Ghiduri audio pentru oaspeţii de pe Bega

Ghiduri audio pentru oaspeţii de pe Bega

Străinii care vor să viziteze Timişoara găsesc la infocentrul turistic ghiduri înregistrate, care oferă informaţii despre patru trasee în şase limbi.

Turiştii dornici să descopere obiectivele reprezentative ale Timişoarei pe cont propriu pot primi, de la infocentrul turistic, audioghiduri similare celor folosite în marile muzee ale lumii.

La pachet cu ghidul, primesc o hartă bilingvă (română-engleză) cu cele mai importante edificii şi locuri, trasate de-a lungul a patru trasee. Trei dintre acestea au în jur de 30 de obiective şi vizează cartierele vechi ale oraşului, iar al patrulea, cu mai puţine, reface traseul Revoluţiei din decembrie 1989. Fiecare traseu e dublat de o hartă orientativă a cartierelor istorice.

Centrul Timişoarei, urmaşul unei cetăţi militare austriece

Ne puteți urmări și pe Google News

Cel mai important traseu începe în cartierul Cetate, care numără 65 de obiective turistice.

Străinii află astfel că centrul Timişoarei de azi e urmaşul cetăţii militare austriece construite în secolul al XVIII-lea. Cartierul propriu-zis apare pe hartă ca un ansamblu coerent de splendori arhitecturale, cu exponentele tuturor cultelor importante (sinagogă, catedrală ortodoxă, dom catolic, o biserică sârbească şi alta luterană) şi cu o piaţă rectangulară în stil baroc, de o frumuseţe aparte în Europa. Cartierul Fabric, cu cele 27 de obiective turistice ale sale, este mai mult decât o fostă suburbie a oraşului, chiar dacă în jurul anului 1850 mai mult de jumătate din populaţia Timişoarei trăia aici.

Turul trece, pe bulevardul 3 august 1919, prin faţa mai multor palate: Palatul Szekely, construit de arhitect pentru mama sa, Palatul Miksa Steiner, la care greu se poate găsi o suprafaţă fără decoraţiuni, Palatul Arhiducelui de Habsburg-Lorena sau Palatul Josef Kunz, vechile turnuri de apă ale oraşului şi Fabrica de Bere, cea mai veche din ţară.

Cel de-al treilea traseu, cu 37 de obiective, face turul celorlalte cartiere vechi – Josefin şi Elisabetin, peste cele mai frumoase poduri din oraş care traversează Bega şi prin faţa unor biserici cu o arhitectură deosebită. În centrul lui se găseşte Palatul Marschall, o clădire în stil Art Nouveau eclectic, cu elemente neogotice.

Traseul Revoluţiei, făcut la cererea turiştilor

Cel din urmă tur, cu 15 obiective, reface traseul eliberării României de comunism, în timpul Revoluţiei din decembrie 1989. El a fost conceput în urma cerinţelor exprese venite din partea turiştilor.

Abia lansate, audioghidurile nu au avut încă parte de foarte mulţi „clienţi”. Cei care le-au testat au rămas impresionaţi.

„Am rude în Timişoara şi am venit aici cu prieteni din străinătate. A fost o mare surpriză, plăcută, să putem lua aceste au dio ghiduri şi să ne plimbăm o zi întreagă descoperind oraşul de pe Bega. Şi mai frumos a fost că nemţii mei, bunii mei amici din München pe care i-am adus în vizită aici, au putut afla câte-n lună şi în stele direct în limba lor maternă, fără să mai fie nevoie de traduceri”, a povestit Georgeta L., o sibiancă.

Partea frumoasă este că turiştii beneficiază gratuit de informaţiile furnizate de cei mai buni istorici ai oraşului, în şase limbi, pe lângă română, informaţiile din audioghiduri fiind prezente şi în germană, engleză, franceză, italiană şi sârbă.

„Pentru aceste informaţii ne-am consultat cu arhitecţi şi istorici, iar de traducere s-au ocupat oameni de litere”, a declarat Lucia Solomon, reprezentanta infocentrului turistic.

Proiect finanţat de UE

Achiziţionarea audioghidurilor, conceperea informaţiilor şi realizarea hărţilor turistice s-au făcut în cadrul unui program transfrontalier finanţat de UE, în parteneriat cu Serbia, care a avut o finanţare de 139.000 de euro.

Turiştii care vizitează infocentrul turistic de pe strada Alba Iulia nr. 2, din Timişoara, pot solicita audioghidurile. Vor primi un aparat asemănător unei telecomenzi, căşti şi o hartă pe care sunt trecute obiectivele pe care le pot vizita. Cu un meniu foarte simplu, ei pot selecta imediat de la pornirea aparatului una dintre cele şase limbi în care doresc să primească informaţiile.

„Ulterior, au două opţiuni: fie urmăresc, conform hărţii, traseul dorit şi se lasă purtaţi de ghid, fie se plimbă aşa cum doresc şi accesează de pe audioghid, tastând numărul obiectivului vizat, atunci când ajung la vreunul”, a mai declarat Solomon.

„A fost o mare surpriză să avem aceste audio ghiduri. Amicii din München pe care i-am adus în vizită aici au putut afla câte-n lună şi în stele direct în limba lor maternă.“ GEORGETA, sibiancă, turist prin Timişoara

PATRU TRASEE

De la cartierele istorice la turul Revoluţiei

Cei care vor să ia oraşul la pas au mai multe variante de trasee pe care le pot urma.

  • Turul cartierului Cetate. Presupune vizitarea centrului vechi al Timişoarei. Într-o variantă mai complexă sunt 65 de obiective turistice, respectiv 43 în cea mai “scurtă”.
  • Turul cartierului Fabric. Este cartierul timişoreanului de mijloc. Oferă potenţialilor turişti 27 de obiective de interes.
  • Turul cartierelor Josefin şi Elisabetin. Cartierele istorice ale Timişoarei au pentru turişti 37 de obiective.
  • Turul Revoluţiei. Propune vizitatorilor să calce pe urmele evenimentelor Revoluţiei din decembrie 1989. Are 15 obiective de interes pentru turiştii dornici să vadă locurile de unde au pornit atunci mişcările de stradă.

139.000 de euro a costat achiziţia audioghidurilor, conceperea informaţiilor şi realizarea hărţilor turistice. Proiectul a fost realizat în parteneriat cu Serbia, cu finanţare UE