Ghid practic pentru părinţii de gemeni

Faceţi un program strict, de la care nu vă abateţi. Fără organizare, îngrijirea a doi bebeluşi e copleşitoare.

Dacă familiile cu un singur bebeluş se simt uneori depăşite de noile provocări cărora trebuie să le facă faţă, în cazul celor cu gemeni stresul poate atinge limite greu de suportat.

Cum rutina e preferabilă haosului, specialiştii îi sfătuiesc pe părinţi să stabilească un program strict, în aşa fel încât bebeluşii să poate primi atenţia cuvenită, iar părinţii să se poată dedica şi altor activităţi. Pentru ei, este indicat ca minimum 15 minute pe zi să aibă o altă preocupare decât bebeluşii.

Alăptare simultană

Jenifer Walker, mamă de gemeni şi co-autoare a unui "ghid de supravieţuire" pentru părinţii de gemeni, spune pentru webmd.com: "Când ai doi copii, totul trebuie să funcţioneze pe bază de program. Micuţii trebuie obişnuiţi cu aceleaşi ore de hrană şi somn, pentru că altfel părinţii vor obosi rapid şi nu vor mai avea timp pentru alte activităţi".

Soluţia ideală, mai spune ea, este ca gemenii să fie alăptaţi simultan la sâni, însă acest lucru necesită multă coordonare şi răbdare.

Respectaţi-le personalitatea

Nu numai grijile sunt duble în cazul gemenilor, ci şi sumele cheltuite la cumpărături încă din prima lună de viaţă. Se pot face însă economii cumpărând un singur pătuţ, în care micuţii pot sta împreună până încep să facă mişcări ample şi să se trezească unul pe altul.

Indiferent dacă gemenii dorm sau nu împreună, un lucru important pe care părinţii trebuie să-l ia în considerare este transmiterea rapidă a infecţiilor de la unul la altul. Medicii îi sfătuiesc pe părinţi să-i ţină pe micuţi separaţi dacă unul dintre ei vine din maternitate cu o boală contagioasă. La fel, când în copilărie unul se îmbolnăveşte, cel sănătos trebuie să stea în altă încăpere.

Pentru o bună dezvoltare emoţională, părinţii nu trebuie să-şi compare copiii, ci să-i trateze individual şi să-i încurajeze atunci când au preocupări şi pasiuni diferite. Pentru că gemenii au calităţi şi puncte slabe care diferă, părinţii nu trebuie să aibă de la ei aceleaşi aşteptări.

E greşit să li se spună copiilor: "Fratele / sora tău/ta poate să facă aşa, tu de ce nu poţi?". De asemenea, micuţii trebuie încurajaţi să petreacă timp şi separat. Ei trebuie să interacţioneze cu grupuri diferite de prieteni şi să facă acţiuni separate în compania părinţilor, pentru a-i încuraja în luarea de decizii independente.

IMPACT

Depresia "atacă" mai des mamele de gemeni

Sentimente de neputinţă, plâns frecvent, senzaţia de extenuare, iritabilitatea permanentă sunt câteva dintre simptomele despresiei post-partum (de după naştere). Ea afectează aproape 80% dintre mămici în primele zile sau luni după naştere, iar studiile arată că procentul este mai ridicat în cazul mamelor cu gemeni sau tripleţi.

Una dintre aceste cercetări, publicată în jurnalul "Pediatrics", arată că, la nouă luni după naştere, mamele de gemeni au un risc de depresie moderată sau severă cu 43% mai ridicat decât în cazul femeilor care au născut un singur copil.

Absenţa sprijinului din partea partenerului şi a familiei, stresul adiţional generat de dificultaţi financiare şi incapacitatea de organizare sunt factori ce pot prelungi şi amplifica depresia mamei de gemeni după naştere.

Mergeţi la medic dacă depresia se accentuează

Psihologul Maria Mate spune că dacă sănătatea psihică a mamei este precară, există riscul ca ea să nu poată răspunde nevoilor copiilor, care în primele luni sunt dependenţi de ea.

"Este esenţial ca tatăl să nu rămână un simplu spectator al depresiei mamei, ci să-i ofere tot sprijinul emoţional. De un real ajutor pentru mamele de gemeni sunt apropiaţii, prieteni ori rude, care îi pot prelua din responsabilităţi, în aşa fel încât ea să se concentreze pe îngrijirea ei şi a copiilor", recomandă psihologul.

În cazul în care depresia se adânceşte pe măsură ce trece timpul este recomandat un consult de specialitate la un psiholog.

Tratamentul presupune, în funcţie de gravitate, psihoterapie şi/sau administrarea de antidepresive. "Este esenţial ca tatăl să nu rămână un simplu spectator al depresiei mamei, ci să-i ofere tot sprijinul emoţional." MARIA MATE, psiholog

Citiţi şi:

  • De ce ar fi tatăl mai puţin important decât mama?
  • Abuzul asupra copiilor confirmă eşecul părinţilor
  • Cum ar trebui pedepsiţi părinţii care îşi maltratează copiii