ANM a emis, ieri, două coduri portocalii: unul pentru temperaturi scăzute în 28 de județe și altul de ninsori şi vânt puternic, pentru 12 judeţe. Imediat, autoritățile din mai multe localități au anunțat că închid școlile, pentru că temperaturile vor coborî, în unele regiuni, până la -22 de grade. Frigul este un ucigaș tăcut, atrag atenția medicii
De astăzi până joi inclusiv vom avea parte de temperaturi extrem de scăzute. Minimele de -22 de grade anunțate de ANM se vor suprapune cu un vânt puternic, ceea ceva face ca temperaturile resimțite să fie mult mai joase. Potrivit Institutului American de Meteorologie, la un vânt de 8 km/h, temperatura prognozată de -20 de grade Celsius va fi resimțită de fapt ca fiind -26 grade Celsius, iar la rafale de 48 km/h, -20 de grade la stația meto -36 grade Celsius temperatură resimțită! Școli închise De astăzi, de la ora 10.00 și până mâine la ora 14.00, ANM a emis cod portocaliu de vânt puternic, temporar ninsori puternic viscolite și vizibilitate scăzută în Municipiul București și în județele Giurgiu, Ilfov, Călărași, Ialomița, Buzău, Brăila, Constanța și Tulcea. „În intervalul menționat, în Municipiul București și în județele Giurgiu, Ilfov, Călărași, Ialomița, Buzău, Brăila, Constanța și Tulcea, vântul va avea intensificări susținute, cu rafale de 55…65 km/h, local peste 70 km/h și vor fi perioade de timp cu ninsoare puternic viscolită, determinând scăderea vizibilității sub 50 m”. Din cauza ninsorilor și viscolului deja în mai multe județe și în Capitală autoritățile iau măsuri. „Școlile din București vor fi închise luni și marți. Vom decide dacă va fi cazul şi pentru zilele următoare. Prefer să se spună că am fost uşor prea alertaţi, decât să fie victime”, a spus Gabriela Firea, primarul general al Capitalei. Până la închiderea ediției și autoritățile din județe Giurgiu, Dolj și Constanța anunțaseră că luni și marți nu se fac ore în școli. Atenție, hipotermia e mortală! Medicii ne atrag atenția că în astfel de situații trebuie să ne punem la adăpost, evitând expunerea la frig și viscol. Conf.dr. Tudor Ciuhodaru, medic specialist în urgențe atrage atenția că „hipotermia dată de frig e un ucigaș tăcut”. „Nu beți alcool pentru că nu vă încălzește! Aproape jumătate din cazurile de hipotermie sunt asociate consumului de alcool. De asemenea, NU lăsaţi copiii singuri în maşină”, spune acesta. Iată un minighid despre cum te ferești de frig și ce faci atunci când o persoană de lângă tine are hipotermie.
Frig de crapă pietrele în jumătate de țară
De astăzi și până pe 1 martie, la ora 10, ANM a emis un cod portocaliu de temperaturi foarte scăzute, atât noaptea, cât și ziua, pentru 28 de județe. În Moldova, estul Transilvaniei, Oltenia, Muntenia și Dobrogea valul de frig se va intensifica, gerul va fi persistent chiar și pe parcursul zilelor, când valorile termice vor fi comparabile cu recordurile înregistrate în această perioadă.
Temperaturile maxime vor fi frecvent între -12 și -8 grade, cele minime se vor încadra în general între -22 și -12 grade, iar rafalele vântului vor accentua senzația de frig. În Mehedinţi, Dolj, Olt şi Teleorman va ninge abundent şi se va depune strat de zăpadă local de peste 30- 40 centimetri, iar vântul va avea intensificări cu viteze în general de 45-55 km/h. În Bucureşti şi în judeţele Giurgiu, Ilfov, Călăraşi, Ialomiţa, Buzău, Brăila, Constanţa şi Tulcea, vântul va avea intensificări susţinute, cu rafale de 55-65 km/h, local peste 70 km/h.
Până și canadienii închid școlile pe viscol
Mai multe voci au criticat, ieri, decizia unor edili de a închide școlile. În primul rând, nu e nici prima nici ultima dată când se ia această măsură. În al doilea, ar trebui poate să ne uităm cum procedează alte țări. Spre exemplu, în decembrie 2017, în Anglia s-au închis peste 3.000 de școli pentru că era prevăzută o furtună cu minime de - 10 până la -15 grade Celsius, mai puțin decât ne așteptăm să avem noi, de azi, în România.
Apoi, în Canada, o țară ai cărei locuitori sunt obișnuiți cu temperaturi mult mai scăzute decât la noi, școlile se închid dacă temperatura coboară la – 35 de grade Celsius sau dacă este resimțită, din cauza vântului, la această valoare. Cu toate acestea, mai multe școli din orașe din sudul Canadei s-au închis la sfârșitul lui ianuarie, deși temperatura resimțită era de „doar” -20 de grade Celsius.
Cum ajuți un hipotermic
Dacă descoperiţi o persoană cu hipotermie:
a) asiguraţi protecţia termică (spaţiu închis, protejat de frig şi vânt, încălzit) şi asiguraţi încalzirea activă şi pasivă prin îmbracăminte adecvată, consum de lichide calde;
b) nu expuneţi direct persoana la o sursă de caldură precum apa fierbinte, duş sau cadă. Datorita sensibilității pielii se pot produce arsuri şi pot aparea fenomenele de şoc.
c) hipotermia impune evaluare suplimentară şi tratament de specialitate, așa că nu ezitați să duceți persoana înghețată de frig la spital.
Dacă ieșiți pe stradă
1. Alegeţi haine groase, rezistente la umezeală, care să va asigure protecţia capului, a feţei şi a mâinilor pentru a evita pierderile de caldură şi încălţăminte lejeră care să nu împiedice circulaţia la nivelul membrelor.
2. Evitaţi deplasările matinale sau nocturne, când temperaturile sunt extrem de scăzute. Pentru fiecare scădere cu un grad Celsius a temperaturii exterioare riscul de infarct miocardic creşte cu 2%!
3. Evitaţi expunerea prelungită la frig. Intrați, din când în când, în locuri încălzite, gen instituţii publice, magazine și farmacii, staţii de benzină, gări etc.
4. Nu stați pe loc mult timp. Consumaţi lichide calde, dar nu alcool!
5. Nu vă deplasaţi singuri noaptea, în zone izolate, mai ales pe viscol sau polei. Vă puteți rătăci și accidenta.
În maşină
Dacă sunteţi șofer şi plecaţi la drum lung:
1. Trebuie să aveți la voi lichide, alimente şi medicaţia cronică (unde e cazul), care să vă ajungă cel puțin 24 de ore.
2. Să aveţi în maşină pături și haine groase de schimb pentru a vă putea încălzi.
3. Nu stați nemișcați în frig, faceți puțină mișcare.
4. NU plecaţi la drum fără a avea rezervorul plin! La un consum mediu orar de 1 litru de benzină/motorină un rezervor plin de 40-50 de litri vă poate asigura încălzirea în maşină pentru cel puţin o zi.
5. NU părăsiţi maşina dacă este viscol şi nu puteți aprecia corect distanţa până la adăpost, deoarece vă puteţi rătaci, iar hipotermia se instalează mult mai repede când e vânt şi umezeală.
În spaţii închise
În propria locuinţă sau la locul de muncă:
1. Mentineţi o temperatură de minim 21 de grade în încăperi.
2. Mâncați bine şi evitaţi consumul de alcool sau excesul de sedative.
3. Verificaţi starea vârstnicilor prin vizite periodice sau daţi-le măcar un telefon.
4. Verificaţi periodic funcţionarea sursei de încălzire (centrală de apartament, reşou, sobă).
5. Nu vă încălziţi la aragaz şi nu lăsaţi nesupravegheate sobele sau aerotermele pe timpul nopţii.