Ghinionul de a fi vecin cu Cartierul Latin

Ghinionul de a fi vecin cu Cartierul Latin

O familie care s-a înhămat la credit imobiliar până la pensie a ajuns să locuiască într-o groapă după ce vecinii şi-au înălţat terenul cu doi metri.

Să fii tânăr, să-ţi faci toate studiile posibile în România, să urmezi o carieră, să-ţi întemeiezi şi o familie, apoi să faci un credit la bancă pe care urmează să-l plăteşti până la pensie ca să-ţi construieşti o casă. Asta înseamnă să ai încredere în viitorul României, zice Marius Dumitraşcu, manager într-o multinaţională din Capitală, care şi-a ridicat, în 2006, o casă în oraşul Bragadiru. Până aici toate bune şi frumoase. Ghinionul s-a arătat în vara lui 2007, sub forma unui cartier rezidenţial. Cartierul Latin s-a cocoţat pe un mal de doi metri înălţime, chiar pe gardul familiei Dumitraşcu, şi a năpădit curţile vecinilor cu inundaţii, gunoaie şi câini de pripas.

Proprietarul cartierului, omul de afaceri Victor Stoiculescu, finanţator al PDL, merge înainte cu construcţiile, în pofida proceselor pe care i le-a intentat vecinul. El e aprobat şi de primarul localităţii, Vasile Cimpoeru, care consideră că dreptul proprietarului e să-şi înalţe câte un bloc oriunde găseşte un loc bun. Primarele crede că singura soluţie ar fi ca şi Dumitraşcu să-şi umple curtea cu pământ, ca să nu mai stea în groapă.

Peste toate tronează legea românească, făcută de unii care nu s-au gândit că noilor îmbogăţiţi din România li s-ar putea năzări să-şi înalţe dealuri pe propriile terenuri, iar în vârful lor să-şi facă blocuri. Aşa că legea nu prevede nimic într-o situaţie precum cea de mai sus.

Primarul te bate prieteneşte pe umăr

Familia Dumitraşcu are, de o lună, un nou membru. Copilul s-a născut în casa pe care părinţii lui au înălţat-o pe o parcelă cumpărată din 2005, la ieşirea din Bucureşti, în Bragadiru. „Când ne-am apucat noi să construim, Planul de Urbanism General al oraşului Bragadiru prevedea construcţii de PÂ2 în zonă. În 2006, am terminat casa şi ne-am mutat. Făcusem şi nunta, totul părea un vis frumos. În 2007 au început lucrările în celălalt capăt al Cartierului Latin, cu blocuri de trei etaje plus mansardă. Nu ne-am îngrijorat decât când au început să aducă basculante cu pământ şi să înalţe terenul de lângă gardul nostru”, povesteşte Dumitraşcu.

Îngrijorarea i s-a transformat în panică în iunie 2007, când ploaia i-a inundat curtea şi subsolul casei. Atunci a înţeles că proprietatea lui avea să fie îngropată de vecin. „Domnul Stoiculescu a recunoscut că inundaţia i se datorează şi ne-a scos apa din curte. Apoi a promis că ne construieşte un zid de beton, lucru pe care l-a făcut după îndelungi insistenţe, abia un an mai târziu”, continuă Dumitraşcu.

Managerul spune că, din 2007, a făcut memorii la primărie, fără succes. A ajuns în audienţă la Vasile Cimpoeru (actualul primar PDL al oraşului Bragadiru), care i-a spus că nu-i poate arăta Planul de Urbanism Zonal (PUZ) sau autorizaţia de construcţie a Cartierului Latin decât dacă i se cer prin proces, deşi aceste acte sunt, conform legii, publice. Apoi, prieteneşte, l-a sfătuit să nu se lupte inutil cu un om de importanţa lui Victor Stoiculescu.

„În septembrie 2008 am intentat proces. Am cerut sistarea lucrărilor şi anularea autorizaţiei, pentru că a înălţat ilegal terenul, distanţa e prea mică între bloc şi gardul meu şi deoarece construieşte PÂ5ÂM în timp ce PUZ-ul prevede doar PÂ4”, explică Marius Dumitraşcu.

Cu cine s-ar fi judecat în caz de cutremur?

Lucrurile se văd altfel de dincolo de gard. Laurenţiu Stoiculescu, fiul proprietarului care a construit Cartierul Latin şi totodată directorul de vânzări al acestuia, discută de pe poziţii demiurgice cu reclamanţii. „Dar în cazul în care ar fi fost un cutremur şi se ridica o placă tectonică la 1,5 metri mai sus decât curtea lor, pe cine dădeau în judecată? El a crezut că acolo vor fi numai case, dar atâta timp cât PUZ-ul e aprobat, iar în Bragadiru au fost aduse atâtea persoane care vor plăti taxe şi impozite (locuitorii cartierului – n.r.) consider că e vorba de rea voinţă din partea vecinului”, arată Stoiculescu.

Pot să-mi ridic şi 15 metri pământul în curte

Când coboară pe pământ, Laurenţiu Stoiculescu spune că înălţarea terenului a avut cel puţin două raţiuni: „Structura pământului nu rezista la fundaţiile necesare blocurilor. Ridicarea terenului a fost necesară şi pentru sistemul de canalizare al cartierului, pe care oraşul Bragadiru nu a dorit să-l facă şi l-am făcut noi. Pe proprietatea privată nimeni nu-mi poate interzice ca, în parametri legii, să-mi ridic pământul cât vreau eu. Pot să fac şi 15 metri înălţime şi doar un etaj în vârf, poate vreau să-mi creez senzaţia că stau pe un deal.... Atâta timp cât am creat un zid de sprijin şi nu au inundaţii. Nimeni nu-i opreşte să-şi ridice şi ei gardul mai sus!”, continuă Stoiculescu.

El susţine că familia Dumitraşcu se afla deja la o cotă de -1,20 m când şi-a construit casa, faţă de strada Mărăcineni, şi că trebuia să-şi fi înălţat terenul înainte de construcţie.

Lucru care pare evident numai în viziunea familiei Stoiculescu, de vreme ce nu le-a trecut prin cap niciunuia dintre proprietarii de pe strada menţionată, care stau azi în groapa creată de Cartierul Latin. De altfel, niciuna din părţi nu a chemat, deocamdată, nişte experţi independenţi, care să stabilească exact cum stă treaba cu cota naturală a terenului.

GHINIONISTUL. Managerul Marius Dumitraşcu se luptă în instanţă cu omul de afaceri Victor Stoiculescu, care şi-a ridicat mai întâi un deal, apoi un cartier rezidenţial Foto: Mihnea Ciulei

CE ZIC AUTORITĂŢILE

Primăria îndeamnă la „sistematizare” forţată

Cu aceleaşi cote combate şi arhitectul-şef al oraşului Bragadiru, Adrian Măgureanu, care spune că „ceea ce a făcut domnul Stoiculescu în Cartierul Latin se cheamă sistematizare verticală, adică a adus terenul la cota străzii Prelungirea Ghencea, pentru că avea nevoie pentru canalizare de o pantă către Prelungirea Ghencea”.

Primarul Vasile Cimpoeru, care a moştenit afacerea Cartierului Latin de la predecesorul său Marin Brânzoi (PSD), are un punct de vedere halucinant: „Omul a respectat proiectul. Dacă e proprietar pe teren... unde a prins un loc unde putea să ridice un bloc, asta a făcut. Singura soluţie pentru domnul Dumitraşcu e să-şi bage şi el umplutură în curte şi să ajungă la nivelul cartierului vecin”. Şi Inspectoratul de Stat pentru Construcţii a fost sesizat de Marius Dumitraşcu, cu privire la emiterea autorizaţiei de construcţie şi a planurilor de urbanism ilegale, însă răspunsul primit a fost cel puţin hilar de la o autoritate de la care aştepţi nişte măsuri concrete: „Deoarece s-au constatat neconformităţi cu privire la organizarea de şantier, calitatea lucrărilor de construcţii realizate şi întocmirea planului calităţii, prin procesul verbal de control nr. 5643/21.10.2008 au fost dispuse măsuri cu termene şi responsabilităţi”.

CE ZIC AVOCAŢII

Codul Civil nu se aplică şi la Bragadiru

Chiar dacă, aparent, nicio lege urbanistică nu se referă la posibilitatea ca un proprietar să-şi ridice brusc cota terenului ca să-l îngroape pe vecin, Codul Civil românesc are o tentativă de reglementare: „Intervenţia omului asupra pantei naturale este reglementată de art. 578 alin. 3, care, aplicat pe situaţia de fapt - în care terenul domnului Stoiculescu este supraînălţat faţă de terenul domnului Dumitraşcu, astfel încât inundaţiile sunt iminente - spune că proprietarul superior (domnul Stoiculescu) nu poate face nicio lucrare spre agravarea servituţii fondului inferior (supraînălţarea terenului sau faţă de cota naturală a terenului efectuată prin lucrări de sistematizare)”, spun avocaţii lui Dumitraşcu, Mihaela Dobre şi Ion Ghigheanu.

Aceiaşi avocaţi spun că „la art. 599 Cod civil se spune că nici un vecin nu poate sprijini de zidul comun vreo lucrare fără consimţământul celuilalt. Domnul Stoiculescu a o cantitate de pământ supraînălţând proprietatea sa cu aproximativ 1,5 m faţă de cota naturală şi faţă de proprietatea domnului Dumitraşcu, fără a-i cere consimţământul”.

Avocaţii nu ştiu însă ce înseamnă noţiunea de „teren sistematizat” de vreme ce nici în planurile de urbanism obţinute până la urmă prin instanţă, nici în autorizaţia de construcţie, nu se face vreo referire la cota terenului.

CARTIERUL

O investiţie de 650 de milioane de euro

Laurenţiu Stoiculescu arată că, într-un final, complexul rezidenţial Cartierul Latin va avea 3.500 de apartamente. Criza a încetinit ritmul lucrărilor, dar patronul spune că locatarii se vor bucura cândva şi de un mall, o grădininiţă, o policlinică, spaţii verzi. Preţul apartamentelor e de 1.000 de euro/mp plus TVA, iar investiţia totală e de 650 de milioane de euro. Finalizarea a încă patru blocuri este programată până spre 2013.

Omul de afaceri Victor Stoiculescu are numeroase firme de construcţii şi trece drept un finanţator de bază al Partidului Democrat Liberal. El n-a prea apărut în viaţa publică, cu excepţia nunţii fiului său, Laurenţiuu care s-a căsătorit, anul trecut, cu fiica unui alt mare finanţator al PDL, Dan Cazacu. Familia Cornelia şi Dan Cazacu deţine firma de asfaltări Eurovia.

Ne puteți urmări și pe Google News