Ghiozdane mai ușoare pentru elevi. Soluția găsită de Ministerul Educației

Sursa foto: Dreamstime

Ministerul Educației din Republica Moldova caută soluții pentru a mai reduce din greutatea ghiozdanelor pentru elevi. În acest sens, a demarat un sondaj printre părinți și copii.

Ghiozdane mai ușoare pentru elevi. Este campania demarată de Ministerul Educației din Republica Moldova.

”Știm cât de grele sunt ghiozdanele școlare și ne gândim cum să soluționăm această problemă. Una dintre măsuri ar fi să împărțim cele mai mari manuale școlare în câte două volume, iar elevii să le utilizeze pe rând atunci când trec conținutul respectiv la școală.

Invităm elevii, părinții și cadrele didactice și alte persoane interesate să își expună opinia la subiect prin completarea următorului chestionar - https://bit.ly/3Obljh0.

Așteptăm opiniile dvs. până pe data de 4 februarie 2024, inclusiv”, a transmis Ministerul Educației.

Sursa foto: Arhiva EVZ

În Republica Moldova sunt 1.218 instituții de învățământ primar și secundar general. În anul de studiu 2022/2023 au fost înregistrați 334.500 de elevi. În comparație cu anul precedent, atât numărul de școli, cât și de elevi a fost într-o ușoară scădere. Deși majoritatea școlilor sunt în sate (74,3 %), cel mai mare număr de elevi se regăsește în orașe (55,1 %).

Ghiozdane mai ușoare. Câți elevi învață în școlile din Republica Moldova

Dintre cele 1.218 școli, 92 suntșcoli primare, 781 sunt gimnazii, 336 sunt licee, șapte sunt școli pentru copii cu deficiențe în dezvoltare intelectuală sau fizică, iar două sunt școli serale. Din numărul total de școli, 98,1 % sunt publice, iar 1,9 % sunt private. Cele mai multe școli se regăsesc în mediul rural, 74,3 %. În comparație cu 2021, numărul total de școli a scăzut cu 13 instituții.

Burse mai mari pentru elevii din Republica Moldova. Condiția impusă. Sursa foto: Arhiva EVZ

La începutul anului de studii 2022/2023, în învățământul primar și secundar general erau înscriși 334.500 de elevi, cu 0,6 % mai puțin comparativ cu anul de studii precedent. În învățământul primar au fost cuprinși 41 % dintre numărul total de elevi, în învățământul gimnazial – 47,6 % și în cel liceal – 11,4 %.

55,1 % dintre elevi își fac studiile în mediul urban și 44,9 % își fac studiile în mediul rural. Din numărul total de elevi, 51 % sunt băieți și 49 % sunt fete. 97,5 % dintre numărul total de elevi își fac studiile în școli publice, iar 2,5 % dintre elevi își fac studiile în școlile private. E de menționat că în comparație cu anul trecut se remarcă scăderea numărului de elevi în instituțiile publice și majorarea numărului în cele private.

Cei mai mulți elevi sunt înregistrați în municipiul Chișinău (30,2 %), apoi în regiunea Centru (27,6 %), pe locul trei se află regiunea Nord (24,4 %), pe locul patru este regiunea Sud (12,6 %), pe locul cinci este UTA Găgăuzia (4,7 %) și pe ultimul loc școlile aflate în subordinea Ministerului Educației din regiunea transnistreană (0,5 %).