumitru Iliescu.

Rezultă că la PSD se știa de această întâlnire.

Erau cunoscute și relațiile Maior- Dragnea-Ponta-Coldea, partidele de tenis la nivel înalt, zilele de naștere din vilele-obiectiv militar ale SRI, K2, K4 și T14, intervențiile Laurei Codruța Kovesi în favoarea generalilor SRI anchetați de către DNA ?

Un răspuns pentru Traian Băsescu

„Am o nedumerire teribilă. Înţeleg că şi Sebastian Ghiţă a avut un rol foarte important în alegerile din 2009. Eu pot fi de acord şi cu rolul foarte important al Codruţei Kovesi şi cu rolul foarte important al lui Maior şi cu rolul extraordinar de important al lui Coldea şi cu rolul lui Onţanu şi cu rolul lui Dîncu. Cu toate rolurile pot fi de acord. Ce nu pricep eu, oamenii aştia au schimbat rezultatul alegerilor cumva, au măsluit procese verbale, au dat ordine să fie inversat rezultatul?”, spunea Traian Băsescu, recent.

Care a fost rolul lui Sebastian Ghiță în vâltoarea evenimentelor din 2009?

Pentru a da un răspuns cred că trebuie puse în legătură cele două momente descrise în ultimele articole.

În 2009, în timp ce în casa lui Gabriel Oprea avea loc această întâlnire, deloc întâmplătoare, la PSD se puneau bazele unei strategii extrem de îndrăznețe.

Așa cum am mai spus, gruparea VANGHELIE-HREBENCIUC-VOICU nu avea de gând să depună armele, fiind convinși că procesul electoral a fost fraudat, în special prin rezultatul din diaspora.

Aceste păreri erau consolidate și de faptul că PSD trimisese în diaspora un grup de foști ofițeri de informații, coordonați de ex-generalul SIE ADRIAN ISAC, care a încercat să supravegheze organizarea alegerilor în diaspora. Raportul acestora, așa cum mi-a declarat unul din responsabilii PSD, a fost însă dezamăgitor. Pentru șansele lui Mircea Geoană.

 

În cursul zilei, pe 7 decembrie, imediat după ce și-a revenit, grupul din PSD care nu avea de gând să cedeze s-a constituit într-o celulă de criză în care s-a pus la cale o strategie, extrem de îndrăzneață, fără precedent. Un lanț de acțiuni juridice, în paralel fiind preconizate manifestații de 100.000 de persoane la București, așa cum relatam în articolul anterior.

Cine a alertat Statul

Despre aceste lucruri, discutate la modul general încă din noaptea de 6 decembrie 2009, primeau informații cei de la SRI. Le-au luat foarte în serios, mai ales că pe numele senatorului PSD Cătălin Voicu exista un mandat de interceptare pe siguranță națională încă din luna septembrie.

Și cei de la PSD supravegheau tabăra adversă, după cum rezultă din declarațiile generalului Dumitru Iliescu: „La acea întâlnire a fost şi Kovesi. Pe urmă ştiu că Oprea şi Kovesi s-au apropiat. Nu ştiu cât de mare a fost apropierea. La acea întâlnire au fost prezenţi militari de rang superior, dar şi civili, inclusiv şoferii părţilor implicate. Nu pot dezvălui natura surselor mele. Din informațiile care au venit a doua zi, discutau despre alegeri și ceea ce urma după aceste alegeri, existând teama că Băsescu va pierde aceste alegeri”.

Numai că factorul surpriză a stat de partea celor care reprezentau Statul!

Așa cum am spus anterior, aceste informații erau furnizate nu numai de cei de la „ascultări”, ci și de un om din apropierea staffului de campanie al lui Mircea Geoană. S-a speculat intens că acel om din interiorul PSD care a funizat informația-cheie privind intențiile grupării Voicu - Vanghelie a fost Victor Ponta. Variantă confirmată de Cozmin Gușă, fostul director de campanie al lui Mircea Geoană. Numai că acesta are obiceiul de a modifica evenimente trecute în funcție de relațiile prezente. Iar Victor Ponta nu este unul din favoriții lui.

Varianta Ghiță

Eu am o cu totul altă variantă: cel care a dat informația privind acțiunile PSD a fost Sebastian Ghiță. Se știe cât de apropiat era acesta de Victor Ponta, dar și de oficiali din SRI !

La momentul 2009, acesta era deja extrem de apropiat de prim-adjunctul SRI Florian Coldea, familiile celor doi având relații extrem de prietenești, peste limita unei relații obișnuite. Aproape în fiecare săptămână, duminica, aceștia luau masa împreună, iar copiii lor creșteau împreună.

Nu pot dezvălui sursa care mi-a spus că Sebastian Ghiță a avertizat SRI în legătură cu planurile PSD, dar vă pot spune că această afirmație a fost făcută în fața mea de mai multe ori pe parcursul timpului.

Ceea ce pot spune este că, la un moment dat, în CSAT, potrivit unor surse din serviciile de informații, președintele Traian Băsescu a cerut monitorizarea tuturor contractelor pe care le aveau firmele lui Sebastian Ghiță cu SRI, STS și alte instituții din domeniul siguranței naționale. Unii dintre membrii CSAT i-au luat apărarea, nu de față cu Președintele este adevărat, invocând episodul alegerilor din 2009 și aportul său în blocarea demersurilor PSD.

Așa cum spuneam, există o anumită logică, iar evenimentele ulterioare o confirmă.

Nu vreau decât să reamintesc întâlnirea pe care am avut-o pe aeroportul din Istanbul în februarie 2010 cu generalul Florian Coldea, care se întorcea dintr-o vacanță în Seychelles alături de Sebastian Ghiță. Și soțiile. Cei trei au păstrat locurile la business class, Florian Coldea schimbându-și locul cu unul de la clasa economic în urma întâlnirii cu mine. Era frica să nu afle Traian Băsescu. Întrebarea firească este de ce se temea Florian Coldea?

În loc de concluzie

Puteau schimba rezultatul alegerilor? Greu de spus, dar rolul jucat de Sebastian Ghiță în acele momente a fost important. A acționat ca o cârtiță? Aș spune că a fost mai curând un membru al Operațiunii „Noi suntem Statul!”.

Un membru important care avea să fie implicat și în alte operațiuni în care revin obsesiv numele lui Florian Coldea și al Laurei Codruța Kovesi.