Evenimentul Zilei > Social > Ghid de fraudare a alegerilor, marca PC
Ghid de fraudare a alegerilor, marca PC

Ghid de fraudare a alegerilor, marca PC

O tânără cu cagulă pe faţă a dezvăluit metodele prin care Partidul Conservator a încercat fraudarea alegerilor la Galaţi.

„Am început actele premergătoare cercetării penale a mai multor persoane, unele membre de partid sau având legături cu Partidul Conservator. Nu ştiu dacă se vor confirma sau nu plângerile în aceste cazuri“, ne-a declarat Liliana Istrate, purtător de cuvânt la Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi.

Surse judiciare ne-au declarat ieri că 19 dosare au fost înaintate deja procurorilor, iar în alte 12 cauze se derulează anchete. „Cele mai multe vizează fraude electorale comise prin metoda «suveică», adică au fost persoane care au votat pe liste suplimentare, la mai multe secţii de votare, deşi nu aveau dreptul. Membrii comisiilor electorale le-au permis însă să-şi exprime opţiunile. Este şi cazul Soficăi Mihai – membru în comisia unei secţii de votare din municipiul Galaţi – surprinsă la scurt timp după ce i-a permis unui susţinător al PC să voteze pe liste suplimentare“, au precizat sursele noastre.

În alte şase dosare de mită electorală au fost încheiate deja cercetările şi se aşteaptă o rezoluţie a procurorilor. „Au fost oameni prinşi cu bani asupra lor, la ieşirea de la urne. La audieri, au recunoscut că au primit sume cuprinse între 50 şi 70 de lei de la reprezentanţi PC pentru a vota cu acest partid la consiliul judeţean, la primărie şi la consiliul local“, au adăugat aceleaşi surse. În total, reprezentanţii PC ar fi racolat 160 de tineri pentru a înfăptui această fraudă.

Din cauza fraudelor înregistrate duminică, procesul de votare a fost suspendat timp de o oră la două secţii, la cererea mai multor partide politice care au depus contestaţii la birourile electorale.

METODA „SUVEICĂ“

Dezvăluirile făcute de „fata cu cagulă“

O tânără care a apărut cu o cagulă pe faţă într-o conferinţă de presă organizată de liderul PDL Galaţi, Mircea Toader, susţine că i s-a propus să „facă voturi suplimentare pentru PC“, în schimbul unei sume de bani. Propunerea a venit la începutul campaniei electorale, din partea unei colege, „membră PC“.

Aranjament.
„Doamna Genica Totolici, directoarea Transurb (n.r. – vicepreşedinte PC Galaţi) i-a anunţat pe membrii PC că nu este absolut nicio problemă şi că a rezolvat totul, inclusiv cu poliţia“, i s-a spus.

Organizare.
În duminica votului s-au primit ultimele instrucţiuni. „Am fost împărţiţi în mai multe grupe. Într-un grup erau între cinci şi 15 oameni, plus un coordonator, membru PC, care era anunţat prin telefon la ce secţii urmează să meargă, care va fi omul de legătură din secţie şi ce semn vom avea ca să fim recunoscuţi de acesta“, susţine tânăra. În total, fiecare membru al grupului urma să meargă în câte zece secţii de votare şi să-i prezinte reprezentantului PC buletinul şi semnul distinctiv, urmând apoi să voteze în locul altor persoane, unele plecate din ţară.

Semne.
„Dimineaţa, semnul prin care trebuia să fim recunoscuţi era A-ul de la «România», din buletin, dat cu corectorul şi astupat. Mă prezentam cu el, nu-mi trecea numele, semnam şi votam pentru altcineva. Un alt semn era un «X» scris pe degetul mare. Îl arătam când dădeam buletinul şi aşa ne recunoşteam. Ei ştiau exact câte persoane sunt plecate din ţară, aveau o întreagă listă“, mai spune tânăra.

Plata. Fata susţine că pentru fiecare zece voturi introduse fraudulos în urnă urma să primească 70 de lei. „Bani mai mulţi primea coordonatorul, câte 200 de lei pentru fiecare om din grup“. Preşedintele PDL Galaţi, Mircea Toader, a prezentat în conferinţa de presă şi câteva fotografii cu grupuri de tineri care primeau bani de la o persoană, lângă sediul Partidului Conservator.

Autodenunţ.
Mircea Toader susţine că fata a venit la sediul PDL cu o zi înainte de vot şi, după ce a povestit totul, s-a autodenunţat la poliţie. Era nevoie ca tânăra să voteze cel puţin o dată fraudulos pentru ca poliţiştii să aibă probe şi să desluşească mecanismul fraudei, a precizat el. „Este necesar ca toată lumea să afle acest lucru, să se ştie ce face PC ca să câştige, să se ştie cum am fost conduşi, prin fraudă, ani întregi“, a explicat tânăra de ce a rupt tăcerea. La poliţie mai există cel puţin încă o declaraţie asemănătoare, semnată de un tânăr, susţin liderii locali ai PDL. (Marian Păvălaşc)

URMĂRI

Alegerile s-ar putea repeta

Candidatul PC la consiliul judeţean, Eugen Durbacă, a obţinut în oraşul Galaţi cu 4.000 de voturi mai mult decât Eugen Chebac (PSD). În judeţ, Chebac l-a depăşit clar pe Durbacă. Nici candidatul PC şi nici colega sa de partid Genica Totolici nu au comentat situaţia. În schimb, purtătorul de cuvânt al PC, Bogdan Ciucă, deputat de Galaţi, a respins acuzaţiile: „Totul este o mizerie a celor de la PDL. Nu este nimic adevărat. Nu pot comenta mai mult“. Şeful Biroului Electoral Municipal Galaţi, Robert Florea, a confirmat că aşteaptă o decizie a Biroului Electoral Central în funcţie de care procesul electoral de duminică s-ar putea repeta.