Ghidul pensionarului în lupta pentru recuperarea CAS-ului. AFLAŢI ce acte vă trebuie şi unde le depuneţi
- Cristina Lica
- 24 aprilie 2012, 17:48
Persoanele care vor să-şi recupereze contribuţia la sănătate reţinută din pensie trebuie să dea statul în judecată.
De la începutul anului trecut până în prezent, Guvernul a impozitat cu 5,5% - contribuţie la fondul asigurărilor de sănătate - toate pensiile de peste 740 de lei, taxă aplicată întregii sume. Curtea Constituţională a decis, pe 13 martie, că impozitul trebuie aplicat doar sumei ce depăşeşte 740 de lei. Decizia CCR se aplică teoretic doar de acum înainte. Însă, cum la Tribunalul Argeş, mai multe plângeri ale pensionarilor fuseseră soluţionate favorabil, decizia Curţii Constituţionale a dat aripi acţiunilor în instanţă. Pensionarii au luat cu asalt tribunalele, solicitând să le fie returnate sumele oprite până acum din pensie.
După decizia CCR, peste 10.000 de argeşeni s-au îmblânzit să depună plângeri. Şi la Bucureşti, în jur de 2.000 de pensionari au depus plângeri pentru recuperarea sumelor ce pot ajunge şi la peste 650 de lei de pensionar. Primul pas pentru recuperarea contribuţiei reţinute este să depuneţi plângeri la Tribunal, la secţiile de litigii de muncă şi asigurări sociale. Programul la registratură este de luni până vineri, orele 9.30 - 14.00. Actele care trebuie prezentate sunt următoarele:
- cerere de chemare în judecată în trei exemplare
- copii pentru taloanele de pensie pentru perioada cât a fost reţinută contribuţia (ianuarie 2011-prezent)
- copie după decizia de pensie
Documentele se pot trimite şi prin poştă (adresele pot fi găsite pe site-urile instanţelor). „Corespondența va fi procesată în regim de urgență și petenții vor primi la domiciliu citații în care vor fi înștiințați asupra datei termenului de judecată. Cei nemulțumiți asupra datei termenului pot adresa solicitări de preschimbare a acestuia, conform legii”, spun oficialii Tribunalului București. Reprezentanții Tribunalului Argeș spun că din cauza numărului mare de plângeri și în condițiile în care există puține complete de judecată, termenele de judecare au fost fixate pentru septembrie-decembrie, anul acesta, și pentru primele trei luni ale lui 2013. Pensionarii nu trebuie să depună niciun act la casele de pensii pentru încetarea reţinerea contribuţiei la sănătate, întrucât acest lucru se va face automat. Citiţi şi:
- 100.000 de pensionari cer înapoi banii pe sănătate. Ce spune legea și dacă au șanse să-i primească
- O nouă zi de stat la coadă pentru pensionari. Judecătorii trag un SEMNAL DE ALARMĂ
- Cât pierde bugetul din cauză că pensionarii nu mai plătesc contribuţii de sănătate